2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Az allergia szezon küszöbén

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-06

  Beköszönt a várva várt tavasz. Sokan azonban már most rettegve gondolnak a virágba boruló fák és növények által kibocsátott pollenekre, a parlagfű okozta kellemetlen tünetekre, hiszen a tél elmúltával nem csak a tavasz, hanem az allergiaszezon is kezdetét veszi. Napjainkban egyre többen tapasztalnak magukon allergiás tüneteket, még akkor is, ha hosszú éveken át semmilyen problémájuk nem volt. Dr. Szilágyi Katalint a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosát kérdeztük arról, milyen tünetek utalhatnak allergiás megbetegedésre, és hogy tudjuk ezeket hatásosan enyhíteni.

  Milyen tünetei vannak az allergiának?

  "Az allergia jelei - az orrfújás, köhögés és tüsszögés - nagyon hasonlóak lehetnek a megfázás tüneteihez. Így aki nem sejti magáról, hogy allergiás, azt hiheti csupán egy enyhe náthát szedett össze. Attól függően, hogy az allergiás reakció mely szervben történik, egyéb tünetek is jelentkezhetnek: például a légutak és a szem gyulladása, könnyezés, nehézlégzés, vagy a bőrön megjelenő kiütések és elváltozások" - mondta Dr. Szilágyi Katalin. Színezi a klinikai képet továbbá a szájpad-, és szemviszketés. Ezek a tünetek már okot adnak egy alaposabb kivizsgálásra, amelynek folyamán az allergia kimutatható a vérből, illetve kis mennyiségű allergén bőrbe juttatásával. Így lehetőségünk van rá, hogy a későbbiekben elkerüljük az olyan, allergiát okozó környezetet vagy anyagokat, amelyekre szervezetünk hasonló módon reagálna.

  Megelőzhető-e az allergia?

  A tudomány mai állása szerint az allergia nem megelőzhető és nem gyógyítható, viszont számos lehetőség van a tünetek kezelésére. A legelterjedtebb módszer a gyógyszeres kezelés, valamint segítséget nyújthat az orrspray vagy szemcseppek használata.

  Megoldást nyújthat a fényterápia

  Amennyiben valaki enyhébb allergiával küzd, és nem szeretné szervezetét hosszú távon gyógyszerekkel terhelni, vagy nem elégséges a gyógyszer hatása, egy speciális gyógymódot is alkalmazhat a tünetek kezelésére. A mellékhatás-, és fájdalommentes fényterápia - az ún. Rhinolight kezelés - helyileg hat a nyálkahártyán, hosszantartó védelmet nyújtva a kellemetlen panaszokkal szemben.

  Az allergiás megbetegedések komplexitása miatt azonban célzott allergiavizsgálattal, és szakorvos segítségével dolgozhatjuk ki a leginkább hatásos és egyénre szabott gyógymódot.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont