2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Mit tehetnek a cégek dolgozóik egészségéért?

    Létrehozás dátuma: 2023-07-18

    A home office széles körű elterjedése és a technológiai fejlődés új kihívások elé állítja a munkáltatókat, akik szeretnének többet tenni dolgozóik egészségéért.

    A Covid járvány számos, a munkahelyi egészségmegőrzéssel, biztonsággal kapcsolatos szokást felülírt. Sok helyen megváltoztak a munkakörülmények, rugalmasabb lett a munkavégzés helye, esetleg ideje. A cégek számára világossá vált, hogy a munkaerő megtartásának egyik legfontosabb módja, ha jobban odafigyelnek a munkavállalók testi és mentális egészségére, függetlenül attól, hogy bejárnak vagy home office-ban dolgoznak. Bár a járvány szerencsére a múlté, a munkaerőpiacon bekövetkezett változások velünk maradnak, és a képzett munkaerő megtartása érdekében alkalmazkodni kell hozzájuk.

    Irodai dolgozók

    Több figyelem a mentális egészségre

    Hogy mennyire fontos a mentális egészség, a lelki stabilitás, azt mindenki megtapasztalhatta a járvány idején, amikor egyik napról a másikra kellett óriási változásokhoz alkalmazkodni. A lelkileg stabil munkaerő bizonyítottan kreatívabb, termelékenyebb, rugalmasabban alkalmazkodik a változó elvárásokhoz és kevésbé fenyegeti a kiégés veszélye. Ahhoz, hogy a munkavállalók mentálisan is jól legyenek, a cégek is hozzájárulhatnak, sőt, egyre inkább hozzá is kell járulniuk. A mentális támogatás segíthet a dolgozóknak a stressz leküzdésében, a munka és magánélet egyensúlyának megőrzésében, a távmunkával járó elszigeteltségérzés csökkentésében. A munkaadók érdeke és felelőssége, hogy biztosítsák, hogy a munkahelyi környezet pszichológiailag is mindenki számára biztonságos legyen. Ezt többek között munkahelyi vagy egy külső cég által biztosított pszichológussal, coach-al, a mentális egészséget célzó programokkal, előadásokkal, tanácsadással segíthetik elő. A felmerülő konkrét problémákon túl egyebek mellett stresszcsökkentési, mindfullness és meditációs technikák oktatásával támogathatják a dolgozókat.

    A munkavállalók bevonása az egészségmegőrzésbe

    Korábban a munkavállalók biztonsága, fizikai és mentális egészségének biztosítása egyfajta felülről lefelé irányuló folyamat volt, ahol a cég vezetése döntött arról, hogy milyen biztonsági előírásokat, egészségvédő programokat vezetnek be. Azonban egyre inkább terjed az a kooperatív szemlélet, amely szerint a munkahelyi biztonságukat, egészségüket érintő kérdésekbe a munkavállalókat jobban be kell vonni. Hiszen ők tudják a legjobban, hogy az adott munkakör milyen veszélyeket hordoz magában, és mit lehetne tenni a kockázatok csökkentése érdekében. A cégek jól teszik, ha arra biztatják az alkalmazottaikat, hogy értékeljék saját pozíciójukban, munkakörnyezetükben rejlő kockázatokat, szóljanak a veszélyekről és gondolkodjanak közösen a lehetséges megoldásokról. Így jóval nagyobb eséllyel előzhetők meg például a munkahelyi balesetek vagy a túlzott stresszből fakadó betegségek.

    Fizikai munkások

    A távmunkában rejlő egészségi kockázatok elemzése

    A Covid időszaka bebizonyította, hogy számos munkakör éppen olyan jól ellátható otthonról, mint az irodából. A munkavállalók jelentős része szereti a home office-t, vagy a hibrid megoldásokat, mert jobban összeegyeztethető a magánéletükkel. A munkaadók pedig jelentősen csökkenthetik irodabérlési és rezsiköltségeiket. Csakhogy a home office nem jelenti azt, hogy a munkaadónak ne lenne feladata továbbra is a lehető legoptimálisabb munkakörülmények biztosítása. Otthon a munkavállalók jelentős része nem a legideálisabb körülmények között dolgozik, nem véletlenül terjednek a mozgásszervi megbetegedések körükben. Általában nincsenek ergonómiailag megfelelő munkaállomások, ami a helytelen testtartással, a hosszan tartó üléssel együtt súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a krónikus fájdalmat, mozgásszervi bajokat. A cégek segíthetik az otthonról dolgozókat azzal, ha elmagyarázzák a számítógép képernyője, a billentyűzet és az egér a megfelelő elhelyezésének fontosságát, és biztosítják az ergonómiailag megfelelő munkaállomást otthonra is.

    Új technológiák a munkaerő egészségmegóvása érdekében

    A technika fejlődése számos új lehetőséget kínál a munkaadóknak ahhoz, hogy megóvják a munkavállalók egészségét. Az Egyesült Államokban például már zajlik olyan, a testen viselhető roboteszközök kifejlesztése, amelyek az emeléssel és szállítással foglalkozó dolgozókat segítve csökkentik azok terhelését és a sérülésveszélyt. A drónok és a kobotok, vagyis az együttműködő robotok pedig egyre inkább lehetővé teszik az alkalmazottak számára, hogy távol maradjanak a legveszélyesebb feladatoktól, és ne kockáztassák testi épségüket a munka során. Egyre több olyan szoftver és mobilalkalmazás is van, amelyek segítenek a munkahelyi kockázatelemzésben, a biztonság növelésében, az alkalmazottak védelmében. Azok a vállalkozások, amelyek proaktívan kezelik az új trendeket, a termelékenység, a munkavállalói elkötelezettség és az általános biztonság terén is javulást tapasztalnak majd.

    A Budai Egészségközpont mára Budapest egyik legátfogóbb szolgáltatását nyújtó magánegészségügyi intézményévé vált, jelenleg több mint 350 hazai és multinacionális vállalat szerződött egészségügyi- és foglalkozás-egészségügyi szolgáltatói vagyunk. Tájékozódjon weboldalunkon üzleti partnereinknek szóló szolgáltatásainkról, vagy keresse kollégáinkat az ekp_ertekesites@bhc.hu email címen.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább