2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Fájdalommentes mozgás

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-13

    A csontokat vagy ízületeket érintő fájdalmak, mozgásszervi elváltozások bármely életkorban okozhatnak problémát. Már a kisbabáknál is jelentkezhetnek olyan tünetek, amelyekkel érdemes szakorvoshoz fordulni, de a kamaszkori hirtelen növekedés, az ismétlő mozdulatokkal járó munkavégzés, vagy akár egy baleset is indokolttá teheti az ortopéd szakorvos felkeresését.

    ortopedia-rtgkep

    Hogy pontosan milyen problémák kezelésével foglalkozik az ortopédia, és mely esetekben érdemes felkeresni a szakembert, Dr. Lajos Éva, a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosa és orvosigazgatója mondja el nekünk.

    „Az ortopédia a tartó- és mozgató szervrendszer veleszületett és szerzett elváltozásaival foglalkozó szakterület, melyhez a végtagok csontjainak és ízületeinek betegségei, az izombetegségek egy része, valamint a gerinc csigolyáinak elváltozásai tartoznak. Ha tartási rendellenességet, csontkinövést tapasztalunk, vagy ízületi kopások miatti fájdalommal küzdünk, érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulni, de akár a lúdtalp vagy helytelen járás esetén is az ortopédus tud segíteni. A fejlődési rendellenességek mellett nagy számban találkozhatunk betegségek okozta panaszokkal, de a jó idő beköszöntével többet vagyunk a szabadban, így megnövekedhet a balesetekből eredő sérülések száma is ” – mondta Dr. Lajos Éva.

    Gyermek- és fiatalkorban leggyakrabban csípőficamgerincferdülés, lábprobléma, vagy tartáshiba teheti indokolttá az ortopéd szakorvos felkeresését. A csípőficam legjellemzőbb tünete gyermekeknél a kacsázó járás, felnőttkorban azonban sántítás, csípőfájdalom vagy akár izomsorvadás is jelentkezhet. Az időben felfedezett csípőficam néhány hónap alatt sikeresen gyógyítható, súlyosabb esetben azonban előfordulhat, hogy csak műtéti úton kezelhető az elváltozás.

    Magyarországon 6 hetes, 4-5 hónapos korban ajánlott a szűrővizsgálat, mely kiegészülhet ultrahangos vizsgálattal is, így nagy biztonsággal időben észrevehető a baj. A gerincferdülés a gerincoszlop oldalirányú görbülete, amelynek legjellemzőbb tünetei a hátfájás, zsibbadás, de akár a fizikai terhelhetőség csökkenését is okozhatja. A probléma leggyakrabban fiatalkorban, a hirtelen növekedés miatt alakulhat ki, amikor az izmok és ízületek megerősödése nincs összhangban a csontrendszer növekedésével.

    A kezelés egyik leghatékonyabb eszköze a gyógytorna, amellyel a törzs izmait erősíthetjük, de kiváló módszer az úszás is. A gerincferdülés okozhat tartáshibát is, de a rossz testtartás, a túlzott egyirányú terhelés, a folyamatos ülőmunka is felelős lehet az elváltozás kialakulásáért. Ha bizonyos testtartás során tompa vagy éles fájdalom jelentkezik, amely később akár tartóssá válik, utalhat kezdődő deformitásra. A tartáshibák rendszeres mozgással, a testtartás megváltoztatásával, a munka során beiktatott apró szünetekkel kezelhetők.

    A sportbalesetek vagy a szabadban végzett sportolás során bekövetkező ficam, törés, szakadás esetén azonnal fel kell keresni a traumatológust, aki a megfelelő vizsgálati módszerekkel meghatározza a további kezelési módokat. A sportsérülések típusa nagyban függ az adott sportágtól, valamit a szezonalitástól is. Nagyon fontos, hogy a sportághoz kötődő mozgást pontosan elsajátítsuk, helyesen végezzük és felkészültek legyünk, így elkerülhetőek a sérülések. Hosszabb kihagyás után tartsuk be a fokozatosságot annak érdekében, hogy szervezetünket és izmainkat kellően felkészíthessük a nagyobb terhelésre.

    Ha a probléma nem súlyos, de a mindennapi életünket, tevékenységünket mégis kellemetlenné teszi, vagy megnehezíti, abban az esetben is érdemes szakorvoshoz fordulni. Egy recsegő, ropogó térd, egy rossz cipő miatti csontkinövés vagy húzódás bizony okozhat panaszokat, amelyek maguktól nem múlnak el. Gondoljunk arra, hogy a mozgásszervi fájdalmak hátterében egyéb, más betegség is megbújhat, a tünetek okaira részletes kivizsgálással deríthetünk fényt. Gyógytornával, krémek használatával, porcerősítő tablettákkal vagy gyógyszeres kezeléssel azonban kezelhetők, megszüntethető, vagy lassíthatók a fájdalmat okozó problémák.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont