2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Erősítsd az immunrendszeredet D-vitaminnal!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-13

    Az egészségmegőrzésben, az immunrendszer erősítésében és a betegségek leküzdésében – főként a téli borongós, náthás időszakban, vagy az influenzaszezon előtt – a házi praktikák mellett nagy szerepet kapnak a vitaminok is. Ilyenkor ugyanis kevés napfény ér minket, és az élelmiszerekben található vitamin önmagában már nem elegendő a szervezet számára szükséges mennyiség biztosításához.

    d-vitamin-cikk

    A legismertebb megfázás elleni szer a C-vitamin, azonban sokan nem tudják, hogy a D-vitamin is jótékony hatással van az immunrendszer működésére. Hogy ezen kívül miért ajánlott, és hogyan gondoskodhatunk a megfelelő D-vitamin szintről, az alábbiakban Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvos igazgatója, belgyógyász szakorvosa segít nekünk.

    „A téli szürkeség után boldogan fordítjuk az arcunkat az első napsugarak felé. A napsütés jó hatással van a hangulatunkra, ám azon kívül, hogy kellemesen cirógat, segít a D-vitamin pótlásában is. A legtöbb D-vitamint ugyanis a napsugárzásnak köszönhetően juttatjuk be a szervezetünkbe, de számos ételben is megtalálható, amelyeket érdemes beépíteni az étrendünkbe.A D-vitaminnak többek között kulcsfontosságú szerepe van az egészséges csontozat fejlődésében, valamint jótékony hatással van az izomműködésre, a szívre és a keringésre is. Ezért a szervezet egészséges működése érdekében folyamatosan gondoskodnunk kell a pótlásáról” – mondta dr. Dr. Nagy Judit.

    D-vitamin hatása

    A D-vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba. Ha kevés D-vitamin jut a szervezetünkbe, akkor csökkenhet azok ásványi anyag tartalma, amely csontvesztéshez, így töréshez, deformáláshoz vagy súlyosabb esetben csontritkuláshoz is vezethet. A vitaminhiány tüneteként felléphet izomgyengeség és izomfájdalom, de hiánya akár szívelégtelenséget is okozhat, és fokozhatja az érelmeszesedés kockázatát.

    A D-vitamin hiánynak szerepe van immungyengeség, autoimmun betegségek és akár a cukorbetegség kialakulásában is. Immun hatása miatt mérsékli az influenzás és felső légúti megbetegedések előfordulásának valószínűségét. A D-vitamin segít a depresszió, illetve bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, és azok kezelésében.

    D-vitamin források

    A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, amelynek legnagyobb része a napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Bizonyos esetekben – például vitaminhiány esetén, irodai, otthoni vagy éjszakai műszakban végzett munka esetén, vagy télen, amikor kevés napfény ér minket – azonban más módon is pótolni kell. A legtöbb D-vitamin a halakban, gombákban, májban, halmájolajban, tojásban és tejtermékekben található, de kaphatók D-vitaminnal dúsított egyéb élelmiszerek is. Bármennyire fázósak vagyunk, télen is érdemes legalább egy fél órát a szabadban tölteni, ugyanis, ha nem is érezzük a nap melegét, a téli napsugarak is segítenek a D-vitamin termelődésében.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont