2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Védőoltási tanácsok - utazzunk télen is felkészülten!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-05

    Sokan télen is szikrázó napsütésre és homokos tengerpartra vágyunk. Nincs is annál jobb érzés, mikor az itthoni zord időjárást hátrahagyva, bőröndünkből ismét a bikini, a fürdőnadrág, a naptej és a szalmakalap kerül elő. Fontos azonban, hogyha a télen közkedvelt egzotikus úti célokat választjuk, az előkészületeket ne a csomagok bepakolásával kezdjük, hanem az esetleges fertőzésekkel szembeni védekezéssel. A különleges úti célok ugyanis különleges veszélyeket is rejtegethetnek, elkaphatunk akár olyan betegségeket is, mint a sárgaláz, a kolera vagy a hastífusz. A biztonságos utazáshoz Dr. Jelenik Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyász, infektológus szakorvosa ad védőoltási tanácsokat.

    "Csak akkor lesz igazán gondtalan a pihenésünk, ha előre tájékozódunk az idegen országok egészségügyi kockázatairól, és a szükséges oltásokat időben megkapjuk. Egyes fertőzések után ugyanis hosszú hónapok, akár évek is eltelhetnek a teljes gyógyulásig. Az úti cél meghatározását követően ezért mindenképpen javasolt részt venni egy konzultáción, ahol orvos segít kiválasztani a szükséges védőoltásokat, és tanácsokat ad az ott honos betegségek elkerülésére" - mondta a doktornő.

    Hazánkban több mint harmincféle fertőző betegséggel szemben lehet védőoltást kérni. A választott úti céltól függően, utazás előtt általában a sárgaláz, a hepatitis A, a hepatitis B, a hastífusz, a járványos agyhártyagyulladás, a veszettség, a kolera, a tetanusz és a gyermekbénulás elleni védőoltások beadása javasolt. Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút esetén a kanyaró-rózsahimlő-mumpsz, bárányhimlő, pneumococcus baktérium és az influenza ellen is érdemes védekezni. A gyermekkorban kapott oltások frissítése felnőtt korban is fontos lehet. A világ legelterjedtebb fertőzését, a maláriát, a szúnyogriasztáson túl, gyógyszerekkel tudjuk megelőzni. A kórokozó gyógyszerérzékenységétől függ, hogy melyiket javasolja az orvos.

    Általánosságban igaz, hogy a világ bármelyik részére indulunk, a vírusos májgyulladás (hepatitis A, hepatitis B) ellen ajánlott védettséget szereznünk. Afrikában, valamint Közép- és Dél-Amerika legtöbb országában a sárgaláz elleni oltás szükséges lehet, amit a határokon való átlépéskor vagy repülőtereken ellenőrizhetnek. A hastífusz, a veszettség, a tetanusz, a gyermekbénulás Afrikában és Közép-Amerikában, az indiai szubkontinensen és Ázsiában is veszélyeztethetik az utazó egészségét.

    Ha a védelemhez oltási sorozat szükséges, azt legalább hat héttel az indulás előtt el kell kezdeni. Az ismétlő oltásokat elegendő egy héttel az utazás előtt beadatni. Lázas betegség, várandósság és az adott oltóanyaggal vagy annak összetevőivel szembeni túlérzékenység esetén az oltást halasztani kell, vagy más oltóanyagot kell választani. Az oltások hatékonyságát különböző kóros állapotok befolyásolják, mint például a daganatos megbetegedések, a kemoterápia vagy a szteroidos kezelés, ezért az utazás előtti konzultáció során elengedhetetlen, hogy az orvos részletesen tájékozódjon a meglévő vagy a korábbi betegségekről! Az életkor, az egészségi állapot, az utazás időtartama és körülményei együttesen határozzák meg azt, hogy végül melyik fertőzéssel szemben szükséges a védelem.

    "Bár néha viszket, fáj és kipirosodik az oltás helye, de a tünetek átmenetiek és enyhék. Az esetleges fertőződés azonban súlyos állapottal, évekig tartó következményekkel járhat. A körültekintő felkészülés előnye, hogy a "téli nyaralás" biztosan nem a félelmekről, hanem a felejthetetlen kalandokról fog szólni" - tette hozzá Dr. Jelenik Zsuzsanna.

    Jó utat kíván a Budai Egészségközpont!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont