2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Halogatást nem tűrő férfigondok

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-18

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A csípős hideg és a fagyos hajnalok mellett november a férfiegészség hónapja is. Évről-évről ebben a hónapban szakállt növesztenek a férfiak, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarák veszélyeire. Nem a daganatos megbetegedés az egyetlen ugyanakkor, amire érdemes odafigyelnie az erősebbik nemnek!

    prosztata-gondok

    A prosztata – más néven dülmirigy – egy csupán szelídgesztenye nagyságú szerv, amivel a férfiak jelentős részének legalább egyszer meggyűlik a baja élete során. A modern orvostudomány segítségével azonban szerencsére a legtöbb probléma orvosolható, és a megelőzés fontosságát is egyre többen tudatosítják. Nézzük sorban, milyen betegségek érinthetik csak a férfiakat.

    A prosztatakő

    A dülmirigyben kialakuló meszesedésért a pangó mirigyváladék felelős, ugyanis ennek összesűrűsödése esetén „keményítőtestek” alakulnak ki. Szerencsére a prosztatakő nem ártalmas az egészségre, nem jár különösebb panaszokkal, és műtéti beavatkozás sem szükséges. Ugyanakkor súlyosabb problémára utalhat, mint például régóta fennálló gyulladásra.

    A prosztata gyulladásos megbetegedése

    Gyulladásért elsősorban azok a baktériumok tehetők felelőssé, amelyek a húgycsövön keresztül jutnak a prosztatába, de fertőzés a vér- és nyirokkeringési rendszeren keresztül is kialakulhat. A leggyakoribb tünet a kellemetlen, fájdalmas érzéssel járó vizeletürítés. Időben felismerve a problémát, az antibiotikumos kezelés jelenti a megoldást. Vigyázzunk ugyanakkor, hiszen ha krónikussá válik a gyulladás, akár az ondóhólyagokra is átterjedhet a fertőzés.

    A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás

    A prosztata méretének kóros megnövekedése az 50. életévüket betöltött férfiak között kifejezetten gyakori panasz, kialakulásáért pedig elsősorban a hormonális változások, genetikai faktorok és életmódbeli tényezők felelősek. Mivel a prosztata mérete többszörösére is növekedhet, összenyomja a húgycsövet, szűkítve annak átmérőjét. Emiatt gyakorivá válik az éjjeli vizelés, vizelési inger, és a vizeletürítéssel is nehézségek adódhatnak. „Az idősödő férfiakat kellemetlenül érinti a probléma jelentkezése fizikailag és lelkileg egyaránt, és sokan még mindig ódzkodnak az urológiai vizsgálattól. Pedig a diagnosztizálást követően a legtöbb esetben gyógyszeres kezeléssel megszüntethetők a bosszantó tünetek, műtéti beavatkozásra csak a súlyosabb esetekben van szükség” – mondta dr. Póth Sándor, az Év magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont munkatársa.

    prosztata-problemak

    A prosztatarák

    prosztatarák a harmadik leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés a férfiak körében. 60 évnél fiatalabbaknál ritkán fordul elő, de ez nem jelenti azt, hogy csak idősebb korban javasolt a szűrővizsgálat. A tünetek ugyanis általában csak a végső stádiumban jelentkeznek, míg a vizsgálattal időben kimutathatók. A mondás, miszerint jobb félni, mint megijedni teljes mértékben igaz erre a betegségre. „A rendszeres, legalább 2 évente végzendő szűrővizsgálat 45 éves kor felett kiemelten fontos, mivel a korai stádiumban felismert prosztataráknál nagyobb esélye van a teljes gyógyulásnak. Az úgynevezett PSA vizsgálattal már egyetlen vércseppből következtetni lehet a prosztata állapotára. Az önvizsgálat sem csak a nőknél fontos, a férfi nemi szerveket is érdemes időről-időre önmagunknak ellenőrizni” – mondta dr. Póth Sándor.

    Hogyan csökkenthetjük a prosztatarák kialakulásának esélyét?

    • Étkezzünk egészségesen, kerüljük a zsíros ételeket! Tartsuk be a mérsékletesség elvét, és táplálkozzunk változatosan!
    • Építsük be étrendünkbe az olajos magvakat, mint például a tökmagot, diót, illetve mogyorót. Csökkentik a koleszterinszintet, a daganatok kialakulásának kockázatát, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.
    • Mérsékeljük a kávéfogyasztást, kerüljük az erős teákat, és ne fogyasszunk alkoholt sem.
    • Figyeljünk a rendszeres testmozgásra, és ha tehetjük, inkább a friss levegőn végezzük azt. Egy kiadós séta, futás, vagy éppen kirándulás csodákra képes – testnek-léleknek egyaránt jót tesz.
    • Növeljük a folyadékbevitelt! Ennek segítségével megelőzhetjük a hólyag- illetve vesefertőzés kockázatát.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont