• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Még a pollenek is támadnak – Így mérsékelhetők a tünetek

  A hőség mellett az allergiásoknak a pollenszezon is nehezíti az életet. Bár az allergének elkerülhetetlenek, néhány tanács megfogadásával a panaszokat lehet enyhíteni.

  tamado-pollenek

  Tavasztól őszig a légúti allergiás panaszok nagy részéért a virágporok, azaz pollenek felelnek. Minden olyan növény, ami pollennel szaporodik, kiválthat allergiás reakciót. Magyarországon kora tavasszal a mogyoró, a nyír, a fűz, majd a fűfélék, végül nyár végén a gyomnövények: a parlagfű és a feketeüröm pollenjei okoznak szénanáthás, asztmás panaszokat – mondta Dr. Madarasi Anna, a Budai Egészségközpont allergológusa a Népszavának. „Mivel ezek velünk élő növények, nem tudjuk elkerülni őket, ha a száraz, meleg időben még a szél is fúj, mindenhova eljutnak az apró allergének.”

  Tünetcsökkentés házilag

  Ha azonban megfogadjuk a szakorvos tanácsait, a tünetek csökkenthetők. Ilyen például, hogy hazaérve öltözzünk át, sőt az sem árt, ha lezuhanyozunk, hajat, szakállat, bajuszt is mosunk. Létezik orrmosó készülék is, ami segít a felsőlégúti nyálkahártyán megtelepedő pollenek eltávolításában, ezzel csökkenti az allergének számát, így enyhébbekké válhatnak a tünetek.

  Ha otthon vagyunk, lehetőleg ne szellőztessünk, és a ruhákat se szárítsuk a szabadban.
  A légkondicionáló berendezés, megfelelően tisztítva, hasznos, mert nem kívülről szippantja be a levegőt, ráadásul megszűri a polleneket.
  Érdemes a nyaralást úgy tervezni, hogy az allergiás időszakunkban menjünk és olyan helyre, ahol kevés a pollen, például magas hegyekbe vagy tengerpartra. Érdemes megnézni a pollennaptárat és az országos, illetve az európai pollentérképet, hogy mi, mikor és hol virágzik - mondta az allergológus.

  Egyre több a beteg

  A környezetszennyezésnek is van szerepe abban, hogy egyre többen allergiásak. A nagyvárosokban a kipufogógáz szemcséi rátapadnak a levegőben lévő pollen szemcsékre, és olyan károsodást okoznak azok falában, hogy mélyebbről, ráadásul agresszívebb allergének jönnek elő. Gyakori, hogy egy vidéki gazos területen élő embernek akkor lesznek csak allergiás panaszai, ha a nagyvárosba látogat – mondta Dr. Madarasi Anna.

  Forrás: Népszava.hu

   A cikk Dr. Madarasi Anna közreműködésével készült.