2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  A tavaszi allergiát nem zavarja az időjárás, már javában támad - Így védekezhet

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-09

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Bár megelőzni nehéz, kezelni lehet a tavaszi pollenek okozta kellemetlen tüneteket.

  Az allergiás megbetegedések egyik típusa egész évben okoz panaszokat, a most észlelhető tünetek hátterében pedig a tavasszal virágzó növények pollenjei állnak. Jó idő esetén már nagyon hamar elkezdődik a pollenszezon, a mogyoróbokor virágzása akár már február elején okozhat tüneteket. A korán virágzó fák, a kőris és a nyír után következő fűpollenek akár nyár közepéig is kitartanak – mondta Madarasi Anna PhD, a Budai Egészségközpont allergológus főorvosa a Népszavának.
  A pollenek legtöbbször légúti tüneteket: vizes orrfolyást, tüsszögést, orrdugulást, szemviszketést, torokkaparást okoznak, de súlyosabb esetben akár a hörgőket is érintik és asztmás megbetegedés is jelentkezhet.

  allergia-no-02

  Megelőzés

  A pollenek ellen nehéz védekezni, mert a szél „teríti” a virágporokat, ezért komolyabbak a tünetek száraz, szeles időben, mint esőben vagy utána. A védekezés módja az allergének csökkentése, ehhez például hazaérve célszerű azonnal lezuhanyozni, hajat mosni és átöltözni. Szellőztetni csak hajnalban ajánlott, és nem javasolt a szabadban szárítani a ruhákat. A levegő megszűrésében segíthetnek a különböző légszűrő berendezések, amelyeken az apró, mikron nagyságú pollenek sem jutnak át. Segíthet az orrmosás is, azaz ha a garatból és az orrmelléküregből a megfelelő eszközzel eltávolítjuk a lerakódó pollenszemcséket.

  Kezelés

  Mivel az allergia egy azonnali típusú immunreakció, amelyért a hisztamin felszabadulása tehető felelőssé, ennek gátlásával kezelhető a legtöbb tünet. Az orrdugulás viszont összetettebb immunológiai folyamat eredménye, ezért csak a helyileg alkalmazott szteroidos gyulladáscsökkentő orrspay hatásos ellene. Hiába érzi úgy a beteg, hogy egy-egy recept nélkül kapható szertől azonnal kidugul az orra, hosszútávon nem ez a jó megoldás, mert az érösszehúzó hatása miatt az érintett nyálkahártyaszakasz vérellátása csökken, és akár el is tud halni – hangsúlyozta dr. Madarasi Anna.

  A tüneti terápia azonban nem orvosolja azt a kóros immunreakciót, amely alapján a szervezet így reagál az amúgy ártalmatlan virágporra. Erre az úgynevezett immunterápia képes, amelynek lényege, hogy a beteg emelkedő dózisban megkapja az allergén antigénjét. A kezelést három egymás követő pollenszezonban kell elvégezni, így 10-15 éves tünetmentes időszak érhető el.

  Az egész évben tartó panaszokat ugyanígy kezelik, és a háziporatka, a penészgomba, az állatszőrök vagy a madártoll okozta allergia esetén is az allergének csökkentése a tünetek megelőzésének egyetlen módja. Az immunterápia ezekben az esetekben is hatásos gyógymód, ám három éven keresztül – minden nap - tart az antigénes kezelés – mondta a szakorvos.

  A cikk Madarasi Anna PhD közreműködésével készült. Forrás: Népszava Online.

   Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont