2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hogyan élénkítsük az anyagcserénket?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2021-10-07

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Az ébresztőóra csörgésétől az esti lefekvésig számtalan feladatunk van. Anyagcserénk gondoskodik arról, hogy a szervezetünkbe juttatott tápanyagok hasznosuljanak, így kielégítő működése esetén energiát biztosítson mindennapjainkhoz. Túlzott lassúsága elhízáshoz, érelmeszesedéshez és számos betegségekhez vezethet. Egészségünk megőrzése érdekében fontos tehát, hogy kellő figyelmet fordítsunk anyagcserénk ideális működésére.

    anyagcsere-elenkitese

    Az emberi test azon folyamatait, amelyek a szervezet működéséhez, a tápanyagok hasznosításához és a belső hőmérséklet fenntartásához szükséges energia biztosításához kapcsolódnak, összefoglalóan anyagcserének (metabolizmusnak) nevezzük. A naponta szükséges energia 1800-2800 kilokalória, de ez a mennyiség függ az egyén nemétől, korától, élethelyzetétől, egészségi állapotától, életvitelétől, és bizonyos mértékig befolyásolják egyéb körülmények, például a fényhiány vagy a hőmérséklet is.

    Meleg időjárásban például felgyorsul az anyagcsere, míg az öregedés pont ellenkezőleg hat. A rendszeres mozgás növeli az izomtömeget, illetve olyan hormonális és idegi változásokat eredményez, melyeknek pozitív a hatása az anyagcserénkre is, így érdemes heti többszöri sportolást beiktatni az életünkbe. Gyorsabb az anyagcseréje azoknak, akik sokat mozognak, illetve akik fiatalabbak, a testzsír-százalékuk alacsonyabb, vagyis több izomszövet használja az energiát a szervezetükben. A hízás, vagyis a szervezetben zsír lerakódása, raktározása akkor következik be, ha valaki több kalóriát visz be, mint amennyire a testének szüksége van – a másik oldalról megfogalmazva kevesebb energiát használ fel, mint amennyit a táplálékkal biztosít a szervezetének.

    Az anyagcsere tehát összetett folyamatok együttese. Kiegyensúlyozott működése segíti a testet a rakódott zsír lebontását, megvéd számos kóros állapottól és lendületesebbé tesz bennünket. Egyensúlyának fenntartásáért több fronton kell tenni, de az odafigyelés bőségesen megtérül majd.

    anyagcsere-taplalkozas

    Az egészséges táplálkozás tekintetében több elvre is célszerű odafigyelni. A legfontosabb aranyszabály, hogy igyunk kellő mennyiségű vizet. Segíthetjük a belső anyagcsere-folyamatok részét képező oxidációt, ha antioxidánsban gazdag ételeket és italokat fogyasztunk, mint például zöld teát, paradicsomot, brokkolit vagy épp bogyós gyümölcsöket. Érdemes odafigyelni a sav-bázis egyensúly fenntartására is, ugyanis ennek felborulása negatívan befolyásolja az anyagcsere-folyamatok működését. Együnk lúgosító hatású gyümölcsöket, például grapefruitot vagy citromot, amelyeknek vitamintartalma is jótékony hatással van szervezetünkre. Fontos, hogy igyekezzünk minél több rostos ételt fogyasztani, például babot, borsót vagy zabot. Emellett sose hagyjuk ki a reggelit, és lehetőleg naponta többször étkezzünk kevesebbet.

    Nem kell rögtön gyökeres változásokra gondolnunk, sokszor elegendő egy kis odafigyelés is ahhoz, hogy tegyünk egy lépést az egészségünkért, ami hosszú távon mindenképpen kifizetődő befektetés.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont