2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Így vehetjük fel a harcot a tavaszi fáradtsággal

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-13

    Néhány nap múlva, március 1-jén beköszönt a tavasz, a tavaszi nap-éj egyenlőséggel pedig hamarosan hivatalosan is véget ér a tél. Ebben az időszakban gyakran tapasztalhatjuk, hogy reggelente alig bírunk felkelni az ágyból, napközben még a kisebb feladatok is kimerítenek bennünket, és szinte folyton csak a pihenésen jár az eszünk. Ráadásul most az otthoni munkavégzés és az állandó bezártság sem könnyíti meg a helyzetünket, hiszen emiatt is fáradékonyabbak vagyunk. A tavaszi fáradtság leküzdéséhez ad tanácsokat a Budai Egészségközpont szakértője.

    Tavaszi fáradtság

    Hogyan hat ránk az évszakváltozás?

    Télen amellett, hogy rövidül a nappalok hossza, a napsugarak ereje is mérséklődik, ezáltal a kedélyállapotunkra kiható szerotoninszintünk csökken, ami közrejátszik a depresszív hangulat kialakulásában. A hideg, száraz levegő miatt általában kevesebb időt töltünk a szabadban, és a táplálkozásunk is megváltozik. Ilyenkor energiadúsabb, de vitaminszegényebb ételeket fogyasztunk. Mindez az anyagcserénk lassulását, szervezetünk testi-lelki tartalékainak fokozatos csökkenését idézheti elő, aminek következtében az alvásigényünk is megnő.

    „A nappalok hosszabbodásával azonban megfordul ez a folyamat: több napfény hatására az alvást szabályozó melatoninszint csökken, míg a szerotoninszint növekszik, és ez megváltoztatja testünk biológiai óráját. Bár hormonháztartásunk alkalmazkodik az évszakokhoz, az átmeneti periódusok jellemzően megterhelik a szervezetünket. A téli-tavaszi átállás egyik tünete lehet a tavaszi fáradtság. Ez a természetes átalakulási folyamat nappali álmosságban, fáradékonyságban, kedvtelenségben mutatkozhat meg. Ráadásul a globális felmelegedéssel járó éghajlatváltozás, a szélsőségesebb, néha egészen extrém időjárási körülmények miatt ez az időszak már nem csak a frontérzékenyek számára egyre megterhelőbb” – mondta Dr. Gosztola Petra, a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosa.

    dr. Gosztola Petra
    Dr. Gosztola Petra, belgyógyász szakorvos

    Hogyan segíthetjük elő szervezetünk feltöltődését?

    1. Ússzunk a fényárban
    Amennyit csak tudunk, legyünk friss levegőn és természetes fényben napközben. Ez egyrészt a hormontermelődésre való hatása révén növeli az örömérzetünket, másrészt az oxigéndús levegő felpezsdíti a vérünket, frissíti a gondolkodásunkat és segíti a koncentrációképességünket is. Használjuk ki a napfény energiáját és fokozatosan kezdjünk el ismét mozogni, lehetőleg minél többet: sétáljunk, túrázzunk, sportoljunk a szabadban, vagy kertészkedjünk.

    2. Aludjunk eleget, de ne vigyük túlzásba
    Ha egész héten keveset aludtunk, akkor ne hétvégén próbáljuk bepótolni a lemaradásunkat, bármennyire is csábító. Testünk ugyanis a túlalvástól csak még fáradtabb lesz. Törekedjünk inkább a rendszerességre, és próbáljunk meg minden nap azonos időben lefeküdni és felkelni.

    3. Táplálkozzunk vitamindúsan
    Az energiaszintünket a bevitt táplálék határozza meg. A tavaszi fáradtság idején fogyasszunk minél több vitaminban, ásványi anyagban és nyomelemben gazdag élelmiszert, friss zöldséget és gyümölcsöt. Ilyenkor különösen fontos, hogy pótoljuk az immunrendszerünk számára legfontosabb vitaminokat – az E- és a C-vitamint, valamint a béta-karotint. Kiváló E-vitamin-források a növényi olajok, a gabonafélék csírája, a hús, a máj, a tojás és a zöld növények. Legnagyobb mennyiségben a C-vitamint is a zöld növények tartalmazzák. Béta-karotin pedig főként a sárgarépában és a sütőtökben található. Emellett fontos, hogy kerüljük a nehéz ételeket, ezek megemésztése ugyanis sok energiát vesz igénybe.

    4. Igyunk sok folyadékot
    A változatos és kiegyensúlyozott étkezés mellett figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is. Igyunk naponta legalább 2 liter vizet, esetleg frissen facsart gyümölcs- vagy zöldséglevet, gyógyteákat. Ezzel serkentjük anyagcserénket és sejtjeink működését, így könnyebben át tudjuk vészelni a fáradékony időszakot. Törekedjünk arra is, hogy ne nyúljunk újra és újra a kávésbögrénk után, ehelyett inkább nyissunk ablakot és végezzünk pár tornagyakorlatot.
     

    Ha semmi sem válik be

    „Ha a fenti tanácsok egyike sem válik be és azt tapasztaljuk, hogy kimerültségünk évszaktól független, állandó fáradtság, koncentrációzavar gyötör minket, sőt, szinte betegnek érezzük magunkat tőle, mindenképp keressük fel háziorvosunkat. Egy elhúzódó, krónikus fáradékonyság mögött akár szervi elváltozás, működési zavar vagy pszichés probléma is állhat, ami további kivizsgálást, gyógykezelést igényelhet” – hangsúlyozta Dr. Gosztola Petra.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont