2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Tudj meg többet a Candida-fertőzésről!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-06

    Hallottál már a Candida nevű fertőzésről? Megrettensz, ha arra gondolsz, hogy Te is megbetegedhetsz? Bizonyára sokan így vannak ezzel, de mielőtt még a kelleténél jobban megijednénk, tudnunk kell, hogy a Candida-fertőzést okozó Candida albicans nevű élesztőgomba minden ember szervezetében megtalálható, anélkül, hogy bármilyen problémát okozna. A következőkben dr. Sike Róbert, a Budai Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosa mondja el, hogy mi okozhatja a Candida-fertőzést, és milyen módszerekkel kerülhetjük el, vagy kezelhetjük a betegséget.

    A folyamat kialakulásának megértéséhez először is tudni kell, hogy az emésztőrendszerben -elsősorban a vastagbélben - több mint 400 fajból álló baktérium és gomba közössége alkotja a bélflórát. Ennek része a Candida albicans is, mely normális körülmények között csak kis mennyiségben - néhány százalékban - van jelen. A betegség akkor alakul ki, ha a Candida aránya a normál bélbaktérium flóra rovására megnövekszik, elszaporodik.

    "A gomba elterjedésének legfőbb okai a legyengült immunrendszer, a súlyos Candida fertőzés veszélye egészséges emberben gyakorlatilag elhanyagolható. Az azonban ismert, hogy a legyengült immunrendszer - bizonyos gyógyszerek, betegségek következtében - veszélyt jelenthet. Az enyhébb tünetekkel járó Candida túlsúly, amely nem okoz életveszélyt, többek között a helytelen táplálkozás miatt, az antibiotikus vagy kemoterápiás kezelést követően, a trópusi vagy közel-keleti utazások alkalmával, idült nőgyógyászati gyulladások kísérőjeként, valamint különböző, ún. "béltisztító kúrák" alkalmazását követően alakulhat ki. Az addig ártalmatlan gomba elszaporodhat, és kellemetlen tüneteket okoz. Mivel a test bármely területén kialakulhatnak a panaszok, így előfordulhat, hogy sokáig nem, vagy tévesen állítják fel a diagnózist" - mondta dr. Sike Róbert.

    A fertőzés legtöbbször a helytelen táplálkozás miatt alakulhat ki. Mivel napközben ritkán van időnk arra, hogy nyugodt körülmények között elfogyasszuk ebédünket, sokszor betérünk például a legközelebbi gyorsétterembe. Ezek az ételek közel sem tartalmazzák azokat a tápanyagokat, vitaminokat, amelyekre a szervezetünknek szüksége van. Így a bélrendszer bakteriális egyensúlya megbomolhat, amely a gomba elszaporodását eredményezi. A betegség visszaszorításának legjobb módja a bélflóra egyensúlyának a visszaállítása. Ennek egyik útja egyrészt egy speciális diéta alkalmazása - hiszen a gomba elpusztulásának egyik oka, ha nem kapja meg a számára szükséges tápanyagokat -, másrészt pedig probiotikum adása. Ezért törekedjünk az egészséges táplálkozásra: kevés édesség, a cukor és az élesztő fogyasztásának kerülése, mérsékelt húsfogyasztás, sok zöldség és nem édes gyümölcs.

    A baktériumok, illetve sokszor a vírusok okozta megbetegedések kezelésére helytelenül felírt antibiotikumok a Candida túlsúly másik leggyakoribb okozói, amelyek nem csak a kórokozókat pusztítják el, hanem a szervezetben található, a gomba elszaporodását akadályozó jótékony baktériumokat is. Így a testünk természetes védekező rendszere veszít ellenálló képességéből, ezáltal könnyebben megbetegedhetünk. Ezért fontos betartanunk, hogy ezeket a szereket kizárólag orvosi utasításra, és a megadott ideig alkalmazzuk és az antibiotikus kezelés mellé mindig szedjünk probiotikumot is.

    A túlfeszített életmód és a stressz szintén az immunrendszer gyengüléséhez vezethet. Ha kimerültnek érezzük magunkat, szánjunk időt a pihenésre! Vegyük észre a szervezetünk jelzéseit, és ne próbáljuk a tüneteket túlzott kávéfogyasztással, energiaitalokkal, vagy koffeintablettákkal elnyomni.

    "A leggyakoribb tünetek között emésztőszervi és bőrgyógyászati természetű panaszok, valamint izom-és ízületi fájdalmak is szerepelhetnek. A fertőzés miatti magnéziumhiány gyakran okoz levertséget vagy depressziót is, és ha eluralkodik előfordulhat, hogy az idegrendszert, szívet vagy a vérkeringést is megtámadja. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő módon és időben kezeljük" - tette hozzá a doktor úr.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont