2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Itt a tavasz, támadnak a pollenek!

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-25

  Mely növények okoznak allergiás reakciókat tavasszal? Melyek a legjellemzőbb tünetek és hogyan védekezhetünk ellenük? Dr. Szilágyi Katalin, fül-orr-gégész szakorvosunk segít megválaszolni ezeket a kérdéseket.

  Kaparó torok, tüsszögés és orrfolyás?

  A tünetek náthára utalhatnak, ám egyáltalán nem biztos, hogy megfázással van dolgunk! Ugyanis már kora tavasszal a levegőben található pollenek allergiás reakciókat válthatnak ki. A megjelenő panaszok hasonlóak a náthához, de akik érzékenyebbek, azoknál akár asztmás rohamokat is kiválthatnak.

  A leggyakoribb tavaszi allergének közé tartoznak a nyírfafélék, a bükkfafélék és szilfafélék. Azok, akik ezekre a pollenekre érzékenyek az enyhe tél miatt már a szokásosnál korábban is számíthatnak allergiás reakciókra. Aki allergiás, pontosan tudja, mikor indul a kora tavaszi allergiaszezon. Azonban vannak olyanok is, akik a betegséget megfázásnak hiszik és nem is tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget. Ha a tünetek váratlanul jelentkeznek, néhány nap múlva sem enyhülnek, vagy épp fokozódnak, érdemes szakorvoshoz fordulni annak érdekében, hogy kiderítsük, hogy nátháról vagy allergiáról van-e szó.

  pollen

  Allergiás tünetek

  Az allergia leggyakoribb tünetei az orrdugulás, tüsszögés, orr-, torok és szemviszketés, könnyezés és orrfolyás, de köhögést, súlyosabb esetben pedig asztmás rohamokat is okoznak a pollenek. Ha mindig ugyan abban az időben jelentkeznek a panaszok és a szeles időben fokozódnak, nagy valószínűséggel allergiával van dolgunk. Ilyenkor ugyanis nagyobb a pollenszórás, így az allergiás reakciók is intenzívebbek lehetnek.

  Allergiás panaszok kezelése

  A megfázás okozta panaszok néhány nap alatt házi praktikákkal kezelhetők, ám ezzel ellentétben az allergiás tünetek nem múlnak el maguktól, sőt ha nem foglalkozunk velük, akár súlyosabb szövődményei is lehetnek. A tünetek enyhítéséhez orvosi kezelésre van szükség, a panaszokat orrspray-vel, tablettával, asztma esetén hörgőtágítóval csillapíthatjuk.

  Első lépésként érdemes felkeresni egy szakorvost, ahol allergiavizsgálat segítségével megállapíthatjuk, hogy mely allergének, és milyen mértékben okoznak érzékenységet. Így könnyebben megtalálhatjuk a számunkra leghatásosabb kezelési módot. Aki tudja magáról, hogy allergiás, a gyógyszerek szedését és az orrspray használatát érdemes az allergiaszezon előtt körülbelül két héttel elkezdeni annak érdekében.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont