2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Blue monday

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-25

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Blue Monday, avagy a kék hétfő. Amerikában és Nagy-Britanniában csak így emlegetik az év legdepressziósabb napját. A nyomottság ekkor telepszik a legjobban az emberre, ekkorra múlik el az újévi lendület és rájövünk, hogy az eltökélt változtatásokra nem vagyunk képesek.

  Az év legstresszesebb napja minden évben január harmadik hétfője. Ekkor telepszik ránk a legtöbb gond és ilyenkor érezzük azt, hogy túl gyengék vagyunk mindenhez. Életében legalább egyszer, de inkább többször, már mindenki érezte azt, hogy depressziós. A depresszió pszichiátriai megbetegedés és bár a klinikai pszichiátria több altípust is megkülönböztet, a hétköznapi nyelvben a szemmel látható lehangoltságot már ekként azonosítjuk. Ilyenkor mi is érezzük, hogy nincs valami rendben és a környezetünk számára is feltűnő, hogy borúsan látjuk a világot.

  A téli időszakban ez az érzés felerősödik, hiszen rövidebbek a nappalok, többnyire sötétben indulunk vagy sötétben érkezünk. A december vásárlással telik, így a pénztárcánk vastagsága is jelentősen csökken. Januárban és februárban pedig csak egy dolgot várunk: a tavasz érkezését.

  depression1600x1200

  Miért pont a harmadik hétfő?

  Nem meglepő, hogy ebben is a tudósok keze van. A brit pszichológus, Cliff Arnall, bonyolult matematikai képlettel határozta meg pont ezt a napot. Közrejátszik, hogy az ünnepek után visszatérünk a szürke, monoton hétköznapokhoz. Sok embernek a karácsonyi törlesztők is a fejük fölött lebegnek és bizony az újévi fogadalmakat sem úgy sikerül teljesíteni, ahogyan elterveztük.

  A január egyébként is nehéz hónap, hiszen sokan az új lehetőségeket remélik tőle, de amint megérkezik, rájövünk, hogy a csoda nem egy nap alatt történik. Az időjárás sem a legbarátságosabb ilyenkor és a kedvetlenség észrevétlenül omlik ránk. Az pedig, hogy a hétfőnek van-e létjogosultsága, nos, ez nem is kérdés. A hét első napja egyébként sem közkedvelt és a rossz hangulatban nem nehéz még jobban utálni.
  Forrás: life.hu


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont