2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Testpletizmográfia a Budai Egészségközpontban

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-08

  Dr. Strausz János pulmonológust, onkológus szakorvost, az MTA doktorát kérdeztük arról, hogy mit kell tudni új testpletizmográf készülékünkről és komplex pulmonológiai kivizsgálási csomagunkról.

  Mi az a testpletizmográf?

  A testpletizmográf egy légzésfunkciós adatokat rögzítő műszer, melyet leggyakrabban a tüdőgyógyászok használnak. A pulmonológiában a légzésfunkciós vizsgálatok (a tüdő funkcionális állapotának mérése) olyan mindennapos vizsgálatok, mint az általános orvoslásban a vérnyomásmérés. Az egyszerű spirometria, illetve az áramlás/térfogatmérések adatokat szolgáltatnak a tüdő aktuális funkcionális állapotáról. A testpletizmográf segítségével megállapíthatjuk, hogy milyen a beteg légúti ellenállása, a teljes tüdőkapacitása, a tüdőszövet rugalmassága stb. A vizsgálat nem fájdalmas, nem terheli meg a beteget. A vizsgált személy egy zárt kabinban ül, a mérőfej megfelelő részét a szájba veszi és különböző légzési manővereket (mély ki-, és belégzés, légzésvisszatartás stb.) végez. A vizsgálatot légzésfunkciós asszisztens segíti, aki folyamatosan figyeli a készüléket, tartja a kapcsolatot a pácienssel, diktálja a légzési manővereket. A diffúziós kapacitásmérő egységgel fontos, a tüdőben történő gázcsere (O2, CO2) folyamatára utaló adatokat kapunk. A légzésfunkciós paraméterek két csoportra oszthatók: az egyik csoportban a tüdő légzőfelülete a vizsgálat tárgya, a másik méréssorozat a légutak átjárhatóságáról nyújt információkat. A légzőfelület beszűkülése, illetve a légutak átmérőjének csökkenése más-más megbetegedésre utal, de sok esetben a fenti kórképek kombinálódnak.

  strausz-janos-dr-pulmonologus
  Dr. Strausz János

  Miben tud többet a testpletizmográf, mint a spirométer?

  spirométer a pletizmográfnál egyszerűbb, akár hordozható készülék, mely jó áttekintést ad a beteg aktuális pulmonális funkcionális  állapotáról. Statikus és dinamikus paraméterek mérésére alkalmas. A betegek kooperációja jelentős mértékben befolyásolja a nyert adatokat. A spirométer tájékoztatást adhat arról, hogy szükség van-e részletesebb mérési adatokra, szükséges-e a testpletizmográfiás vizsgálat, melyet kevésbé befolyásol a vizsgált személy együttműködése. A pletizmográffal olyan lényeges adatok mérése is lehetséges, melyeket a spirométerrel nem lehet regisztrálni.

  Gyerekeket is lehet vizsgálni testpletizmográffal?

  Igen, serdülő kortól már rendelkeznek olyan együttműködési készséggel, hogy el lehet végezni a testpletizmográf vizsgálatot. Érdemes tudni, hogy a kapott légzésfunkciós eredményeket egy egészséges populáció légzésfunkcióinak értékeivel hasonlítjuk össze. Az említett paraméterek felnőtteknél és gyerekeknél eltérőek.

  Mikor javasolt a testpletizmográf készülék használata?

  A szervezetet jelentős mértékben igénybe vevő beavatkozások (pl. műtétek) fel kell mérni a tüdők aktuális állapotát. Tüdőműtét előtt például javasolt a testpletizmográfos vizsgálat, mert a tervezett beavatkozás előtt az altató orvosnak, illetve a sebésznek egyaránt ismernie kell a tüdők funkcionális állapotát, terhelhetőségét. Szűrésre nem használjuk a testpletizmográfot. A tüdőbetegségek egy része elsődlegesen funkcionális jellegű, ami azt jelenti, hogy a képalkotással nem találunk a kórképre jellegzetes elváltozásokat. Ekkor kerül előtérbe a tüdő teljesítőképességének felmérése.

  Mit tartalmaz az új pulmonológiai kivizsgálási csomagunk?

  A pulmonológiai csomag alapja a szakorvosi vizsgálat. A kivizsgálás első lépcsője egy kérdőív kitöltése, a második lépcső pedig egy spirometriás légzésfunkciós vizsgálat. A páciensek írott válaszait és a mért adatokat összevetjük és kiértékeljük. Rizikócsoportba került betegeknek (dohányzási szokások, munkahelyi expozíció stb.) felajánljunk egy részletes pulmonológiai szakorvosi vizsgálatot, melyhez hozzátartozik a testpletizmográf készülékkel végzett légzésfunkciós vizsgálat. A pulmonológiai szűrővizsgálati csomagunk célja, hogy az esetleges tüdőbetegségeket minél előbb, a megbetegedés korai szakaszában ismerjük fel, mert ekkor van esély az eredményes gyógykezelésre. Az új pulmonológiai kivizsgálási csomagunk révén a szakmai követelményeknek megfelelően tudjuk kivizsgálni a Budai Egészségközpontban és el tudunk jutni a diagnózisig. Az általános belgyógyászati és tüdőgyógyászati vizsgálatok után a részletes légzésfunkció mérések, képalkotó eljárások (CT, MRI) elvégzésére is lehetőség van.

  Kik veszélyeztettek tüdőgyógyászati szempontból? 

  A tüdő a folyamatos légcsere révén állandó kapcsolatban van környezetünkkel. A légszennyezettség (kipufogógázok, fűtéstechnikák, munkahelyi expozíció stb.) az egyik legjelentősebb rizikó tényező. A dohányzás a tüdőrákok több, mint 80%-ért felelős. Allergiás betegek allergén expozíciója, ritka öröklődő kórképek, gyógyszer mellékhatások is okai lehetnek a tüdőbetegségeknek.

  A cikk Dr. Strausz János közreműködésével készült.

   Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.