2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  A növés is okozhat fájdalmat

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-09

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Gyerekkorban már maga a növés is fájhat, de a test átalakulásával is megjelenhetnek kezelést igénylő tünetek.

  A gyerekek mozgásszerv-rendszere a születésüktől kezdve egészen felnőttkorukig folyamatosan változik. A leggyorsabban az első, illetve a 11-16. életév között. Utóbbi, a kamaszkori hirtelen hossznövekedés jelentősen megváltoztathatja a mozgásszervek alakját, teherbírását, de nem csak ezért fontos a gyerekek időszakos, kötelező és ajánlott mozgásszervi szűrése – mondta dr. Lajos Éva, a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosa a Népszavának.

  gyerek-kislany

  A panaszok egy része a gyors növekedésből ered, ami maga is járhat fájdalommal. Gyakori, hogy az izmok, ínszalagok nem követik a csontvázrendszer változását. Ha ezek a mérethez, alkathoz képest gyengébbek, gerincferdülés is kialakulhat, vagy feszesebbé, kötötté válhatnak az ínszalagok, és ez gátolhatja a mozgást. Bajok származhatnak az olyan deformitásokból is, mint az alsó végtagi tengelyváltozás – x vagy o láb –. A sarokcsont tengelyhibája befelé dőlő lábat okozhat, aminek talpi fájdalom és a teherbírás csökkenése lehet a következménye – sorolta a szakorvos a leggyakoribb ortopédiai problémákat.

  Mozgás, testsúly, cipő

  A gyermekeknek sok mozgásra van szükségük, a legjobb, ha a szabad levegőn szaladgálnak, fára másznak. A rendszeresen űzött sportág kiválasztásánál fontos figyelembe venni a gyerek alkatát is. Egy erősebb testalkatú, kötöttebb vázizomzatú, túlsúlyra hajlamos kislány esetén például nem érdemes erőltetni a balettozást. Oda kell figyelni a túlsúlyra, de a túlzott soványságra is, utóbbi esetben, mivel nincs kellő támasztása a csontvázrendszernek, relatív izomgyengeség alakulhat ki. 
  Fontos, hogy a gyerek jó minőségű lábbelit viseljen. A vásárláskor ne a divatosság legyen az elsődleges szempont, hanem az egészségesség. A szakember szerint a mennyiség helyett a minőség fontos: elég, ha – szezononként - egy, de jó cipője van a gyereknek.

  Forrás: Népszava Online. A cikk dr. Lajos Éva közreműködésével készült.

   Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont