2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kórházfejlesztés
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Az egészségtudatosságnak legyen része a gerinctudatosság is

    Létrehozás dátuma: 2024. Október 17. Csütörtök 11:48

    Október 16. a gerinc világnapja. A szakemberek 2012 óta évről évre ezen a napon igyekeznek növelni a “gerinctudatosságot” – felhívni a figyelmet a gerincproblémákra, azok tüneteire, és a megelőzés, kezelés fontosságára. 

    Gerinc Világnap

    A téma fókuszba helyezése az utóbbi években különösen indokolt, hiszen egy friss hazai statisztika szerint a gerincbántalmak a 2. helyen állnak a krónikus betegségek között esetszám tekintetében, illetve ezen betegségcsoport miatt kényszerülnek a legtöbben táppénzre, emiatt esik ki a legtöbb munkanap.

    A gerincbetegségek kapcsán nagyon sok a tennivaló, minden téren. Még mindig nagyon alacsony azok száma, akik egészségtudatosan élnek: megfelelően táplálkoznak, mellőzik a káros szenvedélyeket, időt fordítanak a stressz csökkentésére, kontrollálására, és rendszeresen sportolnak (erősítik a törzsizomzatot is), illetve igyekeznek gerincbarát munkakörülményeket teremteni maguk számára.

    Már gyermekkorban el kell kezdeni az informálást, tudatosítást és szűrést 

    Amennyiben a fizikai és mentális egészség elhanyagolása gerincbántalmakat okoz, vagy az egyéb (pl. genetikai, baleseti, ismeretlen) eredetű gerincelváltozás kezeletlenül marad, akkor az számos egyéb egészségi probléma kialakulásához vagy súlyosbodásához is hozzájárulhat. Fokozhatja például a túlsúlyt, előidézhet egyéb mozgásszervi fájdalmat, növelheti a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Mindemellett, ha panaszaink korlátoznak minket a mozgásban, akkor nagyobb eséllyel alakul ki depresszió, szorongás is, amely továbberősítheti az eredeti gerincproblémát. És a kör ezzel bezárul.

    Épp ezért égetően fontos a gerinctudatosság minél szélesebb körben való növelése. A Budai Egészségközpont és szakkórháza, az Országos Gerincgyógyászati Központ is küldetésének tekinti a páciensek edukációját, amely alappillére a megelőzésnek, és kialakult betegség esetén a terápia sikerének. 

    Osztályvezető főorvosunk, dr. Rónai Márton gerincsebész vallja: a gerincpanaszok megelőzésével már az iskolában el kell kezdeni foglalkozni. Ennek jegyében a Magyar Gerincgyógyászati Társaság dr. Somhegyi Annamária vezetésével és az OGK aktív közreműködésével 30 éve indított útjára egy prevenciós programot, azzal a céllal, hogy az iskolákban a rendszeres testnevelés tudatosan fókuszáljon a helyes testtartásra és a törzsizomzat fejlesztésére, illetve lehetőséget teremtsen a gyermekkori deformitások korai felismerésére, és így a szakellátás felé irányítására.

    Idén új lendületet kapott szakkórházunkban a deformitás-ellátás

    Az Országos Gerincgyógyászati Központnak eddig is az ellátási körébe tartoztak a gyermekkori deformitások, ám az idei évtől kiemelt fókuszt kapott a terület. Ez részben köszönhető az új főigazgató, a gerincdeformitás-sebészetben nemzetközi szinten elismert szaktekintély, Prof. Dr. Jeszenszky Dezső med. habil. PhD érkezésének” – mondta dr. Rónai Márton

    Hasonlóan kiemelt szerepet szán a szakkórház vezetése a felnőttkori deformitások ellátásának is, hiszen exponenciálisan nő világszerte – nálunk is – az érintettek köre: egy amerikai felmérés szerint 10 év alatt mintegy 150 százalékkal nőtt az esetszám, és világszerte – így vélhetően hazánkban is – a 60 év feletti korosztály több mint 60 százalékának van valamilyen gerincdeformitása. A probléma méretének dacára sajnos még most sem kap elég figyelmet ez a kóros állapot. Ezen kívánunk most változtatni” – tette hozzá.

    A deformitásokhoz sorolható többek között a scoliosis (gerincferdülés), a kyphosis (az élettani háti görbület fokozódása), és a gerinc deformitásából adódó, teljes testet érintő egyensúlyvesztés, azaz a diszbalansz, amely komplex mozgásszervi problémát eredményező, kompenzációs folyamatokat indít el.

    A folyamat első fontos lépése megtörtént: létrejött a központban egy gyermekdeformitás ambulancia, ahol dedikált orvosok, dedikált felügyelettel, koncentráltan, teamben vizsgálják, diagnosztizálják és irányítják a megfelelő terápiás útra a betegeket. Műtéti kezelésük is ugyanebben a teamben és rendszerszemléletben történik, nemzetközi színvonalon. Ehhez hasonló ellátási és működési modell várható a felnőtt deformitás terén is. (Ennek az organizációnak ultramodern, sebészeti, infrastrukurális hátteret teremt majd az idén elindult nagy volumenű kórházfejlesztés.)

    Nagy hangsúlyt fektetünk a szakorvosok képzésére is

    A Budai Egészségközpont szakkórházának szívügye az is, hogy részt vegyünk a nemzetközi tudásmegosztásban, és ezáltal hazánkba is eljussanak a más országokban szerzett szakmai tapasztalatok, továbbá mi is átadhassuk azt a gyakorlati tudást, amelyre szert teszünk az országos szintű ellátás során. Ennek biztosít keretrendszert az AO Spine nemzetközi, nonprofit, gerincgyógyászati szervezet, amelynek mi vagyunk az egyetlen hazai oktató kórházi tagja. „A gerincbetegek magas szintű ellátására az egyik garancia tudásunk folyamatos fejlesztése. Ezért is nagyon fontos a gerincsebészeti továbbképzéseken való széles körű, aktív részvétel, és a konstruktív, nemzetközi szakmai együttműködés támogatása hazai berkekben” – jelentette ki dr. Rónai Márton, aki kórházi munkája mellett az AO Spine hazai elnöki pozícióját is betölti.

    Gerinc Világnap

    Jelenleg 25 tagot számlál az AO Spine hazai divíziója, többségük a Budai Egészségközpont szakorvosa. Gerincsebészeink évente több nagy volumenű, AO Spine által megvalósított képzésen is részt vesznek.

    Rendszeresen publikálunk intézményi weboldalunkon, szakkórházunk weboldalán, tematikus weboldalunkon (gerinces.hu), Facebook-oldalunkon, és egészségügyi blogunkon is gerinc tematikájú tartalmakat. Amennyiben önt is érdekli vagy érinti ez a szakterület, látogasson el gyakran az említett felületekre!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A Budai Egészségközpontban öt helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Az október a nőkről szól!