Húsvéti böjt pro és kontra
Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.
Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-21
Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!
A különféle új étkezési szokások (paleo, vegán, nyers diéta és így tovább) ellenére alapvetően még mindig a húsevés uralja étrendünket, így a húsvéti böjt időszaka igazi felfrissülést jelent a szervezetünknek. Tarnai Irén dietetikus segítségével összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni, hogy a böjti időszakban is egészségesek maradjunk!
Vannak, akik a húsvéti böjt idején nemcsak a húsevésről, hanem az alkoholról, kávéról, édességekről is lemondanak. A húsmentes táplálkozás ideje alatt a többség kenyérféléket, gyümölcsöt, hüvelyeseket, magvakat, halat és zöldséget eszik csak, amely többé-kevésbé megegyezik a vegetáriánus étrenddel. A vegetáriánusoknak pedig a böjt kitűnő alkalom arra, hogy átgondolják, esetleg megújítsák étkezési szokásaikat.
A tisztítókúra számos egészségügyi előnnyel jár, néhány dologra azonban mindenképp érdemes odafigyelni a böjti időszakban:
1. A böjt túlzott kultusza, illetve gyakorlása komoly egészségkárosodást, gyomor-nyombél fekélyt okozhat, bizonyos esetekben pedig akár anorexiához is vezethet.
2. Mivel ebben az időszakban sokan kerülnek mindenféle állati eredetű táplálékot, így például a tejtermékeket, csökkenhet a vér kalcium-szintje. Ezért ilyenkor különösen figyeljünk a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitelre.
3. Ne csapjuk be magunkat azzal, hogy ugyan nem eszünk húst, de mondjuk a rántott karfiolt bőséges zsírban sütjük ki. Válasszunk olyan ételeket és főzési technikákat, amelyek valóban szervezetünk tehermentesítését és megtisztulását szolgálják.
4. Ugyancsak kerüljük a konzerv és tartósított zöldségek, gyümölcsök fogyasztását, hiszen azok tele vannak kártékony tartósítószerekkel, sok esetben ízfokozókkal is.
5. Fehérjéből viszünk be ilyenkor a legkevesebbet, pedig a jóllakottság érzéséért a fehérje igen nagy mértékben felelős, az ilyenkor jelentkező éhséget pedig sokan még több szénhidráttal próbálják csillapítani. Kiváló fehérjeforrás a bab, lencse, tofu, zab, olajos magvak.
Forduljon szakembereinkhez!
A Budai Egészségközpontban öt helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.