2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Így tartsuk meg újévi fogadalmainkat!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-20

    Januártól nem dohányzom, kétnaponta eljárok az edzőterembe, nem nyitom ki este hat után a hűtőt, több időt töltök a családommal, többet olvasok, kevesebbet panaszkodok, és úgy általában: jobb életet élek.
    Ismerős? Szilveszter éjszakáján sokan teszünk újévi fogadalmakat, amelyeket sokszor már az első hetekben megszegünk. De miért van az, hogy olyan hamar leteszünk a nagy elszántsággal kitűzött céljainkról?


    „Karácsonykor kicsit több lazítást engedünk meg magunknak, mint évközben. Ha tehetjük, pihenünk, keveset mozgunk, sokat eszünk. Az új év azonban sokunknak az új élet kezdetét sugallja, így az ünnepek után igyekszünk ismét önfegyelmet gyakorolni, és olyan célokat tűzünk ki magunk elé, amelyeket már régóta szeretnénk megvalósítani. Ezek a fogadalmak azonban gyakran meghaladják akaraterőnket. Nem hagyunk időt magunknak, hogy hozzászokjunk az önszántunkból megváltoztatott szokásainkhoz, türelmetlenek vagyunk, ha nem jönnek gyorsan az eredmények, és tehernek, büntetésnek érezzük a kitűzött céljainkat” – magyarázza az újévi fogadalmak pszichológiai hátterét Harkai Viktória, pszichológus.

    ujevi-fogadalmak-budai-egeszsegkozpont

    Milyen fogadalmat tegyünk év elején?

    A legfontosabb, hogy tisztázzuk magunkban, valóban szeretnénk-e változtatni bizonyos szokásainkon, viselkedésünkön. Ha érzelmileg nem érezzük magunkat felkészültnek, érdemes egy későbbi időpontot választani a változásra. Ha azonban igazán elszántak vagyunk, akkor célszerű olyan reális célokat kitűznünk magunk elé, amelyeket könnyen be tudunk tartani. Fogalmazzuk meg azokat konkrétan, határozzuk meg őket úgy, hogy illeszkedjenek mindennapjainkba, és ne kelljen hirtelen gyökeresen átalakítani az életünket. Egyszerre csak egy dolgon változtassunk, apró lépésekkel ugyanis könnyebben célt érünk. Nagyon fontos a fokozatosság, ne akarjunk egyik napról a másikra teljesen más életet élni.

    Elszántság, akarat, kitartás

    Az életmódváltás, az újévi fogadalmak betartása komoly pszichikai felkészültséget és erőt igényel tőlünk. Ám annak ellenére, hogy tudjuk, változtatnunk kellene bizonyos szokásainkon, néha mégsem sikerül. A kudarcokat könnyebben el tudjuk kerülni, ha nem vagyunk magunkkal nagyon szigorúak, de fontos, hogy ne engedjünk magunknak túl sokat, mert így előbb-utóbb visszatérünk a régi viselkedésünkhöz. Nyugodtan kérjünk segítséget, beszéljük meg a problémát családunkkal, barátainkkal. Ők támaszt tudnak nyújtani, időről időre megerősítenek minket, és így sokkal könnyebben ellen tudunk állni a kísértésnek is. Kérjük meg őket, legyenek ránk tekintettel, és ne akarják mindenáron, hogy megkóstoljuk a csokitortát, ha épp az a célunk, hogy pár kilótól megszabaduljunk. Legyünk határozottak, és a cél hozadékait szemünk előtt tartva bírjuk ki a nehéz időszakokat is. Fontos, hogy tudjuk, miért tettünk fogadalmat, és hogy az életmódváltásunk hosszútávon kifizetődő lesz.

    Itt további tippeket talál az újévi fogadalmak megtartásához.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont