• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Rengetegen vezetnek alvászavarral

  Sokan ülnek úgy volán mögé, hogy kialvatlanságuk vagy alvásbetegségük miatt vezetés közben gyakorlatilag bármelyik pillanatban elaludhatnak. Ezzel nem csak a saját, hanem a környezetükben lévők életét is veszélyeztetik. De vajon hogyan kezelhetőek a különböző alvászavarok és hogyan védhető ki, hogy a sofőrök elaludjanak a volán mögött?

  vezetes-alvaszavar

  Az alvásbetegség népbetegségnek számít Magyarországon, és a dolgozó férfiak legalább 3-5%-át érinti.

  „Az alvásbetegségben szenvedők esetében rövid alvások, úgynevezett „mikroalvások” szakítják meg az éberlétet. Ezek csak egy-két másodpercig tartanak, ami viszont pont elég idő ahhoz, hogy bizonyos körülmények között akár végzetes balesethez vezessenek” – mondta el drVárdi Visy Katalin szomnológus. A szakember szerint, két okból szoktak elaludni a sofőrök a volánnál: vagy nagyon fáradtak, mert nem pihenték ki magukat, vagy valamilyen alvásbetegségben szenvednek.

  Alvásbetegségek tünetei és kezelése

  Az alvásbetegségnek nemcsak éjszaka, hanem nappal is vannak árulkodó jelei, így például: ha nehezen ébredünk,  kialvatlannak érezzük magunkat, napközben fáradtnak érezzük magunkat, ingerlékenyek vagyunk,  fáj a fejünk, problémák adódnak a memóriánkkal, hallucinálunk, izomtónusunk időnként gyengül, és hirtelen, mély álmosság tör ránk, vagy el is alszunk néhány pillanatra, nagy valószínűséggel alvásbetegségben szenvedünk.

  Az alvásbetegség gyanúja esetén mindenképp szomnológus szakember diagnózisa szükséges, amelyet műszeres alváslaboratóriumi vizsgálatok során állapítanak meg. A betegség tünetileg jól kezelhető: gyógyszeres terápia mellett, pszichológiai kezelést vagy életmódbeli változásokat is előírhatnak a szakemberek.

  2015-ben megváltozott a jogosítvány meghosszabbításához szükséges orvosi vizsgálatról szóló jogszabályt, és azóta a gépkocsivezetőket szűrik az esetleges alvászavarra is. Ez várhatóan hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjenek a járművezetők alvászavara miatti kialvatlanságára visszavezethető tragikus kimenetelű balesetek. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a vezetés felelősség, veszélyes üzem, egy fajta bizalom a társadalom részéről, tehát tisztában kell lennünk azzal, hogy kialvatlanul sokkal nagyobb eséllyel szenvedhetünk el balesetet. Felelősek vagyunk tehát alvásunkért.