A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Csípőficam

A csípőficamról általában

A gyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartozó betegség, hazai előfordulási aránya 0,5%.

Kialakulásában több tényező játszik szerepet, - genetikai tényezők, - és környezeti befolyások. Az örökletes tényező, mint hajlam, az ízületi vápa fejletlenségén keresztül nyilvánul meg. Környezeti tényezők közül méhen belüli, és méhen kívüli okokat különböztetjük meg.

csípőficam

A csípőficam tünetei

A klinikai tünetek az alábbiak szerint osztályozhatóak

  1. gyanújelek, ilyenek a családban korábban előforduló csípőficam, vagy fejletlen csípő, a farfekvés, vagy ha a baba nem jól használja a végtagját, és a kóros oldalt kevésbé mozgatja.
  2. valószínűségi jelek, az ún. redőaszimetria, és a csípő terpeszhelyzetének kötöttsége. A csípő kontúrja aszimetrikus, a nagytompor tömegesebb. A végtag kifordított helyzetben van, és rövidebb.
  3. csípőízületi instabilitás,
  4. végül a ficam biztos jele, amikor a csípő vizsgálatakor a mozgatás során kattanás észlelhető, ez az Ortolani-tünet. A csípő ilyenkor terpesztésre egy kattanó hang kíséretében a helyére kerül.

Későbbi tünet a kacsázó járás, ezt akkor észleljük, ha már a baba járni tanul. Az érintett lábon állva, a másik végtagot felhúzva a medence lebillen, az a jellegzetes Trendelenburg-tünet.

A fizikális vizsgálatot ultrahang és röntgen vizsgálat egészítheti ki. A korai felismerés kulcsfontosságú, mert a kezelés annál hatékonyabb, minél korábban kerül a baj megállapításra.

Ha időben felismerik és helyesen kezelik, a csípőficam enyhe formája néhány hónap alatt meggyógyulhat. Kezeletlen vagy elhanyagolt esetekben a súlyos elváltozások miatt a gyermek mozgáskorlátozottá válhat. A csípőficam későbbi csípőízületi kopásos betegségre (artrózis) hajlamosít. Ilyenkor már sok esetben csak a csípőprotézis beültetése oldhatja meg a mozgászavart.

A csípőficam kezelése

Enyhébb esetek kezelése, terpesztett csípőtartású speciális pelenkázással, ún. terpeszbetéttel, valamint tornával helyre hozható. Ha azonban komolyabb elváltozás igazolódik, akkor terpesztett csípőtartásban kell a végtagot rögzíteni, ez leggyakrabban Pavlik-kengyellel végezzük.

  • A terpeszbetétet a babák könnyen megszokják, ez nem jelet problémát a számukra. Még ha meg is érzik annak felhelyezését, a mozgásban ez nem akadályozza őket, fájdalmat biztosan nem jelent. Amennyiben azonban a szülők nem veszik komolyan a kezelést, és elhanyagolják a betét, vagy a kengyel használatát, úgy előfordulhat, hogy később már csak a műtét segít.
  • A műtét kockázatos megoldás, nem mindig nyújt tökéletes eredményt. Csak kivételesen, súlyos, makacs, vagy elhanyagolt esetben van szükség ilyenre.

A csípőficam diagnosztikája

  • Minden újszülöttet látnia kell gyermek ortopéd szakorvosnak, hogy az állapotot időben kimutassák. Minden újszülöttnél ajánlott a szabad csípőmozgás biztosítása (angolpólya használata).
  • A gyermekkorban a megfelelő kalcium és D-vitamin-bevitelről gondoskodni kell.

A csípőficam megelőzése

Fontos a megelőzés!

A minél koraibb felismerésében rendkívül fontos a szerepe van a szervezett szűrővizsgálatoknak. A babát a születéskor, majd 3-4 hetes, illetve 3-4 hónapos korban kell vizsgálatra vinni, amelyet veszélytelen ultrahang vizsgálattal egészítünk ki.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?