2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Tovább nehezítheti a tanévkezdést a fejtetű

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-08

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  A „munkás” hétköznapokba való visszarázódás nehézségeit tetézheti a fejbőrön élősködő, leginkább gyerekközösségben terjedő kis rovar is.

  A fejtetű főleg gyerektársaságban terjed, mert játék, tanulás, olvasás, mesenézés vagy akár alvás közben összedugott fejeken a kis rovar akadálytalanul közlekedhet. Az élősködő kedveli a rossz higiénés körülményeket, de bárhonnan, akár tömegközlekedési eszközről is bekerülhet az iskolai, óvodai közegbe. A fejbőrről leeső élősködők csak rövid ideig maradnak életben, mert nem tudnak táplálkozni, de az ágyneműkről, párnákról, fésűkről vagy a sapkákról, sálakról könnyen új „gazdára” lelhetnek.

  tanevkezdes-fejtetu

  A jelenlegi ismeretek szerint a tetű az állatokat nem fertőzi, az embereknek elsősorban a hajas fejbőrén, súlyos esetben akár más szőrzetében is telepszik meg. Tünete leginkább a viszketés, amelynek oka, hogy vérszíváskor az állat befecskendezi a nyálát. A vakarózás hatására a fejbőr begyulladhat, ekcémaszerű tünetek alakulhatnak ki rajta. A fejtetű petéit tartalmazó serkéket leggyakrabban a tarkó, a fül környéki hajterületeken lehet észlelni – mondta Wenczl Enikő, a Budai Egészségközpont bőrgyógyásza a Népszavának.

  Kezeléséhez többféle, a gyógyszertárban recept nélkül kapható irtószer használható. Ezekhez általában speciális fésűt is adnak, amellyel a serkéket ki lehet húzni a hajból. Visszatérő fejtetvesség esetén érdemes két hét múlva megismételni a fejbőr kezelését, és a család minden tagjánál, akár megelőzési céllal alkalmazni a szert. Célszerű a hajat rövidre vágni vagy összefogni, az ágy- és ruhaneműket, törölközőket, használati tárgyakat 60 fokon kimosni, a lakást alaposan kiporszívózni, a porzsákot pedig kidobni, hogy a serkék ne kelhessenek ki. A gyereknek érdemes elmagyarázni, hogy a gyógyulásáig ne dugja össze a fejét senkivel, a használati tárgyait, főleg a fésűjét ne adja kölcsön. Ezt könnyíti, hogy fejtetvesség esetén a gyerekeknek otthon is kell maradnia. Akár egy hétig is eltarthat, amíg a gyermekorvos gyógyulttá nyilvánítja és visszaengedi a közösségbe.

  Hideg-meleg

  A nem mosható ruhadarabokat, plüssjátékokat egy műanyagzsákban tegyük a szabadba két hétre. A fésűket, hajkeféket áztassuk forró vízbe legalább 10-15 percig, vagy tegyük zárt zacskóban a fagyasztóba legalább 24 órára.

  Forrás: nepszava.hu
  A cikk Wenczl Enikő közreműködésével készült.

   Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont