2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  "Gégegörcs": a reflux betegség ritka szövődménye

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-11

  A "gégegörcs" heveny tüneteket okozó jelenség melyet a hirtelen jelentkező fulladásérzés, belégzési nehézség (húzó jellegű hörgés kíséri), légzés kimaradás, halálfélelem jellemez. Az esetek mintegy 80%-ában a reflux betegség szövődményeként jelentkezik. 20%-ban egyéb kórállapotokhoz kapcsolódik, illetve különböző beavatkozások szövődményeként jelentkezik. Okozhatják gégészeti fertőzések, illetve jelentkezhet mandulaműtét vagy más gégészeti beavatkozásokat követően. Részjelensége lehet bizonyos ideggyógyászati kórképeknek, mint pl. az epilepszia vagy a tetanusz. Előfordulhat altatást követően a légcsőbe helyezett tubus eltávolításakor. Okozhatja anyagcserezavar/betegség is, mint a kálcium-szint jelentős csökkenése. Leírták kontrasztanyag adását követő allergiás reakció részeként, illetve vérátömlesztést követően is. Leírtak súlyos gerinc-meszesedéshez kapcsolódó, idős betegen jelentkező esetet is, melynek a műtéti megoldását követően a tünetek megszűntek.

   A reflux betegséghez kapcsolódó gégegörcs az esetek döntő többségében éjszaka jelentkezik. A beteg álmából riad fel az ijesztő tünetekre. Ritkábban nappal jelentkezik, de akkor is reflux eseményekhez kapcsolódóan. Az egyik kiváltó ok lehet a gégéig feljutó savas gyomortartalom, mely közvetlenül okozza a gége izmainak görcsös összehúzódását. Ez reflexesen légzéskimaradást is okozhat. A másik kialakulási mód a bolygóidegen keresztül érvényesülő reflex. Ennek lényege, hogy a nyelőcső alsó harmadában jutó (visszafolyó) savas tartalom az ott levő idegvégződéseket (receptorokat) ingerli, melyek ezt az agyba közvetítik. Az onnan érkező reflexes válasz hatására a tüdőben lévő hörgők és a gége izmainak görcse alakul ki, asztmás és/vagy gégegörcsre jellemző tüneteket okozva.

  Mit tehetünk, ha ilyen tüneteket észlelünk?

  Függőleges helyzetbe kell helyezkednünk, és néhány korty vizet kell fogyasztanunk, így oldhatjuk a görcsöt. Ha ez nem segít, azonnal orvoshoz kell fordulni. Természetesen az oki megoldás a reflux betegség megfelelő kezelése. A modern savtermelés szabályozó gyógyszerek (protonpumpa-gátlók) igen hatékonyak, hatásukra a rosszullétek fokozatosan elmaradnak. Mivel szövődményes reflux betegségről van szó, az első három hónapban, akár dupla dózisban kell alkalmazni a gyógyszert, majd az adagot fokozatosan kell csökkenteni. Az éjszakai dominanciájú eseteknél a normál dózis elérésekor, az adag kettéosztható, ha az egyszeri reggeli adás nem sikeres.

  Az egyéb ok kapcsán kialakult esetek megoldása a kiváltó ok vagy az alapbetegség kezelése/rendezése. Heveny roham esetén lélegeztetésre is szükség lehet.

  Forrás: Dr. Demeter Pál PhD, gasztroenterológus főorvos


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont