2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Még a pollenek is támadnak – Így mérsékelhetők a tünetek

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-14

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A hőség mellett az allergiásoknak a pollenszezon is nehezíti az életet. Bár az allergének elkerülhetetlenek, néhány tanács megfogadásával a panaszokat lehet enyhíteni.

    tamado-pollenek

    Tavasztól őszig a légúti allergiás panaszok nagy részéért a virágporok, azaz pollenek felelnek. Minden olyan növény, ami pollennel szaporodik, kiválthat allergiás reakciót. Magyarországon kora tavasszal a mogyoró, a nyír, a fűz, majd a fűfélék, végül nyár végén a gyomnövények: a parlagfű és a feketeüröm pollenjei okoznak szénanáthás, asztmás panaszokat – mondta Dr. Madarasi Anna, a Budai Egészségközpont allergológusa a Népszavának. „Mivel ezek velünk élő növények, nem tudjuk elkerülni őket, ha a száraz, meleg időben még a szél is fúj, mindenhova eljutnak az apró allergének.”

    Tünetcsökkentés házilag

    Ha azonban megfogadjuk a szakorvos tanácsait, a tünetek csökkenthetők. Ilyen például, hogy hazaérve öltözzünk át, sőt az sem árt, ha lezuhanyozunk, hajat, szakállat, bajuszt is mosunk. Létezik orrmosó készülék is, ami segít a felsőlégúti nyálkahártyán megtelepedő pollenek eltávolításában, ezzel csökkenti az allergének számát, így enyhébbekké válhatnak a tünetek.

    Ha otthon vagyunk, lehetőleg ne szellőztessünk, és a ruhákat se szárítsuk a szabadban.
    A légkondicionáló berendezés, megfelelően tisztítva, hasznos, mert nem kívülről szippantja be a levegőt, ráadásul megszűri a polleneket.
    Érdemes a nyaralást úgy tervezni, hogy az allergiás időszakunkban menjünk és olyan helyre, ahol kevés a pollen, például magas hegyekbe vagy tengerpartra. Érdemes megnézni a pollennaptárat és az országos, illetve az európai pollentérképet, hogy mi, mikor és hol virágzik - mondta az allergológus.

    Egyre több a beteg

    A környezetszennyezésnek is van szerepe abban, hogy egyre többen allergiásak. A nagyvárosokban a kipufogógáz szemcséi rátapadnak a levegőben lévő pollen szemcsékre, és olyan károsodást okoznak azok falában, hogy mélyebbről, ráadásul agresszívebb allergének jönnek elő. Gyakori, hogy egy vidéki gazos területen élő embernek akkor lesznek csak allergiás panaszai, ha a nagyvárosba látogat – mondta Dr. Madarasi Anna.

    Forrás: Népszava.hu

     A cikk Dr. Madarasi Anna közreműködésével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont