2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Ha nem szeretjük a hideget, sportoljunk edzőteremben!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-20

    Újévi fogadalmainkhoz hűen sokan még mindig kitartóan sportolunk. Az aktívabbak gyakran választják a szabadtéri mozgást a hideg idő ellenére is, ám azoknak, akik hosszas kihagyás után térnek vissza a mozgáshoz, netán az iskolai tornaórák óta nem mozogtak, ajánlott inkább az edzőtermet választaniuk. De mi alapján döntsünk, hogy melyik a nekünk való edzésforma?

    teli-sportok

    „Ha a hideg hónapokban kezdünk el aktívan sportolni, különösen figyeljünk oda, milyen sportot választunk. Mivel szervezetünk még nem szokott hozzá a mozgáshoz és a terheléshez, biztonságosabb, ha a gyakorlatokat beltéren végezzük. A lényeg, hogy rendszeresen sportoljunk, hisz ezáltal nő az állóképességünk, rugalmasabbak leszünk, és az ülőmunka ártalmait is csökkenteni tudjuk. Az egészséges szervezetre bármilyen testedzés jótékony hatással van, ha a gyakorlatokat megfelelő módon végezzük. Ha sportolás közben fájdalmat – derék, gerinc vagy ízületi fájdalom – észlelünk, érdemes felkeresnünk egy szakorvost, hogy megállapítsa, miből adódik a probléma. A konzultáció során kiderülhet, hogy javasolt-e a választott mozgásforma. Ne feledjük el azonban, a friss levegőn tett séta is ugyanolyan jótékony hatású lehet, mint bármiféle testedzés” – mondta Dr. Somhegyi Annamária prevenciós igazgató.

    Fő a fokozatosság!
    Ahogy minden tevékenységünkre, a sportolásra is érvényes a fokozatosság szabálya. Pláne, ha ezelőtt nem sportoltunk aktívan! Ha már elhatároztuk magunkat, apránként szoktassuk hozzá magunkat a mozgáshoz: ha csak egy megállót utaznánk a villamossal, sétáljunk inkább, ha pedig az első emeletre kell mennünk, inkább lépcsőzzünk a lift helyett. Fontos, hogy hagyjunk magunknak időt arra, hogy megszeressük a mozgást! Bármilyen sportot végzünk, tervezzük meg az edzésünket, és tűzzünk ki célokat magunk elé. Mérjük fel a képességeinket, és ehhez mérten válasszuk ki a súlyzókat, vagy a lefutandó kilóméterszámot. Ha az edzőtermet választjuk, a személyi edző segítségével felállíthatunk egy edzéstervet, amely alkalmazkodik erőnlétünkhöz. Ha nem tudjuk, hogy kell használni valamelyik gépet, vagy, hogy hogyan kell helyesen végrehajtani a gyakorlatot, bátran kérjünk segítséget. A bemelegítés nem csak a kinti hidegben elengedhetetlen, izmaink átmozgatása a terhelés előtt minden esetben kötelező.

    Milyen mozgásformát válasszunk?
    A cardio típusú edzésekkel kondíciónkat javíthatjuk, a súlyzós edzésekkel izomerőnket, állóképességünket növelhetjük. Ám az edzőtermekben egyre elterjedtebbek a gerinctornák, hátizom erősítő jógagyakorlatok, így az edzés szó kapcsán nem kell rögtön a súlyzókra gondolnunk. A termekben szakképzett személyi edzők is a segítségünkre vannak, így mindenképp kérjük segítségüket, ha fáj valamelyik testrészünk edzés közben. Jelezzük, ha betegség vagy sérülés miatt nem tudjuk elvégezni az egyes gyakorlatokat, és kérjünk helyettesítő feladatot! Az ülőmunkát végzőknek elsősorban a gerinc körüli tartóizmok és a hátizmok erősítése fontos. A sportolásról akkor sem kell lemondanunk, ha gerincbántalmaink vannak, vagy gyakran fáj a derekunk. Ebben az esetben sportolás előtt kérjük ki szakorvosunk véleményét, és válasszunk gerinckímélő gyakorlatokat!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont