2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Előzd meg a futószemölcsöt

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-29

    Mindannyian igyekszünk tenni azért, hogy egészségünket megőrizzük. Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor minden erőfeszítés ellenére mégis "összeszedünk valamit". Ilyen kis "nyavalya" a futószemölcs is, amely leggyakrabban a fiatalabbakat támadja, sokszor komolyabb kellemetlenségeket okozva mind a gyermeknek, mind környezetének. Mindenekelőtt érdemes tisztázni mi is pontosan az, amit a legtöbben futószemölcsként emlegetnek. A szemölcsöknek több fajtája is ismert, ezt a kifejezést azonban leginkább a lapos szemölcsre használják. Leggyakrabban az uszodaszemölccsel szokták összetéveszteni, amelyet a himlővírusokhoz tartozó Molluscipoxvírus idézi elő, míg a lapos szemölcs okozója a HPV vírus. A szemölcsökkel kapcsolatos hitek és tévhitek útvesztőjében Dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyásza segít nekünk eligazodni.

    "A Human Papilloma Vírus okozta lapos szemölcs leggyakrabban a gyermekeken, esetleg időseken jelentkezik. Az immunrendszer gyengülésével azonban napjainkban egyre több korcsoport válik veszélyeztetetté. Mivel a vírus érintkezés útján is terjedhet, elég hozzá egy kézfogás, de a gyermekek akár az óvodában vagy az iskolában is könnyedén megfertőződhetnek. A komolyabb kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. A szakorvos nem csak a legmegfelelőbb kezelés kiválasztásában segít, hanem elmondja azt is, milyen óvintézkedésekkel tudjuk elkerülni a betegség továbbterjedését" - mondta Dr. Fáy Andrea.

    Ezeket az arcon, csukló környékén, kézfejen, alkaron - ritkább esetekben arcon vagy lábszáron - jelentkező lapos, bőrszínű képződményeket szinte bárhol elkaphatjuk. A szemölcs kialakulásának hátterében sokszor immungyengeség áll, így a "pöttyök" eltüntetése mellett szükség lehet egyéb kezelésre is. Abban az esetben, ha lapos szemölcsünk van, az a legfontosabb, hogy semmiképp se piszkáljuk, kaparjuk, vagy ne próbáljuk meg kivágni, kinyomni, mert így könnyedén továbbterjedhet. Vigyázzunk arra is, hogy a szemünket se dörzsöljük, nehogy kötőhártya-gyulladás alakuljon ki. A család többi tagjának védelme érdekében fontos odafigyelni a higiéniára is. Mindig mossunk kezet, ha hozzáértünk a szemölcshöz, ne használjunk közös törülközőt vagy olyan ruhákat, amelyek érintkezhetnek a szemölcsökkel. A legjobb módszer persze a megelőzés. Bár 100 százalékosan biztos megoldás nincs, de ha az immunrendszer erősítése mellett odafigyelünk arra, hogy a közös zuhanyzókban mindig legyen nálunk papucs és saját törülköző, gyakran megmossuk a kezünket, akkor csökkenthetjük a vírusfertőzés kockázatát.

    "Nagyon fontos, hogy forduljunk szakemberhez, ha bármilyen elváltozást észlelünk a bőrünkön! A betegséget ne próbáljuk meg magunk beazonosítani, hiszen szaktudás hiányában könnyen összekeverhetjük akár egy komolyabb problémával is" - int óvatosságra bennünket a doktornő.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont