2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Miért jó nyár végén, kora ősszel elkezdeni az életmódváltást? - Interjú Kálóczi-Wolher Veronika dietetikussal

    Létrehozás dátuma: 2022-08-17

    Utolsó módosítás dátuma: 2023-08-09

    Lendüljön formába tavaszi kedvezményünkkel!

    Szerencsére egyre többen gondolkoznak egészségtudatosan, ezért el is határozzák magukat az életmódváltás mellett. Ez számos kihívással jár, de a nyári időszak segítséget jelenthet a célok elérésében. Intézetünk dietetikusával, Kálóczi-Wolher Veronikával beszélgettünk arról, hogy miért érdemes nyár végén, kora ősszel belevágni az életmódváltásba.

    Mire figyeljen, aki életmódot szeretne váltani?

    A strandszezon miatt sokan szeretnének jó formába kerülni, de sajnos nincsenek csodamódszerek, melyekkel villámgyorsan, egészséges módon lehet lefogyni. A különböző extrém diétákkal, különleges fogyasztó hatású pirulákkal elért eredmények hosszú távon nem fenntarthatók és káros következmények is kísérhetik őket. Ezek a módszerek gyakran vezetnek hiánytünetekhez, és abbahagyásuk után sokszor több kiló „szalad vissza”, mint amennyitől sikerült megszabadulni. Az ilyen gyors „megoldások” helyett valódi életmódváltásra van szükség. Ezt sokaknak nehéz elkezdeni, de ha az elhatározás megvan, akkor ajánlott felkeresni egy szakembert, aki az egyéni jellemzők felmérése után személyre tudja szabni az egészséges, változást eredményező táplálkozást és mozgást. Fontos a fokozatosság, és szem előtt kell tartani még olyan tényezőket is, hogy milyen nyersanyagokat szeret használni a konyhában az életmódváltást megcélzó személy.

    Wolher Veronika dietetikus

    A nyár folyamán rengeteg zöldség és gyümölcs terem hazánkban is. Mennyire jelent ez segítséget, ha valaki egészségesebbé szeretné tenni az étrendjét?

    A szezonális zöldségek fogyasztásával nem csupán a vitaminbevitelünket tudjuk növelni, hanem hozzájárulunk a megfelelő élelmi rost ellátottsághoz is. Ezek a rostok képesek csökkenteni a kalóriabevitelt azáltal, hogy az emésztőrendszerben megdagadnak, így teltségérzetet alakítanak ki, aminek következtében csökken a táplálékfelvétel, alacsonyabb lesz a kalóriabevitel. A nyáron és az ősz elején nagyobb mennyiségben elérhető gyümölcsök fontos szerepet töltenek be a vitamin- és ásványi anyag szükségletünk fedezésében, de magas víztartalmukkal hozzájárulnak a folyadékbevitelhez is, aminek hőségben különösen nagy figyelmet kell szentelni. Emellett nagy szerepe van egészségünk megőrzésében a flavonoidoknak és antioxidánsoknak, melyben szintén bővelkednek a gyümölcsök. Gyümölcsökkel akár a desszerteket is kiválthatjuk. Például jégkrémek helyett mi magunk is készíthetünk fagyasztott gyümölcsből és jégkockából gyümölcsös jégkását, tejes gyümölcsshake-et.

    Wolher Veronika dietetikus

    Az időjárás milyen egyéb kapukat nyit meg az életmódváltás előtt?

    A testmozgás esetében is a rendszerességen van a hangsúly, nem vezet hosszútávon eredményhez, ha valaki pár napig vagy hétig minden nap elmegy edzeni, majd a vízparti nyaralást követve visszatér a mozgásszegény életmódhoz. A nyár és a jó idő számos új lehetőséget teremt, ilyenkor a szabadtéri, valamint a vízi sportokat többen próbálják ki, akár a nyaralás alatt is. Aki monotonnak érzi az edzőtermi vagy otthoni sportolást, színesebbé teheti edzésprogramját egy-egy kirándulással, biciklitúrával, kajakozással. Azonban szem előtt kell tartani, hogy a nagy hőségben kerülni kell a megerőltető fizikai munkákat, illetve úszni is csak biztonságos, fürdőzésre kijelölt helyen lehet. Sportban is tartsuk szem előtt a fokozatosságot, ne akarjunk rövid időn belül maratont futni vagy nagy súlyokat emelni. Ha új sportba kezdünk, akkor érdemes szakértők, tapasztalt edzők segítségét kérni, hogy helyes technikát sajátítsunk el, ezzel megelőzhetjük a sérüléseket és mozgásszervi betegségek kialakulását.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont