2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Beköszöntött a pollenszezon!

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-18

  Szerencsére visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz hazánkba, minden színével, illatával együtt. Nem mindenki tud azonban felhőtlenül örülni a napsütéses időjárásnak, hiszen a felmelegedéssel együtt a hónapokig tartó kellemetlenségek időszaka is elkezdődik az allergiások számára. A tavaszi virágzás okozta kimerítő tüneteket egy kis odafigyeléssel és néhány praktikával azonban mérsékelhetjük.

  tavaszi allergiak

  A tavaszi allergiát könnyen összekeverhetjük az ilyenkor szintén gyakori megfázással. Ha több nap elteltével sem javul azonban az orrfolyás, torokkaparás, joggal gyanakodhatunk arra, hogy valószínűleg allergiás tünetekről van szó. Magyarország lakosságának negyede küzd ezekkel a tünetekkel, és nem csak a felnőttek betegsége: sajnos már csecsemő- és kisgyermekkorban is tapasztalhatók allergiás tünetek. Azonban míg a felnőtteknél főként a légutakat, szemet irritálja a pollen, a gyerekeknél bőrtünetek, ekcéma jelzik a túlzott érzékenységet. „Az elmúlt években egyre több allergiás kisgyermekkel találkozunk. Jó hír a szülőknek, hogy az életkor előrehaladtával ezt többségében kinövi a gyerek, azonban érdemes rá odafigyelni, mert sok esetben későbbi allergiás hajlandóságot is előrejelezhet. Minél később kezdődik azonban egy allergiás megbetegedés, annál kisebb az esélye a teljes gyógyulásnak, mindössze a tüneteket lehet mérsékelni. Kezeléskor a legfontosabb teendő az allergének elkerülése és a tünetek csillapítása” – magyarázta dr. Madarasi Anna, a Budai Egészségközpont szakértője.

  Az allergiás megbetegedések sokfélék lehetnek, szinte bármi kiválthat túlzott reakciókat az arra érzékeny személyeknél. Néhány egyszerű óvintézkedéssel csökkenthetjük azonban a tünetek intenzitását. Pollenben gazdag időszakokban gyakrabban tusoljunk, mossunk hajat, hogy a napközben bőrünkre, hajunkra tapadt polleneket ne vigyük magunkkal az ágyba. Segíthet az is, ha többször és alaposabban takarítunk, és cseréljük többször az ágyneműt is. A szellőztetéssel azonban bánjunk csínján, hogy ne kerüljenek be a pollenek lakásunkba! Tájékozódjunk a minket érintő allergén növényről! Nézzük meg, melyik napszakban kevesebb a koncentráció belőle a levegőben, és ehhez igazítsuk a szabadban tartózkodást. Ha tüneteink nem enyhülnek, sőt, rosszabbodnak, mindenképp forduljunk orvoshoz! Ugyanis egy tüsszögéssel, köhögéssel járó allergiából könnyen allergiás asztma is kialakulhat.

  5 extra tipp az allergia tüneteinek enyhítésére, megelőzésére:

  • Kezdjük el szedni a megszokott gyógyszerünket még a tünetek megjelenése előtt! Ha legalább két héttel a számunkra problémát jelentő pollen várható megjelenése előtt elkezdjük szedni szokásos allergiagyógyszerünket, megelőzhetjük a tünetek kialakulását. Ha már a légutainkat, nyálkahártyánkat ellepték az allergén pollenek, sokkal kisebb az esélye, hogy hatásosan működnek majd az ellenszerek.
  • Csökkentsük a stresszt! Ha feszültek vagyunk, magasabb a szervezetünk kortizol szintje, ami immunrendszerünkre is hatással van. Minél jobban tudjuk csökkenteni a stresszt életünkben (például jógával, meditációval, elegendő alvással), annál jobban tudjuk csökkenteni a szervezetünk környezetre adott allergiás reakcióit is.
  • Egészséges életmód, rendszeres testmozgás – A vitaminokban, tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres testmozgás megerősíti szervezetünket, és ellenállóbbá válik a küldő „támadások”, az allergén pollenek ellen is.
  • Kerüljünk bizonyos ételeket! Nem is gondolnánk, de számos nyers gyümölcs vagy zöldség fogyasztása erősítheti bizonyos pollenek hatását. Például azok, akik erősen allergiások a nyír fa pollenjére, szájnyálkahártya viszketést tapasztalhatnak, miután nyers almát ettek, ami egyáltalán nem fordul elő a gyümölcs főtt vagy sült változatának fogyasztásakor.
  • Hordjunk napszemüveget, viseljünk sapkát! A pollenben gazdag időszakokban hordjunk napszemüveget, kalapot vagy szélsőséges esetekben szájmaszkot, ha elhagyjuk a házat. Ezek távol tartják bizonyos szintig a polleneket, és elkerülhetjük a viszketést, orrdugulást.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont