2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Hidegrekordok dőlnek - kivihetjük a babákat?

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-30

  A hét végén több évtizedes hidegrekordok is megdőltek, és további komoly havazás is várható. Sokan felteszik a kérdést: kimenjenek-e a babával ilyen időben?
  - Ennek eldöntése nem kizárólag orvosi kérdés - mondja dr. Krivácsy Péter gyermekorvos, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyásza. - Minden anyukának magának kell eldöntenie, hogy fél-e a hidegtől, vagy a nagy hideg ellenében is ragaszkodik ahhoz, hogy a gyerekek mindennap friss levegőn legyenek. Általánosságban azonban elmondható, hogy annál óvatosabbnak kell lenni, minél kisebb a gyerek: a kisbabáknak nagy a testfelületük, fejletlenebb a hőszabályozásuk, ráadásul a babakocsiban fekszenek, nem aktívak - az ő sétáltatásukat kell jobban meggondolni.

  Aki már jár, nyugodtan játszhat kint

  Krivácsy doktor szerint az önállóan járó gyerekekkel, ha jól felöltöztetjük őket, már nem lehet baj a nagy mínuszokban sem, akár egy órát is kint játszhatnak, mozoghatnak a szabadban. Aki nagyon tart a hidegtől, tehet egy sálat a kicsi orra-szája elé, hogy ne közvetlenül érje a légutakat a hideg levegő, de legtöbbször erre sincs feltétlenül szükség. A füleket viszont érdemes meleg sapkával védeni, hiszen itt nagyon sűrű az érhálózat, épp ezért nagyon kellemetlen a lehűlés.
  - A nátha egyébként nem a hidegtől alakul ki - magyarázza dr. Krivácsy Péter. - A hideg legfeljebb előkészíti a talajt a nyálkahártyákon a kórokozóknak, és az is igaz, hogy a hidegben az orrnyálkahártya duzzanata miatt akkor is folyni kezd az orrunk, ha nem vagyunk náthásak: ilyenkor híg, vízszínű váladék távozik az orrból. A valódi náthát azonban nem a hideg, hanem a vírusok okozzák. Ezek szaporodásának pedig sokkal kedvezőbb a viszonylag meleg, fagypont körüli időjárás, mint a száraz, hideg levegő. A doktor úgy véli, a felső légúti betegségek egyébként nem a hőmérséklet, hanem a közösség hatására alakulnak ki. A bölcsődés, óvodás gyerekek szülei általában meg sem lepődnek azon, ha az első hónapokban a gyermek egyik betegségből a másikba esik. Aki még nem jár közösségbe, viszonylag védettebb a kórokozókkal szemben, akkor is, ha sokat sétál a szabadban. Ha a gyerek kicsit náthás, köhög, az egyébként még nem ok a szobafogságra. Lázasan viszont ne vigyük ki a kicsiket.

  Óvatosan a picikkel!

  Az egészen picikkel, akik még a babakocsiban fekszenek vagy ülnek, óvatosabbnak kell lenni a zimankós időben. Az ő felöltöztetésükre még nagyobb gondot kell fordítani, mint a nagyokéra: akár úgy, hogy egy réteggel többet adunk rájuk, mint amennyit mi felvennénk, akár úgy, hogy különösen jól szigetelő, hőtartó overallt választunk. Takarjuk is be őket a babakocsiban, és alájuk is tehetünk egy plédet. A legjobb megoldás a bundazsák, amely a baba egész testét melegíti. Korlátozzuk a kint töltött időt, a picik legfeljebb fél órát töltsenek kint. Krivácsy doktor szerint nehéz szabályokba foglalni, hogy milyen korú, milyen súlyú gyerekkel mehetünk a szabadba, általánosságban azonban elmondható, hogy három hónapos kor alatt nem ajánlatos kint sétálgatni. A párhetes újszülötteket pedig véletlenül se most kezdjük a kinti levegőhöz szoktatni, számukra biztonságosabb a szoba melege.

  Forrás: babaszoba.hu

  Megjelent: 2012. február 3.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont