2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hódoljunk a téli örömöknek egészségesen

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-25

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A téli hónapok egyet jelentenek a megfázásos és influenzás megbetegedésekkel. Az évszaknak nem megfelelő öltözék, a borongós idő és a korai sötétedés miatti rossz hangulat, a kevés napfény, valamint a nyári hónapokhoz képest kevesebb természetes vitaminforrás mind felelősek lehetnek a megbetegedésekért. De valóban elkerülhetetlen, hogy lázas betegen nyomjuk az ágyat? Megúszhatjuk meghűlés vagy influenza nélkül a telet?

    teli-oromok-02

    „A náthát és az influenzát vírusok, illetve baktériumok okozzák, így a nem megfelelő öltözék csupán közvetve felelős a megbetegedésekért. Sokkal inkább a kimerültség és vitaminhiány miatt fellépő immungyengeség tehetnek arról, hogy szervezetünk kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben. Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor tehetünk azért, hogy betegség nélkül élvezhessük a hógolyózást. A vitaminok mellett számos természetes megoldással erősíthetjük szervezetünket, sőt, akár a megbetegedések tüneteit is kezelhetjük velük” – mondta dr. Tóth-Domán Judit, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosa.

    Hogyan tehetjük ellenállóvá a szervezetünket?

    A kulcsszó: immunerősítés. Nyáron valóban több természetes vitaminforrás áll rendelkezésünkre, de a téli hónapok is ellátnak minket vitamindús finomságokkal. Amit lehet, fogyasszunk hámozatlanul, frissen vagy párolva, hogy minél több vitamint juttassunk be általuk a szervezetükbe. Néhány egészséges finomság télre:

    • Narancs, mandarin, kivi, káposzta – igazi C-vitamin bombák, a savanyú káposztából pedig kiváló ételeket is készíthetünk.
    • Zeller, burgonya, bimbóskel és banán – nélkülözhetetlen B6-vitamin források.
    • Szőlő, amely egyebek között gazdag káliumban, vasban, magnéziumban és cinkben, ezen kívül segíti az emésztést, sőt még a feszültségoldást is.
    • Alma – Minden nap egy alma, az orvost távol tartja, szól a mondás. De honnan van ez a varázserő? Magas flavoid tartalmának köszönhetően segít a vírusok és baktériumok leküzdésében, erősíti az immunrendszert, valamint gazdag A-vitaminban, kalciumban és cinkben is.

    Influenzaszezonban, valamint náthás időszakban a zöldségek és a gyümölcsök mellett érdemes vitaminkészítményekkel is támogatni immunrendszerünket. A szervezet számára nélkülözhetetlen D-vitamint például a napfényből nyerjük, ám a borongós napokon nem termelődik annyi, amennyire szükségünk lenne. Ezért használjuk ki a jó időt, és télen is sétáljunk, amikor lehetőségünk van rá. Nemcsak testünknek, hanem lelkünknek is jót fog tenni a friss, tiszta levegő.

    Mit tegyünk, ha megbetegedtünk?

    Betegség esetén maradjunk otthon, pihenjünk pár napot. Ez két szempont miatt is fontos. Egyrészt megadjuk a lehetőséget szervezetünknek a gyorsabb regenerálódásra, felépülésre, másrészt elkerüljük, hogy másokat is megfertőzzünk, például a munkahelyünkön.

    • Fogyasszunk sok folyadékot, például gyömbéres-mézes teát, amely segít a váladék fellazításában, valamint megakadályozza a nyálkahártya kiszáradását, ezzel enyhítve a kínzó köhögést.
    • Az orrdugulás ellen használjunk orrcseppet vagy orrspray-t.  Az utóbbi adagolásának köszönhetően nagyobb felületen éri a nyálkahártyát, és hosszabb ideig fejti ki hatását. Jó tudni azonban, hogy a gyakori és tartós használat akár függőséget is okozhat, így csak akkor és addig alkalmazzuk, amíg feltétlenül szükséges. Szabadabban használhatjuk a különböző tengervizes sóoldatokat a tünetek enyhítésére.
    • A láz önmagában nem betegség, hanem egy tünet, a szervezet válaszreakciója az őt ért fertőzésre. Épp ezért, amíg közérzetünk a láz ellenére még jó, hőemelkedésnél, alacsony láznál várjunk a lázcsillapító gyógyszerek használatával. Magas láznál viszont ne halogassuk a lázcsillapító bevételét!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont