2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  A pikkelysömör nem gyógyítható, de kezelhető

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-14

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  A pikkelysömör olyan betegség, amely sok esetben megkeseríti az érintett életét. Jó hír azonban, hogy ennek nem kell feltétlenül így lennie: odafigyeléssel és megfelelő kezeléssel jelentősen enyhíthetők a kellemetlen tünetek és javítható az életminőség.

  pikkelysomor-1

  A pikkelysömör nem fertőz

  Az orvostudomány jelenlegi tudása szerint a pikkelysömör (latin nevén psoriasis) hátterében genetikai okok állnak, bár az még nem egészen tisztázott, hogy a tünetek megjelenésének pontosan mik a kiváltó okai. Azt viszont egészen bizonyosan tudjuk – és ezt nemcsak a betegeknek, hanem mindenkinek tudnia kell –, hogy a pikkelysömör nem fertőz! A bőrtünetekről általában azt képzeli az ember, hogy érintéssel könnyen terjednek egyik emberről a másikra, a pikkelysömör esetében azonban ez nincs így. Jó, ha ezt észben tartjuk, és ennek megfelelően viselkedünk a pikkelysömörrel küzdőkkel, hiszen a látványos tünetek gyakran komoly pszichés tüneteket is kiváltanak belőlük: szorongást, visszahúzódást. Sokszor nyári melegben is igyekeznek ruhával takarni a hámló bőrüket.

  A pikkelysömör tünetei

  A pikkelysömör tipikus bőrtünetei – gyulladt alapon fehéres, pikkelyesen hámló bőrelváltozás, ami olykor vérezhet is – jellemzően a fejbőrön, a tarkón, a háton, a könyöknél, illetve a lábon, a térdkalács feletti részen jelentkeznek. Egyéb tünetei lehetnek körömelváltozások, illetve súlyosabb esetben ízületi gyulladás (ez bőrtünet nélkül is előfordulhat) és szemérintettség (szivárványhártya-, sugártest- és érhártyagyulladás). Ha nem a súlyos változatról van szó, akkor a tünetek csökkenthetők, sőt el is tüntethetők.

  Kezelési módszerek a pikkelysömör ellen

  Mivel a betegség nem gyógyul, fontos, hogy állandó kapcsolatban legyünk a bőrgyógyászunkkal, aki figyelemmel kíséri a tüneteket, és mindig az aktuális állapotnak megfelelő kezelést javasol.

  • Enyhe és középsúlyos esetben ez különböző krémeket, kenőcsöket jelent, amelyek közül a legújabb, kombinált készítmények D-vitamint is tartalmaznak.  A helyi kezelés alapszerei a szteroid tartalmú készítmények, melyek az előírások betartása mellett nagy biztonsággal és kiváló eredménnyel alkalmazhatók.
  • Enyhe és középsúlyos esetekben további lehetőséget jelent a fény-, illetve a fürdőterápia,
  • Tapasztalatok szerint a napsütés is jót tesz. Sokszor az orvosok is ajánlják, kivéve az esetek kb. 5 százalékát, amikor viszont épphogy kerülni kell az erős napot.
  • Akinek enyhék a tünetei, és jobban kedveli a természetes módszereket, az is többféle módszert kipróbálhat. Ezek közé tartozik a sóterápia, a holt-tengeri iszappakolás
  • Természetes hatóanyag a gyulladáscsökkentő aloé vera és az argánolaj, de az egészséges, zöldségeken és gyümölcsökön alapuló táplálkozás is hozzájárulhat a bőrtünetek enyhüléséhez, mint ahogy a stresszmentes életmód is.
  • A kénes, a nátrium-bikarbonátban, illetve a magnéziumban gazdag termálvíz is a pikkelysömör ellenségének számít. Ezeknél a tevékenységeknél fontos, hogy bátran menjünk emberek közé, ereszkedjünk be a medencébe – nem fogunk megfertőzni senkit!
  pikkelysomor-2

  A súlyos esetek sem reménytelenek

  Új lehetőség az ún. biológiai válaszmódosító szerek használata: egy részük bőr alá adott injekció formájában érhető el, melyet heti 1-2 alkalommal a beteg saját magának tud beadni, illetve egy másik módszer az intravénás infúzió, amelyet egy idő után elég kéthavonta alkalmazni. Ezek a modern gyógyszerek a súlyos tüneteken is képesek jól látható javulást elérni, amivel a betegek életminőségében ugrásszerű pozitív változás következhet be. 

   

  A cikk dr. Holló Péter közreműködésével készült. 


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont