A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Basalioma

A basalioma a bőr legfelső rétegét alkotó hám alsó területéről (stratum basale) kiinduló, rosszindulatú daganat. Egyéb rosszindulatú tumoroktól eltérően, kifejezetten ritkán ad áttétet más szervekbe, emiatt az észlelésekor megkezdett kezelés hatékonysága kiváló.

Milyen gyakori a basalioma?

A basalioma meglehetősen gyakori tumor típus: az újonnan regisztrált esetek számát elsősorban adott ország éghajlata (UV sugárzás mértéke), és a lakosság bőrtípusa határozza meg. Országunkban a közép-európai átlaghoz hasonlóan, évente mintegy 100-200 új esetet regisztrálnak 100 000 főre vetítve. Ez az arány akár a tízszerese is lehet olyan napfényes, főként világos bőrűek lakta területeken, mint pl. Ausztrália.

Kialakulásában több tényező játszik szerepet: genetikai hajlam (családi halmozódás alakulhat ki), legyengült immunrendszer, környezeti tényezők. Ez utóbbi rizikófaktor esetén legfontosabb az évek során a bőrfelületet ért napfény mennyisége, és minősége. Elsősorban az UV B sugarakat tartják felelősnek a basalioma kialakulásáért, de az UV A sugarak túlzott mennyisége (szolárium!) sem jótékony hatású a betegség szempontjából.

basalioma

A basalioma tünetei

A betegség nem jár fájdalommal, sokkal inkább – a basalioma típusától függően – laposabb vagy kidomborodóbb, rendszerint gyöngyházas fényű bőrelváltozással, mely elsősorban a napfénynek kitett területeken (arc, vállak, felső végtag) jelentkezik. Sokszor kifekélyesedhetnek, apróbb értágulatok szegélyezhetik, amelyből időszakosan újabb és újabb apró vérzés, majd varasodás indulhat el. Szerencsére, áttétet nagyon ritkán képez, veszélye inkább abban rejlik, hogy esetenként a mélybe törve (pl. arc-orr területe, koponyaüreg felé) károsíthatja a bőr alatti területeket.

A basalioma diagnosztikája

A diagnózist bőrgyógyászok állítják fel: számukra sok esetben már ránézésre egyértelmű, mivel állnak szemben, ennek ellenére mindig kötelező a szövettani vizsgálat. Ezt a legtöbb esetben (kivéve a speciálisabb helyen lévő, vagy nagyobb kiterjedésű elváltozást) helyi érzéstelenítésben, sebészi kimetszéssel végzik. Jó esetben a mintavétellel együtt a terápia oroszlánrésze is lezajlik. Az így kinyert mintát gondos szövettani vizsgálatnak vetik alá, ahol egyrészt megtörténik a tumor besorolása (ez a prognózis, és terápiás protokoll felállításának céljából fontos), másrészt azt is megnézik, hogy minden határon ép szövetben történt-e a kimetszés.

A basalioma kezelése

A basalioma terápiája sok esetben a fent említett sebészeti eljárás. Bizonyos típusok esetén azonban lehetőség van egyéb módszerek alkalmazására is: ilyen például a fagyasztás (folyékony nitrogénnel), speciális kenőcsök használata, vagy az ún. fotodinámiás eljárás.

Ennek során olyan festékanyagot fecskendeznek be, amely elsősorban a tumort alkotó sejtekben raktározódik el. Ezután a megfelelő hullámhosszúságú fénnyel megvilágítják az érintett területet, s az így létrejövő kémiai reakciók következtében, több lépésen keresztül oxigén-szabadgyökök keletkeznek, melyek sejtpusztító hatásúak. Azt, hogy melyik eljárás ajánlható, minden esetben szakorvos dönti el, a rendelkezésre álló információk alapján.

A kezelést követően kis százalékban ugyan, de előfordulhat, hogy a tumor visszanő. Pontosan emiatt a bőrgyógyászok meghatározott időnként kontrollvizsgálatokra hívják vissza pácienseiket, s így az esetleges recidívát hamar felismerik.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?