2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Idősebb alkoholfüggők leszokási esélyei

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-11

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Az idős alkoholfüggők leszokásai esélyeiről beszélgettünk Dr. Hoyer Máriával, a Budai Egészségközpont klinikai- és klinikai addiktológiai szakpszichológusával, aki Magyarországon elsőként foglalkozott az idősebb korosztályt érintő szemlélettel.

    Van lehetőség idősebb életkorban is a leszokásra?

    Igen, a legújabb kutatások alapján ez kimondható. A 2000-es évek közepén kezdték el kutatni Észak-Amerikában az idősebb alkoholistákat. Voltam olyan konferencián, ahol a szakemberek is meglepődtek, hogy érdemes még küzdeni az idősebb páciensekért. Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy én kezdtem behozni Magyarországra az idősebb korosztályt érintő szemléletet, vagyis, hogy van visszaút akár 50-60 éves korban is. Tehát annak is van esélye a felépülésre, aki már 20-30 éve masszív ivó és a környezete is tudja, hogy iszákos. Ha az ember abbahagyja az alkoholfogyasztást, akkor előbb-utóbb javulni fog a memória, a mentális állapot. Az illető elkezdi az érzelmeit pozitívabban megélni, kiszabadul a negatív érzelmi csapdákból, sokkal jobban érezheti magát józanul. Ha valaki elhagyja az alkoholt, akár 20-30 év után is, akkor az agy plaszticitása, vagyis az önmagát rendbe tevő képessége ugyanúgy érvényesül. Sokan már lemondanak az idősebb alkoholistákról. Néha még a pszichiáter és a belgyógyász is. Mondván elitta a fél eszét és a fél máját, sokat nem remélnek már tőle. Valóban vannak olyan pszichiátriai és belgyógyászati esetek, amikor már nem fordítható vissza az alkohol okozta károsodás, de van egy jelentős része az idősödő nagyivóknak, akiknél még vissza lehetne fordítani és nem szabad lemondani róluk. Az emberi élet időtartama egyre nő, a férfiak is közelednek a 80 éves átlagéletkor felé, tehát nagyon nem mindegy, hogy azt a 15-20 évet, amit még ad az élet, milyen állapotban töltik el. Nagyon érdekes, hogy amikor egy 60-65 éves ember sok évtized után elhagyja az alkoholt, akkor elkezdi megtapasztalni azt a csodás érzést, hogy például egészséges, józan nagyszülővé tud válni. Úgyhogy nagyon bátorítanék mindenkit a késő középkorosztályban is, hogy sosem késő abbahagyni! A felépülés után megélhet olyan dolgokat az illető, amiket már nem remélt, mert az alkohol megváltoztatta a gondolkodását, viselkedését, a döntéshozatalait és az érzelmi állapotát. Az illető rájön, hogy mindaz, amiért eddig kesergett, aggódott és ivott, az nem is olyan fontos, hanem vannak fontosabb dolgok is az életben. Új célokat, új értelmet lát meg az életében.

    idoskori-alkohol

    Milyen motivációi lehetnek egy régóta alkoholfüggő betegnek a leszokásra?

    Az alkoholfüggőség leküzdése után új tapasztalatokat szerezhet az illető a józan élet örömeiről. Ez persze nem azonnal tapasztalható meg, hanem egy kitartó munkával elérhető középtávú cél. Leszokni az alkoholról viszonylag rövid idő, ha fejben eldőlt a leszokás szándéka, de az odavezető út olykor hosszabb lehet. Itt hangsúlyoznám az addiktológus szakember szerepét, aki ebben a döntés előtti fázisban is hatékony segítséget tud nyújtani a kliensnek és családjának. A legfőbb motiváció az igény az egészségi állapot pozitív irányú változására, azaz a jobb fizikai és mentális állapotra. Ez esetben fontos hangsúlyozni a kliens hitre való képességét és a bizalom újra megteremtését. A függőség kicsinyessé, önzővé és ellenségessé teheti az embereket. A spirituális fejlődés a felépülés során lehetőséget ad a kliens számára, hogy meghaladja ezt az önző, kicsinyes és befelé forduló életformát. Ismerek olyan önkéntes segítő „kollégát”, aki több évtizedes alkoholfüggőség után lett absztinens, és bár az arcán nyomott hagyott a sok ivás és dohányzás, a hangja is eléggé elkopott, de amikor segít másoknak, akkor karizmatikus kisugárzása révén nagy hatással van az emberekre.

    idoskori-alkohol-4

    Hogyan tudja támogatni az alkoholfüggőt a családja a leszokásban?

    A család ugyanúgy fontos szerepet játszik a leszokás folyamatában, mint más életkorban lévő klienseknél. Előfordul, hogy az idős vagy idősödő klienst nem a házastársa kíséri el, hanem a felnőtt korú, már családos gyermeke. A reláció megfordul, ami a szülői gondoskodást illeti: immár nem az idős szülő felel a gyermekéért, hanem fordítva. Ezen esetekben tudatosítani kell az érintettekben a szerepváltást, illetve az időskorú alkoholfüggő betegeknél figyelembe kell venni geriátriai (idősödéssel foglalkozó tudományterület) és gerontopszichiátriai (az időskori pszichiátriai zavarok) szempontokat is.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont