2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Új MR-gép áll a képalkotó diagnosztika szolgálatába

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-02

    A Budai Egészségközpont hamarosan új CT-MR központtal bővül, ahol egy csúcskategóriás Siemens MR készüléket is üzembe helyezünk. Dr. Puhl Mária radiológus osztályvezető főorvost kértük, mutassa be az új készülék által biztosított képalkotó diagnosztikai lehetőségeket.

    Mit kell tudni az új készülékről?

    Magyarországon elsőként a Budai Egészségközpont radiológiai osztályára kerül MAGNETOM Amira típusú MR-berendezés. Ez a Siemens legújabb fejlesztése, amely számos olyan funkciót és újítást rejt magában, amely egyedülállóvá teszi ebben a kategóriában. 1,5 Tesla mágneses térerővel dolgozik, ami alkalmas az összes szerv vizsgálatára.

    Mennyivel növeli az új MR-gép az intézmény vizsgálati spektrumát?

    Az új MR-berendezéssel igen magas színvonalon tudjuk végezni az ortopédiai vizsgálatokat, ilyen például a vállízület speciális vizsgálatára szolgáló dedikált válltekercs (amelyből különösen kevés van Magyarországon) és a porckiemelő szekvencia. Több lehetőség lesz az akut vizsgálatok végzésére is, miközben az új készüléken a vizsgálati idők rövidülése miatt körülbelül másfélszeresére nő a kapacitás. Természetesen a 0,4 Teslás nyitott MR-berendezésünket továbbra is üzemeltetjük, tehát azzal is csökken a vizsgálatra való várakozási idő, hogy már két gép áll rendelkezésre.

    Milyen betegségek felderítésére nyílik lehetőség az új készülékkel?

    A diagnosztikus paletta bővül, hiszen a nagyobb térerő miatt finomabb struktúrák is láthatóvá válnak, így koponya-vizsgálatra gyakorlatilag minden indikációval tudunk beteget fogadni. Lehet arckoponyát, szemüreget és koponyaüreget vizsgálni, angiót, vagyis érvizsgálatot készíteni kontrasztanyaggal vagy anélkül. Tudunk majd hasi és kismedencei vizsgálatokat készíteni, akár speciális gasztroenterológiai kéréseket is kielégítve. Sajnos, továbbra sem tudunk viszont vizsgálni emlőt, kardiológiai és végtag-angiós eseteket.

    Mely szakmák felől érkezik a legtöbb páciens?

    Mivel Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott vizsgálatra csak a saját betegeinket fogadjuk, ezért főleg a gerincgyógyászat és az ortopédia felől érkeznek a páciensek. Privát ellátásban számítunk neurológiaibelgyógyászatigasztroenterológiaifül-orr-gégészeti és nőgyógyászati esetekre is.

    Hogyan zajlik egy vizsgálat?

    A páciensnek a mágneses tér miatt minden fémet (ékszert, testékszert, hallókészüléket stb.) le kell vennie magáról, amit zárható öltözőben hagyhat a vizsgálat idejére. Az új készülék speciális, betegközpontú designjának köszönhetően a páciens egy ergonomikusan kialakított fekvőfelületen helyezkedik el. A modern fénytechnikának hála az MR-gép belseje világos, így a betegek kevéssé érezhetik kényelmetlennek azt, hogy egy 60 cm átmérőjű „csőben” kell feküdniük a vizsgálat alatt, lehetőség szerint mozdulatlanul. A legtöbb esetben pácienseinknek 15-20 perces MR-vizsgálattal kell számolniuk. Az új gép nagyságrendekkel halkabban működik, mint a korábbi modellek, hiszen a fejlesztések során 97%-ban csökkentették a vizsgálat során keletkező hangnyomást. Mivel a géphangok még így is zavaróak lehetnek, minden betegünk fejhallgatót kap azok tompítására. Természetesen a páciensnek lehetősége van a vizsgálat közben jelezni, ha rosszul van és emiatt a vizsgálat leállítását kéri. Amennyiben páciensünknek félelemérzete van a zárt térben, érdemes ezt még a vizsgálatot megelőzően a kezelőorvosnak jeleznie, hiszen ebben az esetben a kisebb, nyitott MR-gépünket javasoljuk. Klausztrofóbiás betegeket is csak a nyitott MR-gépünkkel vizsgálunk.

    Milyen további előnyei vannak az új MR-készüléknek?

    A betegközpontú formatervezés mellett az új gép számos olyan funkcióval és szoftveres fejlesztéssel rendelkezik, amely segíti a radiológus munkáját a minél pontosabb diagnózis felállításában. Nagyon fontos szempont számunkra az is, hogy a berendezés üzemeltetése környezetkímélő, hiszen egy speciális mérnöki fejlesztésnek köszönhetően 30%-kal kevesebb energiát fogyaszt üzemen kívül, mintha folyamatosan üzemkész állapotban lenne.

    Az Országos Gerincgyógyászati Központ új MR-berendezése a MAGNETOM Amira MR gép.

    Vannak olyan betegek, akik számára nem ajánlott az MR-vizsgálat?

    Igen, vannak kontraindikációk. Ilyenek például a pacemakerrel rendelkező betegek, kivéve, ha átállítható készülékkel rendelkeznek, amihez viszont kardiológus közreműködése kell a vizsgálat előtt, amelyet mi nem tudunk biztosítani. Beépített szívbillentyűk bizonyos csoportja esetén igazolás kell az operáló orvostól vagy a gyártó cégtől, hogy MR-be helyezhető a beteg. Ugyanígy ellenjavallt az MR-vizsgálat fülimplantátum vagy fém érklippek bizonyos csoportja esetén, illetve kardiológiai stentek beültetését követő három hónapon belül. Önmagában nem kizáró ok, ha a beteg testében, például a csontjaiban fémek vannak beültetve, csak igazolás kell arról, hogy az implantátum MR-kompatibilis. Megnehezítheti a vizsgálatot a klausztrofóbia, a bezártságtól való kóros félelem is, de szerencsére a páciensek egy része a nyitott készüléket könnyebben el tudja viselni. Ezért esetükben a kis MRI még használható lehet. Fontos tudnivaló az is, hogy rossz vesefunkció esetén kontrasztanyagos vizsgálatot nem lehet végezni, mert a gadolinium tartalmú kontrasztanyag kis százalékban nephrosclerosist okozhat.

    Alkalmas-e szűrővizsgálatra az MR?

    Minden esetben az a jó megoldást, ha a beteg nem magának kéri a vizsgálatot, hanem azt szakorvosi konzultáció és ajánlás alapján végezzük. Hiszen minél pontosabb a kérdésfeltevés, annál jobb vizsgálat készül, megfelelő diagnózissal.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont