2014 tavaszán hónapról hónapra nőtt a regisztrált hepatitis-A fertőzések száma az országban. Különösen Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyéből valamint a főváros területéről jeleztek egyre több esetet. Hogyan kerülhető el ez a kellemetlen tünetekkel járó fertőzés?
A fertőző májgyulladást okozó hepatitis-A vírus (HAV) világszerte a legelterjedtebb vírusfertőzések közé tartozik. A fejlődő országokban jellemző leginkább, de mindenhol találkozhatunk vele, itthon is annyira, hogy Magyarországot 2012-ben az Egészségügyi Világszervezet a fertőző májgyulladással közepesen fertőzött országok közé minősítette. Ezt a járványos betegséget hazánkban elsősorban a hepatitis A-vírus okozza. A hepatitis vírus többi (B, C, D, E) válfaja egészen más kórlefolyású betegséget vált ki, egyik legfontosabb különbség például a vírusok között, hogy az HAV az egyetlen, amely elsősorban nem vérrel terjed.
A fertőzés forrásai
A hepatitis-A fertőzés leginkább az emberi széklettel, illetve a széklettel szennyezett vízzel, élelmiszerekkel terjed. Gócai lehetnek a fertőzésnek a mosatlan zöldségek, gyümölcsök, a széklettel trágyázott földről származó vagy a vírusgazda székletével fertőzött élelmiszerek. Így például nemegyszer előfordul, hogy egy konyhai dolgozó az élelmiszerek előkészítése közben, a mosdó használata utáni kézmosás elmulasztása miatt fertőz.