2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Nem divathóbort, sunyin súlyos betegség az inzulinrezisztencia

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-11

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Mivel világszerte egyre nagyobb méreteket ölt az elhízás, egyre több embernek van inzulinrezisztenciája is. Sokan nem is tudnak róla, mert ez a súlyos betegség sokszor sunyin lapít.

    Az elhízás egyik következményeként kialakuló inzulinrezisztencia esetén nagyobb mennyiségű inzulinra van szükség ahhoz, hogy adott mennyiségű vércukor a szövetekbe, elsősorban a májba és az izmokba jusson a véráramból – mondta dr. Pusztai Péter, a Budai Egészségközpont endokrinológusa a Népszavának.

    inzulinrezisztencia
    Illusztráció: AFP

    Nem mindig van tünete

    Vannak, akik ezt az állapotot „észre sem veszik” vagy más betegségre gyanakszanak. Előfordul, hogy a PCOS, a policisztás ovárium szindróma váltja ki, cukorbetegséggel is járhat, de annak előszobájának is tartják.

    „Pár évtizede a diabétesz kialakulását még csak négy okkal magyarázták, ma már tizenegyet tételezünk fel. Ebből csak egy, hogy több inzulinra van szükség ahhoz, hogy a vércukor szövetekbe jusson.”

    Már egész fiatal korban is kialakulhat, szinte mindig elhízás következtében. Túlsúly esetén ezért tünetek nélkül sem felesleges a vizsgálat. Előfordul persze, hogy a súlytöbblet, nem jár következményekkel, de ez nagy valószínűséggel csak időleges. Ha az inzulinrezisztencia szénhidrátanyagcsere-zavarral, például 2-es cukorbetegséggel jár, jellegzetesek lehetnek a tünetei – nagy mennyiségű vizeletürítés és folyadékfogyasztás, a nemi szervek környékén fokozott gyulladás- és gombás fertőzésekre való hajlam -. A nagyon súlyos inzulinrezisztencia-szindrómák általában bőrtünetekkel - súlyos aknékkal, sok pattanással - járnak. Az erős, férfias jellegű, fokozott szőrösödés, hajhullás, menstruációs zavar is utalhat rá, de a gyakori a teljes tünetmentesség is. A rossz közérzet, fáradékonyság, nem megfelelő koncentrálóképesség, gyengeség is lehet a jele, de ezek csalókák, hiszen nem csak erre a betegségre jellemzők. PCOS esetén a hajlatokban: a nyakon, a hónaljban megjelenő barnás csíkozottság figyelemfelhívó jel lehet – mondta dr. Pusztai Péter.

    Hol nő a férfias szőr?

    Az orr alatt, az állon, a mellkason, a mellbimbók körül, a fartájékon és a válltól a könyökig, illetve a combtól a térdig terjedő területeken.

    Mérése

    Az IR kivizsgálásához szükséges - a hiperinzulinémiás euglikémiás klemp - a hétköznapokban kivitelezhetetlen módszer, bonyolult, hosszú és meg is viseli a beteget, ezért a jelenleg elfogadott vizsgálat az úgynevezett HOMA-indexet határozza meg. Ez a reggeli éhomi vércukor- és inzulinszint szorzatának a 22,5-el való hányadosából számolható. Hátránya, hogy normál testsúly esetén mutatja a legkorrektebb eredményt, túlsúly esetén lehetnek benne eltérések. Ha ez az érték 3 alatt van, nincs szó inzulinrezisztenciáról, 3 és 4 között van a szürke zóna: „ha akarom, igen, ha akarom, nem”, ebben az esetben a többi körülményt is figyelembe kell venni. 4 fölött pedig ki lehet mondani az inzulinrezisztenciát.

    Kezelése: életmódváltás

    A folyamat megfelelő terápiával visszafordítható, ám kezeletlenül cukorbetegséggé alakulhat. Az első lépés a testsúly normalizálása. Ez életmódi terápiával kell, hogy történjen, ami nagyon szabályozott étrendet és jól felépített fizikai aktivitást jelent.

    „Ugyanúgy kell alkalmazni és tartani, mint a gyógyszeres előírást. Orvosi terápiaként kell alkalmazni.”

    Ennek módszerével kapcsolatban Dr. Pusztai Péter azt mondta, a legfontosabb az energiabevitel szabályozása. Általában többet viszünk be, mint amennyit felhasználunk. Túlsúly esetén biztosan. A szervezetet úgy kell „átverni”, hogy egy kicsivel kevesebb kalóriát kapjon, mint amennyire szüksége van. Jelenleg az az átlagos elv, hogy nőknek 1200, férfiaknak pedig 1500 kalóriát mindenképpen be kell vinnie naponta. Ennél kevesebb esetén csökken az alapanyagcsere. Kalóriát a szénhidrátok mellett fehérjéből és zsírból nyer a szervezet. Előbbi kettő egy-egy grammja 4, míg az utóbbié 9 kalóriát ad, ezért ezek aránya a meghatározó. Az ajánlott mennyiségük mindig változik, jelenleg az alacsony szénhidrátbevitel a javasolt. Azaz a napi kalóriabevitel 45 százalékának szénhidrátból, 25 százalékának fehérjéből és 30 százalékának kell zsírból állnia.

    Mozgáshoz pedig a „láb mindig kéznél van”, így - fiatal, egészséges, terhelhető túlsúlyosak esetén – napi 40 perces erőltetett séta tökéletes megoldás, de mindenféle kardió jellegű testedzés, ahol a kezek és a lábak is mozognak, például kerékpározás, úszás, de akár a tánc is megfelelő – mondta az endokrinológus.

    Forrás: Népszava Online

     A cikk Dr. Pusztai Péter közreműködésével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont