2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hogyan teljen békésen a karácsony?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-28

    A karácsonyi készülődés közben időnként hajlamosak vagyunk megfeledkezni az ünnep valódi értékeiről, mert energiáinkat az köti le, hogy a legszebb és legtöbb ajándékokat szerezzük be, a menü legalább ötfogásos legyen és minden ragyogjon - beleértve a családunkat is. Ennek persze az lesz az eredménye, hogy a szentestére mindenki ingerült és feszült lesz. Fülöp Emőke, a Budai Egészségközpont klinikai szakpszichológusának tanácsai segíthetnek abban, hogy nyugalomban, békében tölthessük el szeretteinkkel a karácsonyt.

    karacsony

    "Sokan hatalmas elvárásokkal látnak neki az előkészületeknek és már jó előre betáblázzák minden szabad percüket, míg mások az utolsó pillanatra hagyják az összes tennivalót. Gyakran kiemelt ünnepként tekintünk erre az eseményre, ahol sok elvárásnak, szokásnak meg kell felelnünk. Szeretnénk, ha tökéletes lenne, de mivel ilyenkor általában sok teendőt és érdeket kell összehangolnunk, ez az elképzelt tökéletesség nehezen megvalósítható. Tehát túl magasak lehetnek az elvárásaink, ami egy idő után kontrollálhatatlannak, megoldhatatlannak tűnik. A modern stresszelmélet szerint pedig azok az események okozzák a legnagyobb feszültséget bennünk, melyeket úgy érezzük, hogy nem vagyunk képesek irányítani. Célszerű tehát a tökéletes ünnepről alkotott elképzeléseinket a realitás engedte keretek között újra átgondolnunk. Továbbá fontos, hogy az objektív elintéznivalók mellett, időt, teret tudjunk engedni a lelki átállásra, mely megalapozhatja, hogy olyan nyugodt légkörben töltsük az ünnepet, mely valóban feltöltődést, meghittséget eredményez"- mondta Fülöp Emőke.

    7 tipp a családi nyugalom és meghittség megőrzéséért

    • Osztozzunk meg a családtagokkal a teendőkön! Nem kell minden feladatot egyedül a nyakunkba venni, és azt is felejtsük el, hogy bárki ezt elvárná tőlünk. A feladatok elosztásáról beszéljünk a családtagjainkkal, ne arra várjunk, hogy ők észrevegyék, hogy megterhel minket a sok feladat és ők hozzák szóba, hogy mit vállalnak.
    • Adjunk magunknak időt egy kis pihenésre! Amikor napközben már nagyon fáradtnak érezzük magunkat, szánjunk pár pillanatot a feltöltődésre, kényeztethetjük magunkat egy forró fürdővel, egy csésze teával, illetve megkérdezhetjük magunktól, hogy mi esne a legjobban a pihenésre szánt időben. Egy kis relaxációval, nyugodt mély légzéssel újra energikusnak érezhetjük magunkat.
    • Ne várjunk az utolsó pillanatig az ajándékok beszerzésével! Az sem szerencsés, ha már nyáron azon gondolkozunk, milyen ajándékkal lephetnénk meg szeretteinket, persze az utolsó napokra hagyott kapkodás sem vezet jóra. Néhány héttel az ünnepek előtt már nyugodtan elkezdhetünk gondolkodni az ideális meglepetéseken, arról nem is beszélve, hogy a saját készítésű szuvenírhez több időre lesz szükségünk!
    • Ne bosszankodjunk kisebb kellemetlenségeken! A legtöbb vitához apró félreértések, türelmetlen megjegyzések, bántó szavak vezetnek az ünnepek előtt. Segíthet, ha különbséget teszünk lényeges és lényegtelen dolgok között. Kevésbé fontos, ha nem pont úgy történik minden, ahogy mi elterveztük. A békesség ilyenkor sokkal többet ér, mint a "tökéletes este", amit aztán feszülten töltünk el a veszekedések miatt.
    • Készítsünk menetrendet! Írjuk össze a szokásos ünnepi teendőket, és osszuk be őket úgy, hogy mindenre kellő idő jusson, beleértve a lazítást is. Rengeteg időt megspórolunk azzal, ha nem kell háromszor elrohanni a boltba, mert elsőre is minden szükséges hozzávalót megvettünk, vagy ha nem kell az utolsó pillanatban kapkodni, mert elfelejtettünk valamit.
    • Törődjünk magunkkal! Nem csak a lakásnak jár egy kis megszépülés, hanem nekünk is! Egyeztessünk időben a fodrászunkkal, hogy biztosan fogadni tudjon a zsúfolt időszakban is, de akár egy szép ünnepi manikűrt is megengedhetünk magunknak!
    • Ne akarjunk mindenkinek megfelelni! Sok esetben nem merjük szóba hozni a tágabb családban, hogy változtatni szeretnénk, például nem szenteste akarjuk végigrohanni az összes szülőt és testvért. A nyílt egyeztetés sokszor sokkal célravezetőbb, mint mások - legtöbbször csak feltételezett - elvárásainak megfelelni. Az ajándékok kiválasztásánál sem az ár a legfontosabb, ne terheljük meg erőnkön túl a családi költségvetést, mert annak később komolyabb következményei is lehetnek. Azt és annyit főzzünk, amennyit szükséges, nem kell az összes szokásnak megfelelni. Korántsem biztos, hogy attól lesz szép az ünnep, ha körbeautózzuk az egész országot, csakhogy mindenkit meglátogathassunk.

    A karácsony legyen olyan, amilyennek mi szeretnénk!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont