• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar

  COVID-19 utáni szűrés a rejtett komplikációkra

  Intézetünk orvosigazgatóját, Dr. Nagy Judit belgyógyász és foglalkozás-egészségügyi szakorvost új szolgáltatásunkról, a COVID-19 fertőzés utáni kivizsgálási csomagról kérdeztük.
   

  - Elmondaná, hogy milyen vizsgálatokat tartalmaz az új COVID-19 fertőzés utáni kivizsgálási csomag?

  - Az új csomag első körben laborvizsgálatot tartalmaz. A gócfertőzést kutató labor mellett ez olyan eltérések paramétereit is vizsgálja, amelyek a legújabb orvosi szakirodalom szerint a koronavírus-fertőzés következtében alakulnak ki. Tehát a vérkép a máj-, vesefunkciók és gyulladásos paraméterek mellett alvadási zavart és szívizomgyulladást jelző faktorok elemzésével egészül ki.

  A következő lépésben a natív, azaz kontrasztanyag nélküli mellkas-CT során a radiológus szakorvos a tüdők állapotát méri fel – ez a koronavírus-fertőzésnek önmagában is egy diagnosztikus kritériuma. A röntgenhez képest a CT biztonságosabban értékelhető diagnosztikai képet mutat. 

  Harmadik lépésben a szívultrahang segítségével a szív struktúráját, szerkezetét tudja megítélni a kardiológus szakorvos.
   

  - Ki értékeli ki a vizsgálatokat?

  - A kardiológus-belgyógyász szakorvos értékeli az eredményeket. Véleményezése folytán szükséges lehet tovább lépni a vizsgálatok tekintetében. Ha pedig megnyugtató a kép, akkor megbeszéli a pácienssel, hogy mikortól és hogyan térhet vissza sporttevékenységeihez, vagy pedig felszabadítja, és teljesen egészségesnek nyilvánítja.
   

  - Miért éppen a fenti vizsgálatok elvégzése fontos a koronavírus-fertőzésen átesettek számára?

  - Ez egy rendkívül kiszámítatlan betegség, és sok meglepetést tartogat. Lehet tünetmentes, enyhe lefolyású, de olyan is van, hogy egyik napról a másikra, rapidan alakulnak ki az ijesztő tünetek.  Tehát az egész betegség lefolyása egy nehezen kiszámítható képet mutat.

  Tulajdonképpen ugyanezt produkálja a fertőzés lezajlása után is. Ezért a labor, a mellkas-CT és a szívultrahang segítségével azonnal észre tudunk venni egy tüdő- vagy szívizomgyulladást, és ezzel azonnali kezelésre tudjuk irányítani a pácienst. Továbbá a belgyógyászati-kardiológiai vizsgálattal, a tünetek kikérdezésével további szövődmények kizárását célzó vizsgálatokat tudunk előirányozni.
   

  - Tekinthetünk az új COVID-19 fertőzés utáni kivizsgálási csomagra, mint egy alapvető vizsgálatokat tartalmazó szűrési csomagra?

  - Igen. Azt gondoljuk, ha a laborok és vizsgálatok eredményei negatívak, akkor az orvosi vizsgálat alapján kijelenthetjük, hogy megnyugtatóan rendeződött a történet.
   

  - Kiknek javallja a vizsgálatok elvégzését? A tünetmentes pácienseknél is felléphetnek a fertőzés szövődményei?

  - Sajnos, igen. Éppen amiatt, hogy ilyen kiszámíthatatlan a betegség. Amennyiben tünetmentes volt a beteg, és kissé fáradékonyabb, vizsgálatok nélkül nem lehet eldönteni, hogy a vírus utáni legyengült állapotnak tudható be, vagy egy szívizomgyulladás húzódik-e meg a háttérben. 
   

  - Igényelnek-e vizsgálatok bármilyen felkészülést a páciens részéről?

  - Mint minden labor, ez is jobb, ha éhgyomra történik. A natív CT-vizsgálat és a kardiológiai vizsgálat sem igényel felkészülést.
   

  - Mennyi időt vesz igénybe a kivizsgálások elvégzése? Mikorra várhat a páciens kiértékelést?

  - Ugyan a vizsgálatok összideje kevesebb, mint másfél óra, de a COVID-19 fertőzés utáni csomag nem fér bele egy napba, mint más szűrővizsgálatok. Az a legpraktikusabb, ha már az elkészült laboreredményekkel (egy-két nap) és a mellkas-CT-vel érkezik a páciens a kardiológushoz.