2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Zsebkendőt elő, itt a tavaszi allergiaszezon!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-18

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Végre megérkezett a tavasz. A különösen hosszúra nyúló tél után nincs is jobb dolog, mint elzárni a szekrénybe a télikabátokat és élvezni a napsütést, a virágzó természetet. Ám néhányan nem tudnak felhőtlenül örülni ennek. Az allergiával küzdőknek ugyanis nem a csodás napsütés, hanem sokkal inkább az orrfújás, a zsebkendők és a gyulladt szem jut eszükbe. Elkerülni ugyan nem lehet az allergiával járó kellemetlenségeket, de egy kis odafigyeléssel enyhíthetők a tünetek, és a szabadtéri programok is élvezhetővé válnak.

    allergia-tavasszal

    "Az allergia szinte bármikor ránk törhet, tavasszal leggyakrabban a különféle növények váltják ki. Egyesek már gyermekkoruk óta küzdenek vele, másoknál csak felnőttként jelentkeznek a tünetek. A megfelelő készítmények alkalmazásával azonban enyhíthetők a kellemetlen tünetek. A hatásos kezelési mód kiválasztásában segít a szakorvos, így érdemes a panaszok jelentkezésekor felkeresni. Fontos, hogy ne hanyagoljuk el a kezelését, mert a tünetek súlyosbodhatnak, akár asztma is kialakulhat" - mondta dr. Madarasi Anna, a Budai Egészségközpont allergológus szakorvosa.

    Mit kell tudnunk az allergiáról?

    Az allergia napjainkban már a népbetegségek közé tartozik. A világon több mint 400 millió ember szenved a tünetektől, számuk a statisztikák szerint egyre csak növekszik. Kialakulásában a genetikai hajlam mellett a környezeti hatásoknak - beleértve a lelki tényezőket is - lényeges szerepe van.

    Pontosan mire vagyok allergiás?

    Egyeseknél már a tavasz első napjaiban, másoknál azonban csak nyáron jön elő az allergia. Ha szeretnénk tudni, hogy pontosan mi okozza a panaszokat, érdemes átnézni az éves pollennaptárat. Ha szénanáthához hasonló tüneteket, mellkasnyomást érzünk, köhögünk, a kiváltó okot leggyakrabban a virágporok jelentik. Hazánkban 3 kiemelt pollenszezon van az év folyamán:

    • kora tavasz kezdetével a virágzó fák,
    • nyár elején a fűpollen,
    • majd nyár végén a gyomnövények, pl. parlagfű okoznak allergiát.

    Ezek a növények minden évben ugyanakkor virágoznak, így a szezonon kívül nem kell aggódnunk. Ha a pollenszezonon kívül is jelentkeznek a tünetek, forduljunk allergológushoz, ugyanis lehetséges, hogy állatszőr, háziporatka, penészgomba okozza azokat.

    A pollenallergia kezelése

    A tünetek kezelésére számos természetes gyógymód és kezelés áll rendelkezésünkre.

    • Elő a csípős ételekkel! - Légzéskönnyítő, nyálkahártya-vékonyító hatással bírnak, különösképpen a csípős paprikák.
    • Tengeri só alapú orrspray - A túlzott, nyálkahártya-lohasztó, érösszehúzó hatású orrspray használat köztudottan nem tesz jót szervezetünknek, ráadásul sokaknál függőséget is okoz. Jó alternatíva lehet ezzel szemben az egyszerű tengeri sós orrspray, amit gyógyszertárból beszerezve, de akár otthon elkészítve is alkalmazhatunk. A tengeri só jótékony, nyugtatja a pollenallergia miatt gyulladt nyálkahártyát.
    • Orrmosás - Speciális, erre a célra készült eszközzel eredményesen távolíthatjuk el a felső légutakból az allergént.
    • Hajmosás - Ha a szabadban tartózkodunk, a pollenek könnyen megtelepednek a hajunkon és ruháinkon. Ebben az időszakban a szokottnál sokkal gyakrabban mossuk ki ruháinkat, ágyneműnket, és ha tehetjük, naponta mossuk meg hajunkat. Így legalább a lakásban csökkenteni tudjuk a pollenek számát.
    • Antihisztaminok - A szénanáthás panaszok közül a vizes orrfolyást, tüsszögést, viszketést, könnyezést eredményesen csökkentik.
    • Szteroid hatóanyagú orrspray-k - A szénanátha kapcsán gyakran jelentkező erős orrdugulás megszűnését ezektől a szerektől várhatjuk.
    • Immunterápia - Közismert módszer az allergia hosszútávú kezelésére. Az immunterápia során szervezetünk apró dózisokban kapja az allergén anyagot injekció vagy nyelv alá helyezett koncentrátum formájában. Ennek lényege, hogy az immunrendszer áthangolódik, megtanulja tolerálni az allergént, mígnem 3-5 év elteltével szinte teljesen immunissá válik az adott allergénnel szemben.

    Mindezek mellett tájékozódjunk napi szinten a pollenkoncentrációról, amely a száraz, szeles időben a legmagasabb. Ezekben az időszakokban kerüljük a szabadban tartózkodást, a szellőztetést, sportolásra pedig válasszuk a zárt tereket, edzőtermeket. Érdemes a nyaralásunkat is úgy tervezni, hogy minél kevesebbet legyünk az allergiát okozó pollen közelében.

    A cikk dr. Madarasi Anna közreműködésével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont