2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    60 éve a gyógyításban - interjú Dr. Moll Ágnes szemésszel

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-03

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Dr. Moll Ágnes szemész szakorvos több mint 15 éve gazdagítja Intézetünk orvospalettáját, a szakmában pedig 60 éve tevékenykedik. A doktornőt a szenvedéllyel végzett hosszú gyógyítói munka tapasztalatairól kérdeztük.

    Milyen hozadékai vannak egy olyan gazadag praxisnak, mint amivel Ön rendelkezik? Ön szerint mikortól válik egy szakorvos tapasztalttá?

    60 év munkában töltött idő alatt az ember sok mindent lát, sokat tapasztal. Ennek révén könnyebben ismerhetünk fel ritkább kórképeket is; megismerjük egy-egy betegség lefolyását; tudjuk, mire, mennyi idő alatt számíthatunk. A dolgok ismétlődése számos olyan összefüggés felismerésére ad lehetőséget, amire a hosszú lefolyású megbetegedések több évtizedes végigkövetése alapján tudunk csak rájönni.    

    Az orvostudomány részben tapasztalati tudomány. A tanulás során felhalmozott igen sok adatot akkor tudjuk jól hasznosítani, ha a leírtakat már láttuk is. Nem véletlen, hogy a szakorvosi képesítés megszerzéséhez évek szükségesek, de még ezt követően is sokat kell tapasztalnunk. Előfordul, hogy életünkfolyamán egy-egy ritkán előforduló elváltozással csak 2-3 esetben találkozunk. Első alkalommal még hosszas fejtörést okozhat, de másodszorra már könnyedén felismerjük. 

    A gyógyító munka jó eredménye pedig nagyon sok örömöt okoz:  a páciens életének megkönnyítése egy jó korrekcióval, egy műtét jó eredménye, a látás visszaadása. Végül, de nem utolsósorban a társszakmáknak végzett konzíliumok és a szűrővizsgálatok során a szemész sok esetben talál olyan finom jeleket, amelyek egy-egy még nem diagnosztizált betegség első, korai tünetei. Az időben megkezdett gyógyítás pedig egyes esetekben megmentheti, más esetekben lényegesen megkönnyíti, illetve meghosszabbíthatja a beteg életét, ez pedig az orvos számára a legnagyobb boldogság.

    Hogyan, miért esett a választása a gyógyítás ezen ágára?

    Az orvosi diploma  megszerzése után, abban az időben  állásra nem pályázhattunk, az egyetem helyezett el bennünket. Megjelölhettem három szakmát fontossági sorrendben, ezek a következők voltak: gyermekgyógyászat, ideggyógyászat, belgyógyászat. Nagyon nem akartam szemészettel foglalkozni, de ide delegáltak. Eleinte meg akartam szabadulni; elvállaltam minden lehető helyettesítést: koraszülött osztályon, gyermekgyógyászaton havi 15-16 ügyelettel; dolgoztam néhány hónapig körzeti orvosként 3 borsodi faluban. Amikor elfogytak a lehetőségek megkezdtem a szemészeti munkát. Nagyon gyorsan rájöttem, hogy ez a szakterület ideális számomra, hiszen igen szoros összefüggésben áll az általam preferált szakmákkal, mindazzal, ami nagyon érdekel. Sőt szép műtéteket is végezhettem. A szakma gyorsan a szenvedélyemmé vált, ma is az.

    Milyen problémákkal kereshetik fel a páciensek a Budai Egészségközpontban? Mi a speciális szakterülete?

    A legváltozatosabb szemészeti panaszokkal, problémákkal jelentkezhetnek a páciensek, megpróbálom a teljesség igénye nélkül felsorolni: különböző látászavarok okának felderítése, lehetőség szerinti orvoslása; glaucomás (zöldhályogos) betegek gondozása; szemgyulladások. Belgyógyászati, ideggyógyászati kivizsgálás, gondozás alatt állók vizsgálata, nyomon követése, pl. cukorbetegség, magas vérnyomás esetén. Foglalkozom gyermekekkel is 3 éves kor felett.  Kisebb műtéti beavatkozások végzésére is van lehetőség, pl. jégárpa. Különösen érdekelnek a keringési betegségben szenvedők és az ideggyógyászati diagnosztika szemészeti vonatkozásai.

    Milyen az Intézet szemészeti diagnosztikájának eszközparkja? Milyen speciális vizsgálatok elvégzésére van lehetőség? 

    Minden szakrendelőnk modern készülékekkel, igen jól felszerelt. Ezen kívül a Nagy Jenő utcai telephelyen végzünk látótér vizsgálatokat. Ez a vizsgálat többek között a glaucoma gondozásához elengedhetetlen. Ugyanitt végzünk OCT-vizsgálatot is; ez a készülék a szem elülső harmadáról, a látóidegről és ideghártyáról képes igen nagy felbontású rétegfelvételt készíteni, amely ma bizonyos betegségek diagnózisához nélkülözhetetlen.

    Megosztana az olvasókkal egy Ön számára emlékezetes pácienstörténetet?

    Szűrővizsgálaton vett részt egy férfi páciens. A szemfenéken látható értünetek arra utaltak, hogy igen nehezített a szívműködés. Kérdéseimre azt válaszolta, hogy néhány évvel ezelőtt szívműtéten esett át, műbillentyűt ültettek be, de semmi panasza nincs. Lementem a radiológiára, megnéztem a mellkasfelvételét, azon is láthatók voltak gyenge szívműködésre utaló jelek. Megbeszéltük a belgyógyásszal, hogy sürgős szívsebészeti konzíliumot kérünk, ahol azonnal megoperálták, kicserélték a csaknem elzáródott műbillentyűt. Ezúttal egy szemfenék vizsgálat életmentő tudott lenni.

    Köszönjük a doktornő odaadó munkáját és jó egészséget kívánunk a további gyógyításhoz is!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont