2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Üssük ki a tavaszi fáradtságot!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-20

    A tavasz minden pompájával már a küszöbön áll, az időjárás mellett azonban egy kevésbé kellemes dolog is eszünkbe juttatja az évszakváltozást: a tavaszi fáradtság. Lézengünk a munkában, a nap bármelyik pillanatában tudnánk egy jót szundítani, nem segít a kávé sem, és még a legapróbb feladat is szörnyen le tudja meríteni az energiáinkat. De vajon mitől vagyunk egyáltalán fáradtak tél végén?

    tavaszi-faradtsag

    „A tavaszi fáradtság egyrészt hormonháztartásunk évszakos változásához köthető. A nappalok hosszabbodásával a több napfény hatására az alvást szabályozó melatonin hormonszint csökken, míg a hangulati állapotunkra kiható szerotoninszint növekszik. Ez megváltoztatja a cirkadián ritmusunkat – vagyis testünk úgynevezett belső biológiai óráját. Ez a természetes átalakulási folyamat nappali álmosságban, fáradékonyságban, kedvtelenségben mutatkozhat meg. Más szempontból testünk vitaminkészletének tél végi kimerülése szintén felelőssé tehető a panaszokért. A tavaszi fáradtság érzete csökkenthető a napfényen való több tartózkodással, szabad levegőn történő mozgással, gondosan megválasztott étrenddel és elegendő vitaminbevitellel. Azonban ha egy nehezen múló, és évszakváltozástól független kimerültséggel küzdünk, amely a napi életvitelünkre is jelentős mértékben kihat, érdemes felkeresni háziorvosunkat. Ugyanis egy elhúzódó fáradtság mögött akár valamilyen szervi elváltozás, működési zavar vagy pszichés probléma is állhat, ami további kivizsgálást tesz indokolttá.” – mondta Font Orsolya szakpszichológusunk.

    Nem megoldás a még több alvás

    Délig alvás hétvégente? Felejtsük el! Bármennyire is erre áhítozik testünk, a túlalvás csak rontani tud a helyzeten. Szervezetünk igényli a rendszerességet, és ez alól az alvás sem kivétel. Figyeljünk oda, hogy lehetőleg minden nap ugyanannyit aludjunk, és igyekezzünk nap mint nap ugyanabban az időpontban lefeküdni illetve felkelni. Napközben tartózkodjunk minél többet természetes fényben, hisz ez a hormontermelődésre való hatása révén növeli az örömérzetünket, csökkenti depresszív tüneteinket. Mozogjunk minél többet a szabadban! Az oxigéndús levegő felpezsdíti a vérünket, frissíti a gondolkodásunkat, és koncentrációnkra is jó hatással van.

    Mondj nemet a koffeinre!

    Bizony, bizony, a koffein sem megoldás a tavaszi fáradtságra. Ha már úgy érezzük, mindjárt mély álomba zuhanunk a billentyűzetünkön, akkor se nyúljunk újra és újra a kávésbögrénk után. Helyette inkább nyissunk ablakot, és végezzünk pár tornagyakorlatot! Nappali álmosságra a szakemberek pár perc szundit is tökéletes megoldásnak tartanak. De ezt azért nem árt előre egyeztetni a főnökünkkel.

    Ha egyik tipp sem használ

    Testünk energiaszintjét a bevitt táplálék határozza meg. A tavaszi fáradtság idején fogyasszunk minél több vitaminban gazdag élelmiszert, hogy szervezetünk csökkent vitamin- és ásványi anyag szintjét pótolni tudjuk. Kerüljük a nehéz ételeket, hisz ezek megemésztésére sok energiára van szükségünk. Igyunk sok folyadékot, serkentve vele anyagcserénket és sejtjeink működését, hogy minél könnyebben át tudjuk vészelni a fáradékony időszakot. Ha azonban a fenti tanácsok egyike sem vált be, és állandó fáradtság, koncentrációzavar gyötör minket, sőt, szinte betegnek érezzük magunkat tőle, mindenképp keressük fel háziorvosunkat! Tartsuk észben, a hónapok óta tartó krónikus fáradtság nem minden esetben múlik el magától.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont