2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Alzheimer-kór: az emlékezés betegsége

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-14

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan agyi megbetegedés, amely során egyre jobban romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége egészen addig, míg a mindennapi élet egyszerű feladatait sem képes már elvégezni – tudtuk meg Dr. Kovács Tibor neurológustól.

  Idős korban gyakori

  A megbetegedés kockázata az életkorral nő, általában 65 éves kor felett jelentkeznek a tünetek. A 65 és 74 éves nők és férfiak között a gyakoriság kb. 5 százalék, a 85 éven felülieknek azonban kb. a fele szenvedhet ebben a betegségben.

  Fontos megjegyezni, hogy az Alzheimer-kór nem normális következménye az öregedésnek. Emellett azt is érdemes tudni, hogy fiatalabb korban is előfordulhat a megbetegedés,  az első tünetek már 40 éves kor körül jelentkezhetnek  de ez igen ritka.

  alzheimer

  Egyre súlyosabb tünetek

  Az Alzheimer-kór lassan kezdődik, eleinte csak enyhe feledékenység a tünet.

  A korai stádiumban a betegeknek gondjuk van a rövidtávú emlékezéssel, nem tudják felidézni a friss eseményeket, vagy egy egyszerű matematikai feladat megoldása is nagy nehézséget jelenthet. A betegség előrehaladtával a feledékenység egyre jobban befolyásolja a mindennapi életet.

  Közepesen súlyos állapotban például a beteg nem képes elvégezni akár egyszerű alaptevékenységeket sem, mint pl. fogmosás, fésülködés. Nem gondolkodik tisztán, problémája lesz a beszéddel, a megértéssel, az írással vagy az olvasással.

  Később a beteg idegessé, ingerlékennyé, vagy akár agresszívvé is válhat, nem talál haza, és otthonától távolra is elbolyonghat. Végső stádiumban folyamatos ápolás szükséges.

  Az Alzheimer-kór kezelése

  Mivel ma még nem ismerik az Alzheimer-kór kialakulásának folyamatát, ezért nincs olyan módszer, ami a betegséget meggyógyíthatná.

  A gyógyszeres kezeléssel többek között helyreállítják az ingerület átvivő anyagok szintjét. A gyors hanyatlás lassítható, valamint az önálló életvitel tovább megőrizhető. Az állapot súlyosságától függően alkalmazhatók továbbá a pszichés tüneteket, magatartászavarokat enyhítő gyógyszerek.

  Emellett fontos az aktív szellemi és fizikai aktivitás, illetve az étrend, segíthet a táplálékkiegészítők használata.

  Ne feledjük, hogy a terápia elmaradásával az életminőség romlik, és a súlyos állapot várhatóan gyorsabban alakul ki a kezelt betegekhez képest.

  Így lehet pontosan felismerni

  Jelenleg kb. 90 százalékos pontossággal diagnosztizálható az Alzheimer-kór.
  * A beteget részletesen kikérdezik.
  * Laboratóriumi vizsgálatokkal kizárják az egyéb belgyógyászati betegségeket, melyek szintén okozhatnak szellemi leépülést.
  * Vizsgálják a memóriát, a problémamegoldó képességet, a számolási, összpontosítási és nyelvi készségeket.
  * Képalkotó módszerekkel – CT, MRI – ellenőrzik az agy szerkezetét.

  Szerző: László Julianna
  Forrás: Blikk Egészség rovat 


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont