2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Kezdje a munkaévet egészségesen!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-21

    Mielőtt teljesen betemetnének minket a munkahelyi feladatok, vessünk számot egészségi állapotunkkal, hogy újévi lendületünk egész évben kitartson! Testünk karbantartása akkor is fontos, ha irodában dolgozunk! És nem biztos, hogy elegendő, ha ez a heti sportolásban merül ki.

    hrdoktorblog-eves-szures

    Még ha nincsenek is panaszaink, az általános egészségügyi szűrővizsgálatokra minden évben érdemes elmenni, hiszen olyan problémákra is fény derülhet, amelyek időben történő felismerésével megelőzhetők a komolyabb betegségek és a hosszasan elhúzódó kezelések. Az irodai munkát végzők körében az alábbi egészségügyi problémák a leggyakoribbak:

    Az ülőmunka okozta egészségügyi problémák tünetei sokszor csak évek múltán jelentkeznek, amikor már nagyon nehezen szüntethetők meg a panaszok. Éppen ezért fontos, hogy időben felismerjük őket, és megelőzzük az állapot romlását, mielőtt a betegség komolyabbra fordulna, és akár hosszabb időre munkaképtelenné tenne minket. Azzal, hogy naponta akár 6- 8-10 órán át ülőhelyzetben vagyunk, gerincünket statikus terhelés éri, ami fej-nyaki, hát- és deréktáji panaszokat okozhat. Még a legsűrűbb napokon is álljunk fel óránként 10 percre az asztalunktól, és mozogjunk egy kicsit, heti kétszer-háromszor pedig próbáljunk gyalogolni, kocogni, biciklizni vagy éppen úszni egy-egy órát” – mondta dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programjának vezetője.

     

    Ezekre figyeljünk, ha irodában dolgozunk:

    Állítsuk megfelelő szögbe a monitort! A képernyő pontosan szemben velünk, középen helyezkedjen el az asztalon. A magassága akkor megfelelő, ha lefelé nézve körülbelül 20 fokos szögben látunk rá. A fényerőre is figyeljünk: ne legyen bántóan világos, de annyire sötét sem, hogy erőltetni kelljen a szemünket!

    Figyeljünk a testtartásunkra ülés közben! Csípőnket toljuk a lehető leghátrébb a széken, vállainkat engedjük le, csuklónk pedig mindig legyen alátámasztva! A térdek 90 fokos szöget zárjanak be, és az egész talpunk pihenjen a talajon.

    Ne keresztezzük a lábainkat! A nők közel 80%-a keresztbe teszi a lábát, amint leül. Alkalmanként ez nem is okozna problémát, ha azonban a munkahelyünkön a nap jelentős részében így tartjuk a lábainkat, az gerincferdüléshez, vagy akár visszerességhez is vezethet.

    Óvjuk szemünk fényét! Ha monitor előtt dolgozunk, szemünk erős igénybevételnek van kitéve. Fontos, hogy ne rontsuk a helyzetet még azzal is, hogy erőltetjük, hiszen az fejfájást okozhat, hosszabb távon pedig látásunk romlásához vezethet. Emiatt kiemelten fontos az éves látásvizsgálat, de az sem mindegy, hogy állítjuk be a monitorunkat.

    Gondoskodjunk szemeink nedvesen tartásáról! A szem felszínét védő, tápláló könnyfilm nélkül szemünk sérülékenyebb és könnyebben elfárad. Félóránként pihentessük a szemünket azzal, hogy pár percre elfordulunk a képernyőtől, szükség esetén pedig használjunk műkönnyet naponta többször is akár.

    Relaxáljunk negyedórát minden nap! Ha stresszes a munkakörünk, nagyon fontos, hogy a felgyülemlett feszültséget nap végén feloldjuk. Feküdjünk hanyatt egy csendes szobában, csukjuk be a szemünket, és a talpaktól a fejtető felé vezetve a figyelmünket lazítsuk el egész testünket!

    Legalább évente járjunk szűrővizsgálatra! Amellett, hogy képet kapunk egészségi állapotunkról, további tanácsokkal is ellátnak minket, hogyan tehetünk még többet egészségünk megőrzése érdekében.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont