2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Ne féljünk az újraélesztéstől, gyermekünk élete a tét!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-20

    Minden szülő legnagyobb rémálma, hogy kisgyermekét olyan baleset vagy váratlanul jelentkező betegség éri, amely miatt leáll a légzése és szívmozgása. Ám ha mégis megtörténik a baj, tudnunk kell cselekedni. A gyakorlati tudás mindennél többet jelent, az időben megkezdett újraélesztéssel ugyanis megsokszorozható a túlélés esélye.

    gyermek-ujraelesztes

    „Fontos, hogy minden kisgyermekes szülő megtanulja a gyermek újraélesztést és az idegen test eltávolítását. Ritkán fordul elő, hogy a tudásunkat éles helyzetben is alkalmaznunk kell, viszont soha nem tudhatjuk, mikor lesz rá szükségünk. Az újraélesztés során a befúvásos lélegeztetésnek sokkal nagyobb szerepe van a gyerekeknél, mint a szívmasszázsnak. Az első és legfontosabb szabály: ha nem tanultunk újraélesztést, hívjuk a mentőket, és kövessük az utasításaikat! Ha például a jogosítvány megszerzésekor szert tettünk a tudásra, használjuk a tanult technikát, ám legyünk tekintettel arra, hogy a gyermek teste kisebb, mint a felnőtteké” – mondta Dr. Krivácsy Péter gyermekgyógyász.

    Mit tegyünk, ha leáll a gyermek légzése?

    A kialakult helyzet ijesztő lehet, ám igyekezzünk megőrizni nyugalmunkat, így hatékonyabban tudunk segíteni. Mérjük fel a helyzetet, ellenőrizzük, reagál-e a kisgyermek, valóban leállt-e a légzés és a szívmozgás. Ezt követően hívjunk segítséget és kezdjük meg az újraélesztést! Fektessük hanyatt a gyermeket szilárd, egyenes felületre (padló, szőnyeg), billentsük hátra a fejét, állát megemelve tegyük szabaddá a légutakat. A lélegeztetés előtt figyeljük meg, lélegzik-e, és ügyeljünk, hogy nagyon finoman végezzük a befújást!

    Szívmasszázs – időt és életet nyerünk vele

    Ha az első 5 befújás nem volt hatásos, kezdjük meg a szívmasszázst lélegeztetéssel felváltva. Az arány ugyanaz, mint a felnőtteknél: 30 nyomás a szegycsont alsó részén, majd 2 befújás. A 30 mellkompressziót és 2 lélegeztetést addig folytassuk, amíg a mentő meg nem érkezik! Figyeljünk arra, hogy ne fejtsünk ki túl nagy erőhatást, de érjük el a megfelelő nyomásmélységet!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont