2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  „A személyre szabott gerinc- és mozgásszervi sebészeté a jövő”

  Létrehozás dátuma: 2023. December 18. Hétfő 12:48

  Utolsó módosítás dátuma: 2023-12-19

  Az egyedülálló kutatás-fejlesztési munkát végző In Silico Biomechanikai Laboratórium (ISBL) fennállásának 5 éves évfordulóját ünnepli. A fontos mérföldkőhöz kapcsolódóan nemzetközi tudásmegosztó szimpóziumot, és egyben technológiai kiállítást szervezett a budapesti kutatóműhely.

  A nemzetközileg is elismert laboratórium olyan eszközöket fejleszt és gyárt, amelyek egyrészt képesek támogatni az orvosokat a műtétek tervezésében, pontos és hatékony kivitelezésében, másrészt segítenek a betegeknek megérteni a beavatkozás folyamatát.

  Az In Silico Biomechanikai Laboratórium (ISBL) az Országos Gerincgyógyászati Központ (OGK) berkein belül működik, a Budai Egészségközpont részeként. 2018-ban indult működése dr. Éltes Péter Endre laborvezető és dr. Lazáry Áron tudományos igazgató munkájának és erőfeszítéseinek köszönhetően. Az elmúlt 5 év során számos publikáció, nemzetközi és hazai pályázatban és projektben való részvétel kapcsolható az ISBL nevéhez.

  „A személyre szabott gerinc- és mozgásszervi sebészeté a jövő”
  Dr. Éltes Péter az In Silico Biomechanikai Laboratórium vezetője a szimpóziumon

  A laborban kutatóorvosok és kutatómérnökök együtt dolgoznak azon, hogy a legkorszerűbb tudományos és technológiai produktumokon, módszereken alapuló innovatív megoldásokat fejlesszenek, majd segítsék ezek integrálását a klinikai gyakorlatba. A cél érdekében a munka során összefonódik az orvosi és a mérnöki tudomány, az in silico medicina (számítógépekkel segített, precíziós, személyre szabott orvostudomány) eszköztárának felhasználásával.

  Inspiráló és katalizáló erő a műhely életében a nemzetközi kapcsolatrendszer, hisz az egyetemekkel, más laborokkal, innovátor cégekkel való együttműködés jelentős mértékben segíti az információáramláson keresztül a fejlesztési projektek sikerét. Az ISBL 5. születésnapja alkalmából szervezett nemzetközi tudásmegosztó szimpóziumra több mint 60 szakember érkezett, 5 országból. A rendezvényen a labor munkatársai ismertették az elmúlt évek fontos eseményeit, kutatási projektjeit, eredményeit, illetve 6 külföldi szakember, köztük 2 egyetemi professzor (a bolognai és a sheffieldi egyetemről) tartott előadást az innovációk klinikai felhasználásáról.

  Az előadások és a panelbeszélgetés 2 fő témát jártak körbe - a gerinc in silico biomechanikáját és a klinikai felhasználású 3D nyomtatást. Szó esett a végeselemes szimulációról, a mesterséges intelligencia felhasználásáról, az egyénspecifikus számítógépes modellekről, az in vitro és in silico biomechanika kapcsolatáról, a számítógépes előrejelzésről, a virtuális műtéti tervezésről, és a műtéti sablongyártásról is. (Utóbbi kutatások célja, hogy az orvosok munkáját segítse azáltal, hogy már a műtét előtt felkészülhet az operatőr a beteg anatómiájából eredő lehetséges nehézségekre.)

  „A személyre szabott gerinc- és mozgásszervi sebészeté a jövő”

  A tudományos előadásokkal párhuzamosan zajló kiállításon egy teljesen új technológiát használó, két irányba működő 3D nyomtatót is tanulmányozni lehetett, amely kétszer gyorsabban képes legyártani a produktumot a hagyományos, szálhúzásos nyomtatókhoz képest. A bemutatott készülék segítségével a tervek szerint anatómiai modellek készülnek majd, amelyek segítik a beteg egyedi anatómiájának megértését.

  Kipróbálhattak 3D scannereket is a rendezvény résztvevői, illetve VR-szemüvegben figyelhették meg a műtéti tervezés folyamatát, ezen felül megtekinthették az ISBL által nyomtatott anatómiai modelleket, műtéti sablonokat is.

  „A személyre szabott gerinc- és mozgásszervi sebészeté a jövő”

  A szimpózium kiemelkedő akkordja volt az ISBL-díjak átadása, mellyel a labor sikerét megalapozó két személyiség előtt tisztelegtek a szervezők Az egyik díjat dr. Varga Péter Pál gerincsebész, gerincgyógyász kapta – nevéhez fűződik az a kutatás-fejlesztési vízió, amely nyomán végül megvalósult az ISBL.

  „A személyre szabott gerinc- és mozgásszervi sebészeté a jövő”

  Dr. Varga Péter Pál a Budai Egészségközpont és az Országos Gerincgyógyászati Központ alapítója. A gerincgyógyászat területén nemzetközi és hazai színtéren is iskolateremtő a munkássága, számos orvosszakmai elismerést kapott.

  A CAD-Terv Csoport ügyvezető igazgatója, Nadj István a másik díjazott. Személyéhez köthető a mérnöki és orvostudomány összekapcsolása, azaz a végeselem analízisre épülő számítógépes szimulációs technológia beépítése a labor munkafolyamataiba. Ez az interdiszciplináris együttműködés alapozta meg az egyedülálló, gerincgyógyászati területre fókuszáló kutatásokat.

  „A személyre szabott gerinc- és mozgásszervi sebészeté a jövő”

  Nadj István a CAD-Terv Csoport alapítója és ügyvezető igazgatója. A CAD-Terv cégcsoport mérnöki szolgáltatásokat biztosít kutatás-fejlesztési projektekhez, kész megoldásokat kínál az autóipartól az űr- és hadiiparig.

  Az ISBL indulása óta a digitális szimuláció mellett megjelent a kutatólabor munkájában a 3D nyomtatás, valamint a műtéti tervezés és a vizsgálatok során alkalmazott mesterséges intelligencia is. Hogy a fejlődéssel együtt járó növekvő igényeknek megfeleljen a labor, az eszközpark is jelentős fejlesztésen ment keresztül.

  Mit tartogat a jövő, milyen tervekkel vág neki a 2024-es esztendőnek az ISBL? A PMS (Personalised Medical Solutions) program által új fejezet kezdődik a labor életében. A betegek képalkotó vizsgálataiból, mozgásukról gyűjtött adatok alapján készült, egyéni 3D modellek jelentős mértékben segíthetik a szakorvosok munkáját. Cél, hogy a fejlesztések háttérszolgáltatásként elérhetőek legyenek az ellátásban, ezáltal is segítve a személyre szabott gerincsebészet, mozgásszervi sebészet térnyerését, a betegek gyógyulását.

  Az ISBL elmúlt 5 évét áttekintő digitális kiadványt megtekintheti az alábbi linkre kattintva:

  Az In Silico Biomechanikai Laboratórium első 5 éve


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont