2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Dr. Várdi Visy Katalin Kossuth Rádió interjú: alvási apnoe

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-04

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Dr. Várdi Visy Katalin, a Budai Egészségközpont tüdőgyógyásza, szomnológusa 2019. május 7-én, a Kossuth Rádióban beszélt az alvási apnoéról.

    Hallgassák meg az interjút a Budai Egészségközpont Youtube-csatornáján:

    alvas-alvaszavar-ora

    Vagy olvassák el az alábbi részletet az interjúból:

    Mi is az alvási apnoe?

    Az alvási apnoe az egy légbetegség, mégpedig kisgyerekkortól egészen időskorig bárkit érinthet. Gyerekkorban egy kicsit ritkább. Általában felső légúti szűkület okozza a problémát, ami annyit jelent, hogy a felső légút nem egy cső, hanem egy izmok által nyitva tartott üreg és ezek az izmok alvás közben relaxálódnak, és annak következtében, hogy mindegyik gyakorlatilag relaxált állapotba kerül, ezért mindenféleképpen szűkül a légút. Hogyha ott van egy nagy mandula, akkor ez a kettő összeér és akkor a gyerek nem kap jól levegőt. Ez rendkívül nagy zajjal tud járni, nagyon horkol, viszont nagyon érdekes, hogy míg a felnőttek nagyon-nagyon álmosak egy ugyanilyen helyzetben, mondjuk elalszanak a kormánynál, a gyerekek hiperaktívak, tehát ők érzik, hogy annyira nem jó nekik ez az alvás, úgyhogy inkább menekülnek. Ilyenkor az a megoldás, hogy alvásvizsgálatot csinálunk és egy speciális fül-orr-gégészeti technikával megoperálják ezeket a gyerekeket. Alvásvizsgálat mandulaműtét előtt javasolt és amennyiben oxigénhiány vagy alvási apnoe mutatkozik, akkor ez egy indikációja a mandulaműtétnek minden további nélkül is. Tehát ezt azért megszokták csinálni, mert hát azért igaziból ez egy felnőttkori vagy felnőtt korban sokkal gyakoribb betegség és ugye ennek is vannak fázisai. Először még csak horkolás és akkor csak a hangjelenséget tudjuk regisztrálni, de később ugye leáll a légzés és aztán ezt még később oxigénhiány is követi és mindez párhuzamosan a szív és érrendszer folyamatos változásával, a pulzusszám ugrálásával, a vérnyomás állandó változásával jár és éppen ezért a folyamat nem áll meg ott, hogy valaki csak horkol és ennek következtében mondjuk álmos lesz, hanem nagyon gyakran magas vérnyomás alakul ki, a stroke esélye nyolcszorosára nő, ritmuszavarok és infarktus is kialakulhat.

    Ezek a betegek azok, akikre azt szokták mondani, hogy szépen elaludt álmában, tehát ez vezethet akár halálhoz is?

    Általában valószínűleg nem belealszik az álmába, az az igazság, hanem a tapasztalat az, hogy a hajnali órákban jelentkeznek azok a súlyos következmények, amik ennek a betegségnek a következménye, vagyis elsősorban a stroke, infarktus vagy ritmuszavar, ami könnyedén vezethet halálhoz is, de nem az apnoe-ben halnak bele az emberek, mert akkor meghaltak volna sokkal korábban, még a felfedezés előtt, hanem a következményekbe. Mert szerencsére van a szervezetnek egy nagyon-nagyon szép úgynevezett arousal, vagyis mikroébredés vészreakciója, amivel gyakorlatilag leállítja ezt a folyamatot, csak ennek a következtében például nagyon álmos lesz az illető.

    Ez a készülék, amit használnak ezek a betegek, ez tökéletesen megoldja ezt a problémát? Tehát tulajdonképpen ugyan készülékkel, de egészen jól alszik mindenki?

    A legfontosabb, hogy használnia kell, az megoldja a problémát, de azt tudni kell, hogy ez a súlyos alvási apnoe-sek kezelése. Van számos műtéttechnika rá, mert például alvási endoszkópiával megtudjuk állítani, hogy hol van maga a szűkület és esetleg ezt a részt megtudjuk operálni. Vagy pedig vannak úgynevezett idegingerlési, izomingerlési technikák, olyan mintha egy pacemakere lenne a betegnek, erre nagyon komoly kutatások vannak, hogy ez is esetleg segíteni fog, méghozzá nagyon súlyos esetben.”

    A cikk Dr. Várdi Visy Katalin közreműködésével készült.

     Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont