2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Figyelni kell a bőrelváltozásokra!

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-20

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Az időskorral nem csupán a ráncok mélyülhetnek el, hanem különböző betegségek is megjelenhetnek a bőrön – hangzott el az Idősek Egészség Iskolája januári előadásában. Dr. Tihanyi Lilla, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász és kozmetológus szakorvosa az időskori bőrvédelem fontosságáról beszélt az érdeklődőknek.

  A bőr valójában egy szerv, aminek számos funkciója van: összeköt, egyúttal elválaszt a külvilágtól. Súlya egy átlagos ember esetében mintegy 10 kilogramm, a felülete 2 négyzetméter.

  Dr. Tihanyi Lilla

  Tihanyi Doktornő elmondta, a genetikai és hormonális adottságok mellett jelentős a napsugárzás, a dohányzás, a légszennyezés és a stressz hatása. Különösen az UV-B sugárzás veszélyes, mert a hámsejtekben a keletkező szabadgyökök maradandó DNS-károsodást okoznak. Az immunrendszer eleinte blokkolja a hibát, de a gátló funkció idővel csökken, és a kóros DNS hatására rákos sejtek keletkezhetnek.

  A gyermekkorban elszenvedett fénykárosodás sokszor évtizedekkel később okoz daganatot. Ezért elengedhetetlen a sugárzás erősségének és a bőrtípusnak megfelelő fényvédelem, amit a nyári napozások idején bőséges folyadék- és gyümölcsfogyasztással kell kiegészíteni.

  A szakember mindenkit arra intett, hogy figyeljen az új pigmentfoltok keletkezésére, az anyajegyek megváltozására, mert ezek fénykárosodásra, melanóma kialakulására is utalhatnak. A jóindulatú elváltozások közül időskorban az érdes felszínű, zsírfényű keratózisok, a kiemelkedő fibrómák, valamint a kis piros érdaganatok, az angiómák a leggyakoribbak.

  tihanyi lilla borgyogyasz09

  A tartós, életvitelszerű napon tartózkodás, a krónikus gyulladások és egyes kémiai anyagok rákmegelőző állapotot okozhatnak: például lentigo malignát, ami egy lassan növekvő, barnás pigmentfolt az arcon. Ezek 10%-a idővel rosszindulatúvá válik.

  A rosszindulatú hámdaganatoknak három nagy csoportja létezik: a leggyakoribb a bazalióma, ami sokszor nem gyógyuló sebként hívja fel magára a figyelmet. Főleg a napnak kitett területeken jelenik meg, leggyakrabban az arcon. Nagyon ritkán képez áttétet, és sebészi eltávolítással többnyire jól kezelhető.

  A tüskés sejtek rétegéből kiinduló spinalioma (laphámrák) már hajlamosabb az áttétképzésre. Kemény tapintatú, kicsiny csomó formájában jelentkezik, sokszor a szájtájékon.

  Különösen veszélyes, a leginkább rosszindulatú rákok közé tartozó, áttétképzésre nagyon hajlamos daganat a melanóma. Komoly kockázatot jelentenek a gyakori leégések napon, az anyajegyek nagy száma, a családban előforduló melanóma, a szolárium használata és az immunrendszerre ható bizonyos gyógyszerek. Jellemző rá a sötét szín, az aszimmetria, a szabálytalan alak, esetleg a kifekélyesedés.

  Háromhavonta mindenki saját maga ellenőrizze az anyajegyeit, emellett évente erősen ajánlott a szakorvosi vizsgálat! A melanóma 70 százaléka ugyanakkor nem anyajegyből fejlődik ki, hanem fénykárosodás következménye, ezért 11 és 3 óra között lehetőleg akkor se feküdjünk ki a napra, ha bekentük magunkat fényvédővel.

  A bőr egyéb betegségeivel kapcsolatban a bőrgyógyász szakorvos megemlítette, hogy száraz bőr esetén minden fürdés után használjunk testápolót, így csökkentve az ekcéma kialakulásának lehetőségét. Lábszárekcéma és lábszárfekély esetén felmerül a gyengült vérkeringés szerepe is, ezért szükség lehet belső kezelésre. A talpi fekélyek a cukorbetegséggel függenek össze, és elhanyagolásuk amputációhoz vezethet. Riasztó adat, hogy Magyarországon évente 5-6 ezer lábamputációra kerül sor a cukorbetegség szövődménye miatt!

  Az időskori bőrelváltozások megelőzése és kialakulásuk lassítása érdekében fontos a rendszeres bőrápolás, a fényvédelem és az anyajegy ellenőrzése.

  Dr. Tihanyi Lilla előadása az időskori bőrelváltozásokról az Idősek Egészségiskolájában

  A teljes írás a Hegyvidék Újságban olvasható!


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont