2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Mióta nem állt fel a székéből? Ideje megmozgatni magát!

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-18

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Mindennapos hátfájás, nyakfájás, sajgó derékfájás, zsibbadó lábak. Ezek mind az ülőmunka velejárói, szinte kortól függetlenül. Az irodában ülve, a nap vége felé gyakran már fel sem figyelünk arra, hogy testünket rendellenes helyzetben tartjuk: görnyedt háttal ülünk, merev nyakkal meredünk a monitorra, lábunkat pedig már órák óta meg sem mozdítottuk. Nem meglepő hát, hogy a tartós ülőmunka bizony nem járul hozzá gerincünk egészségéhez. Elkeseredésre azonban semmi ok, néhány átmozgató gyakorlattal enyhíthetünk elmerevedett és fáradt tagjainkon!

  Ülőmunka következtében fellépő hátfájás illusztrációja.

  "Az ülőmunkát végzők körében a mozgásszegény életmód és görnyedt testtartás következtében nagyobb eséllyel alakulhat ki porckorongbetegség és egyéb gerincbántalom. Fennáll az elhízás veszélye is, amely akár mozgásszervi rendellenességeket, cukorbetegséget, magas vérnyomást vagy szív- és érrendszeri betegségeket is előidézhet. Ezek elkerülése érdekében folyamatosan váltogassuk a testhelyzetünket munka közben, valamint óránként mozogjunk egy kicsit, hogy felfrissítsük a testünket, felélénkítsük a vérkeringésünket" - mondta dr. Lajos Éva, a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosa.

  Mire figyeljünk az egész napos ülőmunka során?

  • Álljunk fel óránként pár percre, esetleg sétáljunk néhány lépést, hogy átmozgassuk a testünket.
  • Ha szükséges, használjunk olyan eszközöket, amelyek segítik felvenni és megtartani a helyes testtartást.
  • Ne üljünk sokáig egyféle pózban, folyamatosan változtassunk testhelyzetünkön és vegyük fel a megfelelő ülőpozíciót.
  • A monitor és a számítógép helyzete is kényelmesen igazodjon hozzánk, ne legyen túl magasan vagy túl alacsonyan.
  • Amikor megtehetjük, végezzünk ülőtornát: emelgessük a lábunkat, végezzünk fejkörzést, húzzuk ki magunkat, forgassuk meg törzsünket.

  Egy kis mozgás minden nap!

  A munkahelyen kívül is tehetünk a mozgásszegény életmód okozta betegségek elkerülése érdekében. Érdemes a rendszeres testmozgást beiktatni a mindennapjainkba. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy munka után minden nap az első utunk az edzőterembe vezessen. Találjuk meg azt a mozgásformát, amelyet örömmel végzünk heti három-négy alkalommal, legalább fél órán keresztül. Az intenzív edzés mellett a finomabb, átmozgató jellegű gyakorlatok különösen jók az ülőmunkát végzőknek, ugyanis ezzel kevésbé terheljük meg a szívünket, ízületeinket. Ezeket az egyszerűbb gyakorlatokat pedig otthon is végezhetjük pár percben. Az úszás kifejezetten lazító sporttevékenység, a görcsösen feszülő izomzatunknak pedig egy meleg fürdőzés, termálvíz, masszázs is jól fog esni.

  "A fent említett jótanácsokat megfogadva sokat tehetünk egészségünk megőrzése és a mozgásszegény életmód okozta problémák elkerülése érdekében. Ha ennek ellenére mégis kialakulnak a kellemetlen tünetek, vagy már meglévő panaszokkal küzdünk, bátran kérjük szakorvos segítségét, hogy mihamarabb újra fájdalommentesen, jókedvűen töltsük a dolgos hétköznapokat, és a pihenést se keserítse meg hát- és derékfájás" - tette hozzá a doktornő.

  A cikk dr. Lajos Éva közreműködésével készült.  


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont