2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    UVC-fénnyel a kórokozók ellen

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-02

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A Budai Egészségközpont szakkorháza, az Országos Gerincgyógyászati Központ új beruházása keretében egy UVC-fénytechnológiát hasznosító fertőtlenítő robotot vásárolt. Az 254 UVC HyperLight P3 típusú készülék a fertőtlenítés egyik legkorszerűbb és leghatékonyabb eszköze: rövid behatási időn belül, akár másodpercek alatt képes elpusztítani a káros mikroorganizmusokat. Működési elvét Bider Katalin, az Országos Gerincgyógyászati Központ ápolási igazgatója magyarázza el.

    A 254 UVC HyperLight P3 típusú készülék.

    A 19. században angol kutatók fedezték fel, hogy a mikroorganizmusok elszaporodása jelentős mértékben csökken, ha azok közvetlen napfénnyel érintkeznek. A megfigyelést akkor még nem tudták magyarázni. „Az UVC-fény az ultraibolya fény legrövidebb hullámhosszú területén található – 100 és 280 nanométer között. Az ilyen típusú fény nagy hányadát az ózonréteg kiszűri a nap sugárspektrumából, mielőtt az a Föld felszínét elérné. A nagy energiájú UVC-sugárzás azonban fotokémiai reakciót vált ki. Ezért alkalmazható a különféle kórokozók, például baktériumok, vírusok, élesztő-, vagy penészgomba elpusztítására.” – mondta Bider Katalin.

    A kb. másfél méter magas szerkezeten 6 amalgám fényforrás sugározza az UVC-fényt. Bárhová könnyen eljuttatható és lámpák élettartama is magas. „A legnagyobb előnye mégis, hogy a fertőtlenítést nem közvetlenül a személyzet végzi, így szinte minimálisra csökken a keresztfertőzés esélye.” – tette hozzá Bider Katalin.

    Az UV-fényt évtizedek óta használják a víz és a levegő tisztításában, és különféle laboratóriumokban, de a felülettisztítási technológia az utóbbi évek vívmánya. A fertőtlenítő robot által kibocsájtott fény a mikroorganizmusok RNS-ét és DNS-ét bontja le, ennek következtében az életben maradásukhoz szükséges alapvető funkciókat nem tudják ellátni. „Az innovatív technológiával működő fertőtlenítő robot használatakor vegyszer vagy toxikus vegyület további alkalmazása nem szükséges, és a rezisztencia kialakulásától sem kell tartanunk. Mivel a nem kívánt mikroorganizmusok másodpercek alatt inaktívvá válnak, jelenleg ez a fertőtlenítés legeffektívebb eszköze.” – magyarázta Bider Katalin.

    Az UVC-fény bármilyen eddig beazonosított mikroorganizmust képes elpusztítani, így a kornova-vírus terjedéséért felelős kórokozót, SARS-CoV-2 vírust is gond nélkül semmisíti meg.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont