• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Dr. Jelenik Zsuzsanna Inforádió interjú: kullancs elleni védőoltás

  Dr. Jelenik Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont infektológusa, utazási tanácsadója 2019. február 27-én a kullancs elleni védőoltásról beszélt az InfoRádióban. 

  Hallgassák meg az interjút a Budai Egészségközpont Youtube-csatornáján:

  erdo-kullancs

  Vagy olvassák el az alábbi részletet az interjúból:

  „Ha egyszer megkapta az ember a kullancs elleni oltássorozatot, akkor évek után ismétlő oltásra van szükség, hogy a szervezet emlékezzen a védekezés módjára?

  Így van, ez egy olyan oltóanyag, aminél úgynevezett emlékeztető oltásra van szükség. Egy nagyon biztonságos és nagyon hatékony oltóanyagról van szó, tehát ha valaki elfelejti azt, hogy három, illetve később öt évenként újraoltást kapjon, hanem eltelik nyolc év vagy tíz év, akkor is egyetlen egy oltás elég arra, hogy az immunmemóriát, az immunrendszerünknek az emlékezőképességét aktiváljuk és újra kialakul az oltást követő néhány nap múlva a védettség. Tehát soha nem kell az oltási sorozatot újrakezdeni, ha valaki elfelejtené az emlékeztető oltásokat.

  Tehát ez az oltás a vírusos agyvelőgyulladás ellen van, amelyet a kullancsok terjesztenek, de úgy tudom, hogy más betegségeket is terjesztenek a kullancsok, ami ellen viszont sajnos nincsen oltás.

  Így van és nagyon sok esetben is egy félreértést is tisztáznunk kell, hiszen ugye ez nem kullancs elleni oltás, leszokták rövidíteni. Ez az egyetlen olyan vírusbetegség, amit a kullancs terjeszt, de emellett a kullancsok akár a kutyákra nézve is veszélyes kórokozót terjeszthet, illetve van az emberre nézve az úgynevezett lime-kór, ami ugye egy akut betegséget, nagyon rövid idő alatt jellemző bőrtünetekkel járó kórképet okozhat, illetve évekkel később, hogyha nem kezelik ezt a fertőzést, akkor ízületi gyulladástól kezdve akár szívszövődményig is kialakulhat a kórkép.

  A vírusos agyvelőgyulladás ellen van tehát védőoltás, de hol találhatók Magyarországon azok a kullancsok jellemzően, amelyek ezzel fertőzöttek?

  Ausztriához közel eső megyékről van szó, az északi középhegység, Nógrád, ahol erdős területek átnyúlnak Szlovákiába, Csehországba, Ausztriába. Ezekben a területekben ötszörösére, hatszorosára emelkedett a jelentett esetek száma. Ez egy olyan betegség, ahol az eseteknek 10%-a súlyos, körülbelül 80-90% nagyon enyhe influenzaszerű tünettel átvészeli a fertőzést és semmi komoly idegrendszeri betegsége nem alakul ki. Tehát a jelentett esetszámok mindig legalább a tízszeresét kell gondolni a valódi fertőzötteknek.”

  A cikk Dr. Jelenik Zsuzsanna közreműködésével készült.

   Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!