2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  A visszérbetegség nem csak az idősek problémája!

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-18

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Egyre többeket és egyre fiatalabbakat érint a visszérbetegség problémája. Téved, aki úgy hiszi, hogy a lábon megjelenő kékes-lila „seprűvénák” vagy a kidomborodó, kanyargó érhurkák  csupán esztétikai problémát jelentenek: a vénás elégtelenség súlyos érrendszeri problémákra figyelmeztethet, elhanyagolva pedig fájdalmakat és veszélyes szövődményeket okozhat. Dr. Laczkó Ágnessel, a Budai Egészségközpont érsebész szakorvosával a visszeres problémák kialakulásának okairól, megelőzésének illetve kezelésének lehetőségeiről beszélgettünk.

  b-visszer

  Mi okozza a visszérbetegség kialakulását, kik, milyen élethelyzetben számíthatnak erre a kellemetlenségre?

  visszér hormonális és genetikai  okok miatt gyakoribb a nőknél, mint férfiaknál, az érfalak gyengeségére való hajlam öröklődik is. Modern világunkban igen gyakori életmódi körülmények nagyban elősegítik a vénatágulatok kialakulását. Ilyen például az elhízás, a rendszeres mozgás hiánya, az egy helyben állva vagy ülve végzett munka, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a túl szoros ruházat, az egészségtelen cipőviselet és a dohányzás is. Így nem csoda, hogy ma már minden ötödik ember szenved ettől.

  Mi történik ilyenkor az ereinkben?

  A sejtjeinkből a vért a hajszálerek gyűjtik össze, majd a vénák szállítják vissza a szív felé. A vénákban található billentyűk akadályozzák meg, hogy a vér a gravitáció miatt visszafelé folyjon. Azonban ha a billentyűk zsugorodnak, vagy ha a vénák fala meggyengül, rugalmatlanná válik, a vénák megnyúlnak, szélesebbek lesznek. A billentyűk nem zárnak rendesen, az erek kitágulnak, a kanyarulatokban kiöblösödnek, a bőr felszínén is láthatóan kidudorodnak. A kiöblösödésekben pangó vér károsítja az erek falát, ami súlyos szövődményekhez vezethet, idült vénás elégtelenséget, vénagyulladást, fekélyt alakíthat ki. A visszeresség a pókháló erek, seprűvénák finom szövetének láthatóvá válásával kezdődik, a kitüremkedő vénatágulatok, a „nehézláb érzés” és a gyakori lábikragörcs már kialakult folyamatot mutat. Mivel ezt a folyamatot jobb megelőzni, érdemes minél előbb, már a legelső tüneteknél tenni a helyzet súlyosbodása ellen. 

  Hogyan kerülhető el vagy állítható meg ez a folyamat, érintettekként mit tehetünk a lábunk védelmében?

  Vigyázni kell a lábunkra, jóval azelőtt el kell kezdeni az odafigyelést, hogy bármiféle panaszunk jelentkezne! Ne erőltessük meg, és ha van rá mód, a pihenés idejét használjuk ki a lábunk kényeztetésére is: tegyük fel lábtartó zsámolyra, vagy polcoljuk fel. Ülőmunka során is kímélhetjük a lábunkat, például azzal, ha legalább óránként néhány percet felállunk, járkálunk, tornáztatjuk egy kicsit. Vigyázni kell arra, hogy ergonómiai szempontoknak megfeleljen a székünk: olyan magasságba legyen beállítva, hogy a lábunk egyenesen, teljes talppal érje a padlót, és az ülőke széle ne szorítsa el a combnál az ereket. A keresztbe tett lábak esetében a vénákban megnő a nyomás, és a vér áramlása akadályozva van, ezért hosszasan ne tartsuk így a lábunkat. Ajánlatos kerülni a magas sarkú cipőket, a túl szoros ruházatot is. Jó hatása van a vénák „tornáztatásának”: zuhanyozáskor felváltva eresszünk rá meleg, illetve hideg vizet. Az extrém hőhatás, a hosszas meleg fürdő és a szauna viszont nem ajánlott a visszérbetegeknek. A túlsúlyt mindenképpen jobb kerülni, de az ereink egészsége szempontjából különösen! Így szükség esetén a visszérbetegség kezelésének is fontos eszköze az egészséges életmódra váltás, a rendszeres mozgással támogatott súlycsökkentő diéta.

  Ha már kialakult, mit tehetünk a panaszok enyhítéséért?

  Az érintett az életmódjára ügyelve tehet a legtöbbet: a fenti lábkímélő jó tanácsok betartásával a kialakult visszeres problémák is enyhíthetők, kordában tarthatók. Jó hatású a rendszeres mozgás, a keringés serkentése. Enyhébb esetekben sokat segíthetnek a vény nélkül is kapható krémek, a láb masszírozása. Érdemes mielőbb kikérni szakorvos, érsebész tanácsát is a teendőkről. A visszér karbantartását segítheti a fásli és a kompressziós gyógyharisnya is. Gyógyszeres kezeléssel jelentősen javítható a vénák állapota. Injekciós szkleroterápiára, lézeres kezelésre, szükség esetén a visszér műtéti megoldására, a meggyengült, kiöblösödött érszakaszok kiiktatására, eltávolítására is sor kerülhet. 


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont