2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Előzze meg a zöldhályog okozta látásvesztést!

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-04

  A Budai Egészségközpontban általános szemészeti vizsgálatokat végzünk, valamint a szem egészségügyi állapotát is felmérjük, minek segítségével a szervezet egyéb megbetegedéseire is fény derülhet.

  Mi a galukóma, vagy zöldhályog?

  A zöldhályog (glaucoma) olyan krónikus betegség, amely során visszafordíthatatlan látóidegrost-pusztulás alakul ki. A zöldhályog kezdetben látótér-kiesést, majd a későbbiekben akár teljes vakságot is okozhat. Külön problémát jelent, hogy az esetek 90 százalékában tünetmentesen alakul ki, ezért kulcsfontosságú a rendszeres szűrés.

  Kiket érint a zöldhályog?

  A zöldhályog a negyven évnél idősebb emberek 2-4 százalékát érinti, s a harmadik leggyakoribb oknak számít a vakságot kiváltó tényezők között.

  Milyen tünetekkel jelentkezik a zöldhályog?

  A zöldhályog az esetek 90 százalékában lappangva alakul ki. Amennyiben tünetek is jelentkeznek, a szem környékének fájdalmát, a szem bepirosodását, homályos látást tapasztalhat. Emellett emelkedik a szemnyomás, a szaruhártya pedig zöldes-szürkés árnyalatot vehet fel. Zöldhályogos roham esetén fájdalom, hányinger, hányás is előfordulhat.

  Hogyan történik a zöldhályog-szűrés?

  A szűrésben a hagyományos vizsgáló eljárások (szemnyomás-mérés, terheléses vizsgálat stb.) mellett a magasabb diagnosztikus értékkel bíró új eljárásokra fektetik a hangsúlyt:

  A látótér-vizsgálat segítségével non-invazív módon számszerűsített pontos adatot lehet nyerni a látásfunkcióról, így a későbbi vizsgálatokkal összevethetők az eredmények.

  A zöldhályoggal kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Ezek eloszlatásával és rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető lehet a látásvesztés.

  Hitek és tévhitek a zöldhályoggal kapcsolatban

  "A zöldhályog nem műthető!" vagy "Zöldhályogom van, meg fogok vakulni?" - Tévedés! Léteznek olyan műtétes és lézeres beavatkozások, amelyek a zöldhályog okozta idegsejt-pusztulás kivédését célozzák meg. Ugyanakkor, ha már kialakult a látótér-kiesés, vagyis az idegsejtek már elhaltak, az visszafordíthatatlan folyamatot jelent. Ilyen esetekben már semmilyen műtét vagy szemcsepp nem tudja visszahozni a látást. Ezért fontos a szűrés és a korai felismerés.

  "Ha jó a szemnyomásom, nincs is szükség kontroll vizsgálatra!"- Tévedés! A szemnyomás-mérés önmagában nem elegendő a zöldhályog állapotának követésére. Az úgynevezett normotenzív glaucoma esetén a szemnyomás normál tartományban van, ám látótér-kiesés emellett is kialakulhat. Ezekben az esetekben különösen nagy jelentősége van a rendszeres látótér-vizsgálatnak!


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont